Доступність посилання

ТОП новини

Біатлонний сезон розпочався з українських перемог


Віта Семеренко, Юлія Джима, Олена Підгрушна і Валя Семеренко тримають прапор України з побажаннями вболівальників після «золотого» фінішу естафети в Сочі. У нинішньому сезоні виступає лише двоє з квартету лідерів
Віта Семеренко, Юлія Джима, Олена Підгрушна і Валя Семеренко тримають прапор України з побажаннями вболівальників після «золотого» фінішу естафети в Сочі. У нинішньому сезоні виступає лише двоє з квартету лідерів

Біатлон – єдиний зимовий вид спорту, в якому українці не є середняками або аутсайдерами. Підтвердженням цього є золоті медалі сочинської Олімпіади в одному з найпрестижніших видів програми – жіночій естафеті. Перший після головного змагання чотириріччя сезон «синьо-жовті» теж розпочали з високих результатів, хоча вболівальники готові були до регресу.

Пояснення не надто оптимістичних прогнозів просте – кадрові втрати. Деякі з них безповоротні – завершив кар’єру ветеран чоловічої команди Андрій Дериземля, деякі мають бути тимчасовими – капітан жіночої команди Олена Підгрушна взяла річну перерву на користь своєї молодої родини, а Віта Семеренко має хронічну травму спини, через яку, вочевидь, пропустить нинішній сезон.

Але ті біатлоністи, які залишилися в складі, довели, що не пастимуть задніх. Уже стартовий вид програми на першому етапі Кубка світу у шведському Остерсунді довів – завдяки тренерському таланту Надії Бєлової чоловіча команда підтягується до високого рівня жіночої. В змішаній естафеті Артем Прима і Сергій Семенов змогли зберегти той часовий інтервал відносно лідерів, який «привезли» їм Наталія Бурдига і Валя Семеренко. За позиціями це означало підйом хай не на п’єдестал пошани, але поруч із ним – на четверте місце.

Медалі Семенова і Семеренко

А далі були дві індивідуальні гонки, де лідери українського біатлону взяли свої перші в цьому сезоні нагороди. Попри традиційно рвучкий вітер Остерсунда, Семенов закрив 19 мішеней із 20, отримавши додаткову хвилину до свого часу. Кращий результат мав лише норвежець Свендсен, він серед ста учасників «індивідуалки» став єдиним, хто мав 20 із 20-ти. Зразкову гонку Еміль Еґле закінчив за 53 хвилини 25,6 секунди, українець відстав від нього на 1 хвилину 17,6 секунд. Решта конкурентів була або менш влучною, або повільнішою (як бронзовий призер чех Міхал Шлезінґр).

Далі настав час Валі Семеренко заявити про себе в особистих змаганнях. Спершу вона стала бронзовою призеркою в індивідуальній гонці, де навіть попри ідеальну стрільбу не змогла перевершити на дистанції прудконогих білоруску Дарію Домрачеву та фінку Кайсу Макаряйнен. Ті припустилися по два промахи, але за часом випередили Семеренко на 38 і 10 секунд відповідно.

«Відігралася» Валя в контактній боротьбі в останній день змагань в Остерсунді. На дистанцію гонки переслідування вона вийшла шостою з майже півхвилинним відставанням від лідера. Але краща, ніж у більшості конкуренток, стрільба за нестабільного вітру та висока швидкість допомогли лідерові української жіночої команди піднятися на друге місце.

На останньому колі Семеренко за рахунок вольових якостей випередила в боротьбі за «срібло» італійку Доротею Вірер. Скласти конкуренцію українка не змогла лише надшвидкій Кайсі Макаряйнен.

Наступний етап Кубка світу 12-14 грудня прийматиме австрійський Хохфільцен.

  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG