Доступність посилання

ТОП новини

Розстріляний прапор на Генасамблеї – мовчазний протест проти агресії Росії


Український прапор, розстріляний російськими снарядами на Донбасі у серпні 2014, розгорнули перед Путіним на Генасамблеї ООН. Фото із соцмереж
Український прапор, розстріляний російськими снарядами на Донбасі у серпні 2014, розгорнули перед Путіним на Генасамблеї ООН. Фото із соцмереж

«Розстріл колони під Іловайськом – це військовий злочин, який не має терміну давності і не передбачає виступу російського президента в стінах такої організації, як ООН»

Під час виступу на Генеральній асамблеї ООН президента Росії Володимира Путіна частина української делегації, яка не залишила залу, провела мовчазний протест – розгорнула бойовий український прапор, прошитий осколками снарядів. Це прапор загиблого під Іловайськом українського воїна, пояснила член делегації, радник голови Адміністрації президента України Наталія Попович, яка наразі перебуває в Нью-Йорку. У коментарі Радіо Свобода вона розповіла, як стяг із зони АТО потрапив на Генасамблею, яку реакцію це викликало у присутніх та про що говоритиме президент під час виступу на дебатах.

– В такий спосіб ми – українські активісти, парламентарі, дипломати – хотіли продемонструвати наше ставлення до самої можливості виступу російського президента в стінах міжнародної Організації Об’єднаних Націй. А прапор, який ми продемонстрували, був частиною тихого, мовчазного протесту. Це прапор українського солдата, який отримав його в подарунок від друга перед від’їздом на війну.

Як ми пам’ятаємо, в серпні 2014 року українська армія наближалася до завершення АТО: звільняли міста , села, знищували, підтримуваних Росією бойовиків. Але невдовзі всі побачили, що Кремль це зрозумів і вище керівництво Росії прийняло рішення – ввести власні війська на Схід України. Ми пам’ятаємо бої під Луганськом, загрозу оточення Маріуполя, вихід з-під Іловайська, де цей прапор майорів над підрозділом зенітників. 29 серпня, коли українські й російські військові домовились про зелений коридор, тоді, як ми пам’ятаємо, російські генерали цинічно порушили угоду й українська колона на марші була жорстоко розстріляна російськими солдатами. З нашої точки зору це військовий злочин, який не має терміну давності і не передбачає виступу президента цієї країни в стінах такої організації, як ООН.

Через те, що Україна платить зараз кров’ю своїх воїнів за цю агресію, саме тому ми відчували абсолютно неможливим залишатися в залі, коли виступатиме російський президент

Під час обстрілу з російських гармат, кулеметів одна з вантажівок, на якій був піднятий цей прапор, була знищена. І всі українські воїни загинули. Через те, що Україна платить зараз кров’ю своїх воїнів за цю агресію, саме тому ми відчували абсолютно неможливим залишатися в залі, коли виступатиме російський президент. Власне те, що залишилось від цього прапора, знайшли українські пошуковці з волонтерської організації «Чорний тюльпан» і передали нам для цієї акції в ООН.

– Якою була реакція присутніх у залі на це?

– Дуже багато людей почали фотографувати, підходити запитувати. Мені здається, така спокійна реакція була.

Порожні стільці після того, як українська делегація залишила зал під час виступу Путіна на Генасамблеї ООН
Порожні стільці після того, як українська делегація залишила зал під час виступу Путіна на Генасамблеї ООН

– Сьогодні в дебатах виступатиме президент України. Що Порошенко хоче донести до Генеральної Асамблеї?

Це і дії пов’язані з тим, щоб реформувати саму Організацію Об’єднаних Націй, щоб вона ставала ефективнішою

– Я не знаю точних меседжів президента Порошенка, але передбачаю, що це буде відбуватися в рамках загальної робити, яка зараз проводиться всіма дипломатами України. Це і дії пов’язані з тим, щоб реформувати саму Організацію Об’єднаних Націй, щоб вона ставала ефективнішою в таких конфліктах і таких ситуаціях, коли велика країна думає, що може демонструвати свою силу і зневажати всі засади і основи міжнародного права, які були створені у повоєнний час після Другої світової. Знаю, що на цьому буде концентруватися увага. Крім того, очевидно, буде йти мова про підтримку, яку потребує Україна для того, щоб дати раду з агресором, оскільки на даний момент ми залишаємося де-факто сам на сам і потребуємо продовження підтримки з боку міжнародної коаліції.

– Зі свого перебування в кулуарах сесії, як Ви можете описати місце і вагу українського питання на Генасамблеї?

– Я думаю, що ми це побачимо, коли буде говорити Петро Порошенко. Думаю, краще адресувати це питання вже після реакції на його виступ. Як на мене, підтримка України є дуже значною, що неодноразово було підтверджено різноманітними голосуваннями. Мені здається зараз організація постала перед такою своєю потенційною реформою і маю надію, що власне ця Генеральна асамблея її до цього підведе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG