Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові відкрили пам’ятний знак загиблим у теракті


У Харкові відкрили пам'ятний знак загиблим у теракті (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

У Харкові відкрили пам'ятний знак загиблим у теракті (відео)

«22 лютого 2015 року під час мирної ходи… від вибуху міни, закладеної проросійськими терористами, загинули патріоти України»

У Харкові неподалік Палацу спорту встановили меморіальний знак, присвячений подіям 22 лютого 2014 і 2015 років. Два роки тому громадські активісти Євромайдану зірвали приїзд тодішнього президента Віктора Януковича на з’їзд депутатів сходу та півдня України, де регіонали Михайло Добкін та Геннадій Кернес виголосили наміри не здавати київським єврореволюціонерам південні та східні області України. А рік тому, цього ж дня, під час мирного маршу «Єдності та гідності» був здійснений терористичний акт. Вибуховий пристрій, нашпигований шматками арматури, забрав життя трьох активістів Євромайдану та одного міліціонера. У понеділок на місці драматичних подій провели жалобний молебень, вшановуючи загиблих.


На збори, присвячені відкриттю пам’ятного знаку, харків’яни прийшли з лампадками, квітами та фотографіями загиблих під час теракту 22 лютого 2015 року. Встановленням гранітного пам’ятного знаку опікувалися активісти Євромайдану та «Громадської самооборони».

На чорному трафареті зображено державний прапор, а між двома частинами присвяти – свічка, що палає. На табличці закарбовано:

«На цьому місці 22 лютого 2014 року харків’яни зірвали з’їзд сепаратистів, відстоюючи єдність України.

22 лютого 2015 року під час мирної ходи на річницю цих подій від вибуху міни, закладеної проросійськими терористами, загинули патріоти України, харків’яни: Данило Дідик (15 років), Микола Мельничук (18 років), Вадим Рибальченко (37 років), Ігор Толмачов (52 роки).

Героям слава!»

Рік тому, коли учасники мирної ходи, присвяченої скандальному з’їзду в Палаці спорту, рушили від будівлі палацу вбік центру міста, спрацював вибуховий пристрій, нашпигований металічними частинками, це трапилося близько 13:20.

В результаті теракту, на місці загинули одразу дві людини – координатор Харківського Євромайдану Ігор Толмачов і підполковник міліції Вадим Рибальченко. Ще 11 людей отримали поранення, 5 із них – неповнолітні. Згодом у лікарні померло двоє: 15-річний учень 10-го класу школи №11 Данило Дідик і 18-річний студент Харківського університету міського господарства імені Бекетова Микола Мельничук.

Майже рік рідні загиблих в теракті стежать за судовим процесом проти трьох підозрюваних в організації теракту і закладенні міни. А нині біля пам’ятного знаку рідні згадували про той страшний день – 22 лютого 2015 року.

«Поки їхала сюди, я думала, що все це помилка. Що нічого не трапилося і люди не загинули. Минув рік, надто складний рік, і я хочу подякувати всім людям, які нас підтримували і які прожили з нами цей рік», – звернулася до присутніх вдова Марина Толмачова, дружина загиблого Ігоря Толмачова – засновника першої рятувальної служби в Україні.

Замовниками теракту були спецслужби Росії – СБУ

Тодішній голова СБУ Валентин Наливайченко через кілька днів після харківського теракту заявив, що знайдені його організатори та втілювачі. Це троє бойовиків, членів «Оплоту» – організації, яка за часів Євромайдану постачала так званих «тітушок» для побиття активістів.

Валентин Наливайченко
Валентин Наливайченко

«Теракт, який трапився 22-го числа, з використанням російської, особливо небезпечної осколковою міни з керованою і спрямованою дією... був здійснений групою із 3 осіб, всі 3 – громадяни України», – відзвітував тоді Валентин Наливайченко. За твердженням представників СБУ, підозрювані діяли на замовлення ГРУ Росії.

Із травня на лаві підсудних перебувають Володимир Дворников, Віктор Тетюцкий та Сергій Башлико – це імена тих, кого українські спецслужби затримали 26 лютого минулого року. За цей час суд встиг розглянути 8 томів справи із 16. За словами головного прокурора Харківської області Юрія Данильченка, попереду в суді дослідження відеоматеріалів, допит обвинувачуваних в теракті та судові дебати.

Що стосується замовників, це представники спецслужб Російської Федерації
Юрій Данильченко

«Організатори та виконавці – всі перед судом. Що стосується замовників, а це представники спецслужб Російської Федерації, які перебувають за межами нашої країни, на жаль слідству не вдалося з’ясувати імена та прізвища співробітників спецслужб. Але наша Служба безпеки продовжує працювати в цьому напрямку», – заявив прокурор Данильченко.

Рідні 4 загиблих і 11 поранених металевими рештками вибухового пристрою кажуть, що адвокати підозрюваних всіляко затягують суд, чіпляючись до кожної процесуальної дрібниці.

«Дуже часто судові засідання відкладаються через неявку адвокатів, переносяться, бо захисники не з’являються на засідання. Рік тривають судові засідання, всі потерпілі приходять – це складно, повірте мені, слухати судмедекспертизу загиблого твого рідного брата», – каже Тетяна Сухорукова, сестра загиблого в теракті міліціонера Вадима Рибальченка.

Натомість підсудні під час останнього судового розгляду заявляють про застосування слідчими тортур та психологічного тиску під час допитів.

«Був застосований фізичний та психологічний тиск, але суд на це не звертає уваги, як і прокурори ГПУ затягують процес розгляду скарг», – сказав підозрюваний Сергій Башликов.

Адвокат підсудних Олександр Шадрін заявляє, що ніяк не зацікавлений в затягуванні судового розгляду, бо, за його словами, має переконання, що підсудні незаконно звинувачені, та сподівається на виправдувальний вирок.

Втім, адвокат потерпілих Олег Головко сподівається на максимальне покарання для тих, хто підкладав у снігову кучугуру пристрій і запускав у дію вибухівку. «Принаймні для двох. Стаття за якою ведеться суд, передбачає довічне ув’язнення», – зазначив Головко у розмові з Радіо Свобода.

А тим часом активісти Євромайдану планують наступного року встановити пам’ятник, присвячений драматичним подіям 22 лютого, біля Палацу спорту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG