Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко, призначаючи Луценка генпрокурором: «Нам потрібен важковаговик, який керуватиметься почуттям справедливості»


Юрій Луценко під час виступу у Верховній Раді. 12 травня 2016 року
Юрій Луценко під час виступу у Верховній Раді. 12 травня 2016 року

Дотеперішнього керівника фракції «БПП» в парламенті та екс-очільника МВС Юрія Луценка призначили генеральним прокурором

Київ – Юрія Луценка призначили генеральним прокурором України. За це проголосувала більшість коаліції, позафракційні, а також окремі депутати з «Опозиційного блоку». Президент Петро Порошенко зробив подання щодо Луценка та підписав указ про його призначення одразу ж у сесійній залі парламенту. І депутати й експерти звернули увагу на те, що всі процедури відбувалися із неймовірною швидкістю упродовж одного неповного дня, і вбачають у цьому змову з представниками великого бізнесу, які впливають на декого з парламентарів. Сам Луценко заприсягся не йти на компроміси із сумлінням, боротися з корупцією та довести до кінця справи щодо Майдану та злочинів попередньої влади.


Президент України Петро Порошенко 12 травня ввечері призначив генеральним прокурором України Юрія Луценка. Відповідний указ він підписав у сесійній залі Верховної Ради одразу ж після того, як депутати підтримали його подання про призначення Луценка генпрокурором. За це парламентарі дали 264 голоси.

Коли деякі чинні депутати досить успішно співпрацювали з попередньою владою, Луценко добровільно пішов «на ешафот». І не зрадив своїм переконанням у в’язниці
Петро Порошенко

Представляючи кандидата на посаду генерального прокурора, Порошенко зауважив: «В той час, коли деякі чинні депутати досить успішно співпрацювали з попередньою владою, Луценко добровільно пішов «на ешафот». І не зрадив своїм переконанням у в’язниці. А потім чесно пліч-о-пліч зі мною і з багатьма вами був на Майдані. Нам на посаді генерального прокурора потрібен важковаговик, який керуватиметься не особистою помстою, а почуттям справедливості», – висловив упевненість президент.

Луценко хоче будувати справжню державу для українців, на противагу «русскому миру»

Сам Луценко обіцяв на посаді не мститися тим, хто посприяв його кримінальному переслідування та триманню за ґратами в часи Януковича. А натомість – реформувати прокуратуру, боротися з корупцією і розслідувати справи часів Майдану, слідство в яких затягували в період роботи трьох попередніх генеральних прокурорів.

«Я знаю проблеми ГПУ Сергія Горбатюка (начальника Управління спеціальних розслідувань, який розслідує події на Майдані – ред.). Він наскільки добрий працівник, що не вміє вимагати благ, а вони потрібні його групі. Безумовно треба збільшити ресурсну підтримку, технічну, можливо і людську. Вимога одна: ретельно, щоб Європейський суд з прав людини не засумнівався в результативності, завершити справу до початку осені», – пояснив Луценко.

Ніхто, і я в тому числі, не забуде події 18,19 та 20 лютого
Юрій Луценко

«Ніхто, і я в тому числі, не забуде події 18,19 та 20 лютого. Тому Горбатюка я буду захищати при одній умові: він має швидко передати справу до суду. Якщо у нього є якісь епізоди, які це стримують, треба виділити їх окремо і передавати те, що готове», – додав Луценко.

Він анонсував, що організує перевірку всіх своїх заступників.

«Я проведу з усіма заступниками співбесіди. Питання дуже прості: які справи ви маєте, в якому стані та коли збираєтеся передати їх до суду?» – зауважив Юрій Луценко.

Відповідаючи на запитання депутатів у залі парламенту, він відмовився коментувати конкретні резонансні справи, «щоб не бути поверховим». Луценко пообіцяв це зробити днями, коли увійде в курс справ. Однак вже під час свого призначення запевнив, що справи щодо Небесної сотні, злочинів Віктора Януковича і його оточення, а також трагедії 2 травня 2014 року в Одесі будуть на його особистому контролі. А крім того, додав, що справи, порушені Генпрокуратурою проти Центру протидії корупції та Давіта Сакварелідзе «є настільки дріб’язковими, що ганьблять Генеральну прокуратуру». Луценко каже, що вибачиться перед нинішніми підозрюваними, як тільки підтвердить, що звинувачення проти них є безпідставними.

Вважаю справи проти Шабуніна і Сакварелідзе настільки дріб’язковими, що вони ганьблять ГПУ. Я передивлюся ці справи
Юрій Луценко

«Я вважаю справи проти Шабуніна (Центр протидії корупції – ред.) і Сакварелідзе настільки дріб’язковими, що вони ганьблять ГПУ. Якщо там навіть є склад злочину, я передивлюся ці справи, – то це точно не компетенція найвищих керівників Генпрокуратури, а також керівника прес-служби ГПУ, який робив із цього кількамісячний марафон», – зазначив новопризначений генеральний прокурор.

Луценко планує бути генпрокурором півтора року
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00


Депутати також підтримали дострокове припинення депутатських повноважень голови фракції «Блок Петра Порошенка» Юрія Луценка.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

За Луценка у ролі нового генерального прокурора проголосували більшість депутатів коаліції («Народного фронту» і «Блоку Петра Порошенка»), а також позафракційні. Член БПП Сергій Лещенко вбачає у списку осіб, які голосували за, ознаки того, що на Банковій пішли на поступки великим бізнесменам, в обмін на голосування «за» депутатів, наближених до них, за Луценка. Свої думки Лещенко виклав у соцмережах.

Андрій Лозовий
Андрій Лозовий

Припущення про конкретні преференції та імена тих, хто міг їх отримати, озвучив депутат від Радикальної партії Андрій Лозовий.

«Вони виторгували свої інтереси: група «Воля народу» щодо компанії «Укргазвидобування», група «Відродження» – щодо митниці. А ще ви бачили, як голосують за Луценка окремі депутати «Опозиційного блоку». Яка ж вони опозиція після цього?» – обурюється радикал.

Призначення Луценка відбувалося з рекордною швидкістю

І частина депутатів, і експерти зауважили, що підготовка до призначення Луценка генпрокурором та всі необхідні процедури відбувалися з небувалою для України швидкістю.


Того ж дня, 12 травня в обід, Верховна Рада України схвалила законопроект №4645, який вносить низку змін у законодавство про Генпрокуратуру. Співавтори документа, депутати від БПП і сам Луценко, вважають, що ці новації сприятимуть реформуванню системи прокуратури. Але документ, зокрема, передбачає, що на посаду генерального прокурора України може бути призначений громадянин України, який має вищу освіту (не обов’язково юридичну) та стаж роботи у сфері права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі понад п’ять років. Експертам такі формулювання дали підстави припустити, що законопроект написаний «під Луценка», який, не маючи профільної освіти, очолював МВС у часи президентства Віктора Ющенка.

Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

Однак єврокомісар із питань розширення і європейської політики сусідства Йоганнес Ган, який перебував у квітні в Києві, наголошував, що генеральний прокурор повинен мати юридичну освіту.

Так само 12 травня до 16:00 голова Верховної Ради Андрій Парубій та президент Петро Порошенко підписали цей закон. Одразу ж цей документ опублікували в офіційному виданні «Голос України», зробивши для цього спецвипуск, який надійшов до приміщення парламенту, але у продажу буде тільки із 13 травня.

Паралельно того ж дня Порошенко зробив подання про призначення Луценка, а комітет парламенту з законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вивчив подання і рекомендував депутатам голосували за нього.

Депутати взялися за розгляд цієї постанови о пів на п’яту, але попри суперечки, блокування трибуни з боку однопартійців Олега Ляшка та спроби перекричати президента й інших доповідачів, увесь процес призначення генерального прокурора в сесійній залі завершили до сьомої години.

Сергій Соболєв
Сергій Соболєв

Відмовилися голосувати за призначення Луценка фракції «Радикальна партія» та «Батьківщина». Представник останньої фракції Сергій Соболєв, зокрема, закликав Луценка за жодних умов не повертати функції загального нагляду прокуратурі.

«У нас немає претензій до вас, як до людини. Але фракція не підтримує, бо не можна ухвалювати закон під конкретну людину за три години до її призначення», – пояснив Соболєв.

Максим Бурбак
Максим Бурбак

На підтримку Луценка серед інших виступив Максим Бурбак. Його слова прозвучали неоднозначно.

В генпрокурора вже немає права на помилку
Максим Бурбак

«Корупція, корупція і ще раз корупція – це ті слова, які ви маєте щодня пам’ятати. І … боротьба з нею. В генпрокурора вже немає права на помилку. І в нас його немає», – заявив Бурбак із трибуни парламенту.

Сам Луценко, підсумовуючи свої виступи, наголосив, що перед ним стоять майже нереалістичні завдання. І саме тому він береться за них і покладе всі сили для їхнього виконання.


На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

12.05.2016
«Порошенко посадив третього свого друга. У крісло генпрокурора» – соцмережі

Соцмережі активно обговорюють призначення Юрія Луценка генпрокурором далі

12.05.2016
Луценко може подолати «колективного Шокіна» – політолог

Депутат Сергій Лещенко каже, що Порошенко з порушенням регламенту і за будь-яку ціну намагається завести на посаду генпрокурора Юрія Луценка далі
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG