Доступність посилання

ТОП новини

Програма на мільйони: чому держава пасує перед «Біотехреабілітацією» поранених?


Поранені бійці не можуть отримати медичну допомогу, яку передбачено в державній програмі. Зокрема, йдеться про регенерацію кістки – проект «Біотехреабілітація», яку проводить в Україні лише одна клініка. Досі, протягом двох років, рятували кінцівки бійців за цим проектом коштами, зібраними волонтерами. Як виявилося, держава поки не збирається долучатися фінансово. Чому?

Понад 18 мільйонів гривень за два роки назбирали волонтери для порятунку кінцівок поранених українських військових. Вдалося повернути до повноцінного життя за допомогою проекту «Біотехреабілітації» більше ніж 60 бійців.

Біотехреабілітація – це технологія вирощування кісток із використанням стовбурових клітин. Але процедура ця далеко не кожному по кишені. На одну людину в середньому треба півмільйона гривень. Здійснюють операції за цією технологією лише в одній клініці в Україні.

На місяць коштами волонтерів можуть проходити лікування лише 2-3 бійці. Але черги на подібну регенерацію ростуть і вже вимірюються десятками охочих.

Кошти в держбюджеті є, немає порозуміння

На державному рівні існує програма, яка включає фінансування і регенерації кінцівок за новою технологією.

Як розповіли Радіо Свобода у Міністерстві соціальної політики, на такі операції передбачено 16 мільйонів гривень. Заявки на отримання допомоги у міністерство подали понад 11 бійців, три заявки надійшли від Міноборони.

У Мінсоцполітики кажуть, що затягування процесу державного фінансування відбувалось через протиріччя між міністерствами. Довго створювали порядок, за яким слід виконувати програму і декілька разів отримували документи назад на доопрацювання. Остання версія документа отримала схвальні відгуки, кажуть у Мінсоцполітики, що давало надію перейти до реалізації в найкоротші строки.

До кінця місяця ми зможемо вже починати процес лікування. Зараз я особисто відповідаю за цей процес і прискорюю якомога швидше
Олександра Тарасова

«Це нова справа, у грудні того року внесли це слово в бюджетну програму, але що таке «регенерація», як саме отримати цю послугу, не порушуючи закону про державну закупівлю, щоб не було неприємностей у держслужбовців, які займаються допомогою учасникам АТО. Процесу не було. Його треба було створити спочатку. До кінця місяця ми зможемо вже починати процес лікування. Зараз я особисто відповідаю за цей процес і прискорюю якомога швидше», – розповіла в коментарі Радіо Свобода Олександра Тарасова, начальник управління у справах ветеранів та учасників АТО Мінсоцполітики.

Проте у Міністерстві охорони здоров’я у підтримці біотехреабілітації офіційно відмовили. Аргументують тим, що ця практика не є науково доведеною в світі, а її ефективність лише з’ясовується. Без згоди МОЗу виконати цю державну програму – неможливо.

Ми не можемо витрачати бюджетні кошти на те, що недосліджене
Олександр Лінчевський

«Можливо, через рік ми будемо казати обома руками «за», через два – це буде протокольно і через три – це буде і в книжках, і у студентських підручниках буде написано, що саме так і треба робити. Сьогодні так не є. Ми не можемо фінансувати експерименти. Ми не можемо витрачати бюджетні кошти на те, що є неефективним, бо недосліджене», – наголошує Олександр Лінчевський, заступник міністра охорони здоров’я.

Рятуючи бійців від ампутації, ми економимо бюджетні кошти на соцвиплати – директор клініки

В лікарні, яка реалізує спільно з волонтерами проект «Біотехреабілітації» кажуть, що неофіційно вже отримували відповіді про неможливість реалізації проекту.

У міністерствах кажуть: до кінця року будемо погоджувати, а потім скажемо, що кошти були невикористані, тому вони непотрібні наступного року
Олексій Шершньов

«Неформально у міністерствах нам кажуть: «Хлопці, чого ви переймаєтесь. Якщо до кінця року це вам взагалі хтось погодить, то і нормально». А інші кажуть – до кінця року будемо погоджувати, а потім скажемо, що кошти були невикористані, тому вони непотрібні наступного року. Що таке 60 бійців, врятованих від ампутації? Це десь 300-400 мільйонів зекономлених бюджетних коштів на соціальні виплати», – зазначає Олексій Шершньов, директор клініки, в якій здійснюють регенерацію кінцівок.

Україна. Чому народ ефективніший за державу?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:20 0:00

​Історія Сергія Хланя, бійця із бойовим пораненням ноги – одна з типових серед тих, хто прагне потрапити до проекту «Біотехреабілітація». Він майже рік кульгає на милицях після поранення під Донецьким аеропортом.

Кістки зростаються не так, як повинні, не у тій формі, як повинна бути кістка. Я почав наступати – ці кістки деформуються
Сергій Хлань

«Ну, в шпиталі що кажуть… Що могли вже зробили, опираються тільки на час: «Чекайте, та й все». Кістки зростаються не так, як повинні, не у тій формі, як повинна бути кістка. Я почав наступати – ці кістки деформуються, тому що там тільки створився якийсь кістковий мозоль», – каже боєць.

Своїх коштів на операцію з регенерації в Сергія Хланя немає. Він чекає, поки підійде черга і його запросять пройти лікування за проектом. Про сам метод дізнався від свого товариша по службі, який також у стані очікування. Сергій був мобілізований і ще досі не звільнений, проте заради одужання він готовий піти зі Збройний сил. Втім, до свого поранення Сергій неодноразово замислювався про контрактну службу, а тепер мріє про відновлення, роботу і щасливе майбутнє для дитини, яка має народитися в родині невдовзі.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG