Доступність посилання

ТОП новини

Засудити вандалізм у Польщі щодо українських поховань – це тест для польської влади – експерти


Зруйнований пам'ятник на українському кладовищі в Польщі
Зруйнований пам'ятник на українському кладовищі в Польщі

Львів – У Польщі розгортається небезпечна тенденція, що загрожує політиці добросусідства, руйнує позитивні напрацювання між двома урядами та інститутами громадянського суспільства – про це мовиться у заяві Українського інституту національної пам’яті з приводу нищення українських могил на території Польщі. Днями у Підкарпатському воєводстві сусідньої держави зруйнований черговий пам’ятник на могилі 13 українцям на місцевому цвинтарі. Плюндрування українських пам’ятників у Польщі викликало реакцію в Україні.

Село Верхрата, де 9 жовтня вчинено акт вандалізму, розташоване поруч із польсько-українським кордоном. До виселення звідти українців у 1944-1947 роках це було українське село. На колишньому греко-католицькому цвинтарі у 1993 році встановили пам’ятник на могилі 13 упівців, а також цивільних людей. Усі ці роки ані надгробок, ані інші українські могили ніхто не чіпав. Однак два дні тому представники радикального націоналістично угруповання «Табір великої Польщі» (саме ця організація і взяла на себе відповідальність за вандалізм), зруйнували пам’ятник, знявши це на відео. Особи, які чинять акт вандалізму, облич не приховували. Відео, під супровід антиукраїнської пісні, розміщено в інтернеті на польськомовній сторінці бойовиків Novorossia.Today. Адже ця польська організація симпатизує бойовикам на Донбасі.

Від початку бойових дій на сході України у Польщі зруйновано і осквернено 14 українських могил і меморіальних таблиць. Із них – 8 надгробків упівцям. Представник державної Міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета після кожного чергового акту вандалізму звертається до Інституту національної пам’яті та Міністерства культури Польщі, але жодної відповіді не отримав. Надіслав листи і щодо останнього випадку у селі Верхрата.

Всі акти вандалізму відбуваються тому, що у попередні рази не було реакції польської влади
Святослав Шеремета

«Всі акти вандалізму відбуваються, на мою думку, тому, що у попередні рази не було реакції польської влади на такі речі. Ми зверталися з вимогами до польських державних інституцій, щоб, згідно з угодою між урядами, між нашими державами, було забезпечено захист поховань і були надмогильні пам’ятники відновлені. За увесь цей період ми не почули жодного засудження цих актів вандалізму польською владою. Люди, які вдаються до таких речей, почуваються безкарними. Їх можна легко ідентифікувати, і вони мають бути покарані не лише за вандалізм і розпалювання ксенофобських настроїв. Це сьогодні тест для польської влади», – каже Святослав Шеремета.

Україна вимагає розслідувати акт вандалізму

У заяві Українського інституту національної пам’яті мовиться, що польські правоохоронні органи не розслідують фактів вандалізму на українських могилах і місцях пам’яті українців. Метою акції є знищення української культури на території Польщі, «свідоме затирання слідів перебування українського народу на українсько-польському прикордонні. Відтак безкарність заохочує злочинців до нових, зухвалих проявів українофобії».

Більшість упівців, які поховані на території Польщі, загинули у боях із комуністами – польськими чи НКВС
Святослав Шеремета

«Більшість упівців, які поховані на території Польщі, загинули у боях із комуністами – польськими чи НКВС. Тому дивна ситуація, шо більшість польських середовищ, які позиціонують себе антикомуністами, коли проведена люстрація у тій країні, тепер у Польщі воюють з мертвими противниками комуністів. Так виходить, що поляки підтримують комунізм?» – наголосив Святослав Шеремета.

Україна вимагає від Польщі забезпечити – згідно з угодою між урядами обох держав – прозоре розслідування всіх фактів наруги та нищення українських місць пам’яті і відновити пам’ятники, і пам’ятні знаки польськими коштами.

Усі роки Україна сприяла Польщі у вирішенні питань, які стосувались польської пам’яті. На сьогодні в Україні, згідно з даними Міжвідомчої комісії, понад 200 місць поховань, більшість на Волині, де поляки, не дотримуючись українського законодавства, встановили надгробні пам’ятники чи знаки. Втім, жодного акту вандалізму там не було вчинено українцями. Єдиний випадок трапився цьогоріч у Дрогобичі, що на Львівщині, де невідомі особи пошкодили пам’ятник папі Іванові Павлу ІІ.

Польща випробовує українців на терпіння, зазначає експерт з українсько-польських питань, науковець Іван Матковський. Оскільки руйнування пам’ятників чи наруга над могилами – це шлях, який зашкодить обом країнам. Водночас така ситуація дискредитує поляків, які проживають в Україні.

Якщо МВС Польщі не реагує на такі випадки вандалізму, то це політика антипольська, яка послаблює, як Україну, так і Польщу
Іван Матковський

«Сьогодні відбувається деукраїнізація в Польщі, а в Україні – деполонізація. Полякам, які проживають в Україні, не комфортно себе тут почувати, коли такі речі коються у Польщі щодо символів і образів. Варто зважати і на економічний бік. Понад мільйон українців працюють у Польщі і вони мали б стати стратегічним партнером у Центральній Європі. До того ж, нагадаю, що присутність українців у Польщі стала вагомим аргументом для польської влади, щоб відмовити мігрантам із Близького Сходу і Північної Африки. Очевидно, є сили, які стараються реукраїнізувати Польщу і реполонізувати Україну. Бо нині багато етнічних поляків не пов’язують своє життя з Україною і виїжджають. Те, що відбувається у Польщі, є приводом задуматися для обох держав: чому так і кому це вигідно. Якщо МВС Польщі не реагує на такі випадки вандалізму, то це політика антипольська, яка послаблює, як Україну, так і Польщу. Немає ближчих сусідів, аніж українці і поляки, тому вони мусять виходити зі спільних міркувань і світогляду», – каже експерт.

Якщо польська влада не зупинить актів вандалізму, то важко передбачити межу терпіння українців. «Війна» на кістах мертвих може стати шляхом катастрофи в українсько-польських відносинах, попереджають експерти.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG