Доступність посилання

ТОП новини

Націоналізм із фронтальною специфікою


14 жовтня у Києві на базі організації Цивільний корпус «Азов» мають створити нову політичну силу – партію «Національний корпус». Очільником цієї політичної сили має стати перший командир полку «Азов», позафракційний народний депутат Андрій Білецький. Щоправда, наразі невідомо: чи стане він офіційним головою партії, а чи залишатиметься неформальним лідером. Експерти зазначають, що новостворена партія може стати якісно новою націоналістичною силою.

Націоналізм із фронтальною специфікою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Цивільному корпусі «Азов» заявляють, що ініціативну групу зі створення нової партії, крім активістів організації, складають «ветерани полку «Азов», волонтери, патріоти України».

У вересні, анонсуючи створення нової партії, Андрій Білецький заявив, що партія шукатиме на місцях лідерів, які зможуть об’єднати навколо себе активних людей. Хоча він не пояснив, яка ідеологія буде в нової партії, проте оглядачі не сумніваються, що «Національний корпус» стоятиме на націоналістичних позиціях. Зокрема, речник «Правого сектору» Артем Скоропадський, кажучи про нову політичну силу, привітав створення нової націоналістичної партії. За його словами, «чим більше партій, створених на засадах традиційного українського націоналізму, тим краще».

Андрій Білецький
Андрій Білецький

Харків став кузнею націоналістичних кадрів

Політолог Вадим Карасьов наголошує на тому, що націоналізм «Національного корпусу» матиме певну специфіку.

Це називається фронтальним націоналізмом – це такий націоналізм, який формується на кордоні із супротивником. В Україні досі не було такого націоналізму
Вадим Карасьов

«Це націоналістична партія, але це не представники Західної України. Їх кадрове ядро – це Харків. Це називається фронтальним націоналізмом – це такий націоналізм, який формується на кордоні із супротивником. В Україні досі не було такого націоналізму, бо націоналізм «Свободи» далекий від кордонів із Російською Федерацією», – каже політолог.

Поява «Національного корпусу» посилить конкуренцію в націоналістичному середовищі. Між іншим, уперше 14 жовтня націоналістичні партії та організації проводять дві окремі акції.

«На Покрову, на День УПА поділилися праві: «Свобода», ОУН та інші організації – і свій абсолютно окремий марш проводить «Азов» разом із «Правим сектором» та рухом «С-14», який свого часу відколовся від «Свободи», – наголошує політичний оглядач Мілан Леліч.

Одна з протестних акцій «Азову» біля українського парламенту, 20 травня 2016 року
Одна з протестних акцій «Азову» біля українського парламенту, 20 травня 2016 року

Білецький – між Аваковим та Зваричем

Наприкінці 2014 року до чинної Верховної Ради пройшли два нових націоналістичних ватажки – лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош та командир «Азову» Андрій Білецький. Обидва не виказали помітних успіхів на парламентській ниві, а натомість відзначилися як злісні прогульники пленарних засідань. Утім, з того часу Дмитро Ярош залишив «Правий сектор» та певною мірою втратив політичні позиції. Натомість Андрій Білецький поступово нарощує свою політичну вагу.

Білецького в політику привів Аваков. Але це аж ніяк не означає, що Білецький усе своє політичне життя буде під Аваковим
Вадим Карасьов

Командир «Азову» пройшов до Верховної Ради по мажоритарному округу за підтримки «Народного фронту». Тривалий час його називали креатурою міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Зварич, якщо і має якийсь стосунок до «Азову», то вже точно значно менший, ніж раніше
Мілан Леліч

«Білецького в політику привів Аваков. Але це аж ніяк не означає, що Білецький усе своє політичне життя буде під Аваковим», – зазначає з цього приводу Вадим Карасьов.

Сірим кардиналом в оточенні нового націоналістичного ватажка називали екс-міністра юстиції Романа Зварича. Проте його вплив на Андрія Білецького зараз не варто переоцінювати. За словами Мілана Леліча, «Зварич, якщо і має якийсь стосунок до «Азову», то вже точно значно менший, ніж раніше».

На думку оглядача, Андрій Білецький є доволі сильним політиком, впливовість якого залежить не так від депутатського мандату чи доступу до фінансів та мас-медіа, як від наявності силового й вуличного ресурсу.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG