Доступність посилання

ТОП новини

«ГПУ лізе не свою справу» – експерт про перевірку е-декларацій


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Генпрокуратура вийшла за межі своєї компетенції, коли вирішила розслідувати зміст електронних декларацій, вважає представник коаліції «Декларація під контролем», експерт «Реанімаційного пакету реформ» Олександр Лємєнов. Перевіркою електронних декларацій має займатися Національна агенція з питань запобігання корупції, наголосив експерт в ефірі Радіо Свобода. Водночас частина експертів, серед яких і полоітолог Тарас Чорновіл, заявляють Радіо Свобода, що в законодавстві немає прямої заборони для ГПУ шукати порушення закону в деклараціях депутатів та посадовців. Хоча, на думку цих експертів, НАБУ та НАЗК мають пріоритетне право досліджувати декларації та навіть забирати в Генпрокуратури кримінальні провадження, порушені щодо них.

«ГПУ лізе не свою справу» – експерт про перевірку е-декларацій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Українські посадовці та народні депутати подали декларації, й там здебільшого вказані дуже значні статки, якщо порівнювати з рівнем доходів пересічних українців. Як тепер перевірити, чи законно нажиті ці численні маєтки, банківські рахунки та мільйони гривень готівки? Скільки часу на це піде і які органи мають бути задіяні в цих перевірках?

Олександр Лємєнов
Олександр Лємєнов

В першу чергу це має здійснювати Національна агенція з питань запобігання корупції

– В першу чергу це має здійснювати Національна агенція з питань запобігання корупції. Я взагалі не розумію, чому генпрокурор пан Луценко має до того всього діло. Це по-перше, не їхнє повноваження. Друге – якщо навіть НАЗК знайде певні невідповідності або будуть незрозумілі джерела походження активів, майна, готівки цих колосальних коштів, то яке до того має діло Генпрокуратура? Це не їхня підслідність. Все-таки хотілося, щоб генеральний прокурор або взяв собі якогось юриста, який буде йому пояснювати: що таке підслідність, кримінально-процесуальний кодекс, які є новели, те що було прийнято. Тому що це нонсенс, є 216 стаття (Кримінального процесуального кодексу) – це другий курс юридичного факультету і ти абсолютно все розумієш. До чого тут Генпрокуратура – не зрозуміло.

– Чи здатне НАЗК якісно перевірити декларації депутатів Верховної Ради, людських ресурсів вистачить? І що не менш важливо, подбати про кримінальну відповідальність для власників неоподаткованих та корупційних активів?

– НАЗК – це орган попередження корупції, а не протидії. І тому я не розумію, які у них правоохоронні функції, з приводу того, що вони мають карати. Момент щодо кількості співробітників, які зараз опрацьовують декларації. За моєю інформацією, їх, здається, 49. Мало це чи багато? Розумієте, НАЗК асоціюється з членами, які є – чотири з п’яти. А ніхто не каже про інших, працівників апарату. За нашою інформацією, 49 осіб перевірятимуть: 11 із адміністративного департаменту і 38 – з профільного. Вчора нам надали таку відповідь.

– Але в базі зараз більше ста тисяч документів.

– Певні документи перевіряються в першу чергу. Там же є черговість. Вона визначена порядком перевірки. Тому в першу чергу будуть – з великим корупційним ризиком, на особливо важливих посадах, а також ті декларації, в яких декларанти не вказали дані про своїх дружину або чоловіка, вони автоматично перевіряються.

– Чи є ризик, що перевірка та кримінальні провадження за зміст е-декларацій стане важелем тиску на незгодних з чинною владою, а провладні декларанти при цьому уникатимуть відповідальності?

Я абсолютно не погоджуюся з тим, що у пана Луценка немає вибірковості

– Ви маєте на увазі, хто саме буде тиснути? Ті, хто не мають підслідності, але будуть лізти не в свою справу, чи ті, хто має підслідність і буде займатися своїм профільним завданням? Ті, хто лізе не в свою справу – це ГПУ, це не їхня підслідність, ще раз. Нехай читають Кримінально-процесуальний кодекс. НАБУ? У мене є сумнів, що вони будуть використовувати це в своїх політичних амбіціях, реалізації паном Ситником своїх амбіцій. Вони просто виконують свою роботу. Я абсолютно не погоджуюся з тим, що у пана Луценка немає вибірковості.

– На Вашу думку, після декларування величезних обсягів готівки посадовцями, держслужбовцями, народними депутатами – ​чи слід очікувати найближчим часом рішення про амністію незаконного капіталу?

– Цілком можливо, що влада буде намагатися протиснути законопроект у тому чи іншому вигляді щодо нульової декларації. Що я маю на увазі? Це буде своєрідна податкова амністія. Взагалі для всіх фізичних осіб на території України.

– Тобто з того, що показали, ніхто не буде запитувати, відкіля це взялося?

Вони мають відповідати перед законом! Пояснити всі джерела походження цього майна

– Абсолютно точно. Але, на мою думку, і така ж позиція моїх колег – в цю амністію не мають потрапити державні службовці. Просто не мають. Вони мають пояснювати, вони перебували на зарплаті у платників податків, збагачувалися. Народний депутат, який в житті не брався за жоден бізнес, не мав корпоративних прав, але в нього годинників тільки на кілька сотень тисяч доларів, у нього автомобіль коштує 180 тисяч доларів і готівки – 150 тисяч євро і 50 тисяч доларів. А цьому народному депутату 27 чи 28 років. Вони мають відповідати перед законом! Пояснити всі джерела походження цього майна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG