Доступність посилання

ТОП новини

Директора української бібліотеки у Москві судять за екстремізм


Наталія Шаріна у Таганському суді. Москва, жовтень 2015 року
Наталія Шаріна у Таганському суді. Москва, жовтень 2015 року

Міщанський суд Москви 2 листопада почав розглядати по суті кримінальну справу директора Бібліотеки української літератури Наталії Шаріної. Її звинувачують в екстремізмі і розтраті коштів.

Перше судове засідання у справі Наталії Шаріної тривало не більше ніж дві години. Шаріна свою провину не визнала і заявила, що їй не зрозумілі обвинувачення у екстремізмі. Як сказав в інтерв'ю Радіо Свобода адвокат Наталії Шаріної Іван Павлов, захист наполягає на конкретиці.

Ми ось уже рік б'ємося з тим, що просимо слідчі органи і прокуратуру звернути увагу на те, що звинувачення в частині екстремізму неконкретне
Іван Павлов

«Ми ось уже рік б'ємося з тим, що просимо слідчі органи і прокуратуру звернути увагу на те, що звинувачення в частині екстремізму неконкретне, а це перешкоджає будь-якому захисту від нього. Ми знаємо, що наша позиція абсолютно справедлива і законна – позиція, пов'язана з невинуватістю нашої підзахисної. Але ми розуміємо, в яких умовах відбувається розгляд», – зазначив адвокат.

Бібліотекарі не зобов'язані знати зміст книг – правозахисниця

Неправомірним вважають переслідування Наталії Шаріної за екстремістською статтею і в інформаційно-аналітичному центрі «Сова». Експерт з неправомірного антиекстремізму Марія Кравченко звертає увагу на суперечності в російському законодавстві. Зокрема, на те, що, згідно з законом про бібліотечну справу, бібліотекарі зобов'язані зберігати в своїх фондах всі матеріали, які до них надходять. З іншого боку, закон про екстремізм вимагає припинення поширення екстремістської літератури і навіть її зберігання з метою розповсюдження. І тут, за словами Кравченко, бібліотекарі стають «крайніми».

Будівля Бібліотеки української літератури. Москва, жовтень 2015 року
Будівля Бібліотеки української літератури. Москва, жовтень 2015 року

«Кримінальне переслідування за 282-ю статтею ведеться тоді, коли мова йде про свідомий пропагандистський акт, умисне поширення матеріалів, спрямованих на збудження ненависті. Навіть якщо вони не заборонені судом, але якщо вони небезпечні. Але бібліотекар, який зберігає у себе в бібліотеці літературу, не займається пропагандою, бібліотекар зберігає і видає книги. Він абсолютно не зобов'язаний бути знайомим зі змістом цих книг», – зауважила в інтерв’ю Радіо Свобода правозахисниця.

Крім екстремізму, Наталію Шаріну звинувачують в розтраті коштів. І ці звинувачення залишилися ще з 2011 року. Наступне засідання, на якому суд збирається вислухати свідків, відбудеться 23 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG