Доступність посилання

ТОП новини

Допінг у російському спорті – це «інституційна змова» – WADA


Річард Макларен 9 грудня 2016 року в Лондоні під час оприлюднення другої частини звіту WADA
Річард Макларен 9 грудня 2016 року в Лондоні під час оприлюднення другої частини звіту WADA

Понад тисяча російських спортсменів протягом чотирьох років були причетні до маніпуляцій із тестами на допінг, повідомила незалежна комісія Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA). Другу частину звіту про допінг у російському спорті агенція, під керівництвом канадського юриста Річарда Макларена, оприлюднила 9 грудня у Лондоні.

​Загалом у доповіді йдеться про «інституційну змову» в Росії за участю понад 30 видів спорту, що почалася в 2011 році і охоплювала Олімпійські ігри 2012 року в Лондоні, чемпіонат світу з легкої атлетики в 2013 році, а також зимову Олімпіаду в Сочі 2014 року, де, зокрема, сліди втручання були у допінг-пробах 12 із 44 медалістів. Як ідеться в доповіді, ситуація тривала «щонайменше до 2015 року».

Річард Макларен повідомив у п’ятницю журналістам: «Інституційна змова мала місце як у літніх, так і в зимових видах спорту. У ній брали участь спортсмени поряд із російськими офіційними особами в Міністерстві спорту і відповідними інфраструктурами – такими як РУСАДА (Російське Антидопінгове агентство), ЦСП (російський Центр спортивної підготовки), Московська лабораторія допінгового аналізу поряд із ФСБ (Федеральна служба безпеки Росії) – з метою маніпулювання допінг-контролем. Ці спортсмени діяли не окремо, а в рамках організованої інфраструктури».

Макларен розповів, що, працюючи над доповіддю, він хотів обговорити з колишнім міністром спорту Російської Федерації Віталієм Мутком ситуацію з допінгом у тій країні і намагався організувати з ним зустріч, проте вона так і не відбулася. Ба більше: за його словами, російська сторона прагнула заблокувати будь-які ініціативи WADA, націлені на те, щоб пролити світло на випадки застосування допінгу спортсменами з Росії.

Річард Макларен відповідає на питання журналістів після оприлюднення доповіді. Лондон, 9 грудня 2016 року
Річард Макларен відповідає на питання журналістів після оприлюднення доповіді. Лондон, 9 грудня 2016 року

​Перша частина доповіді Макларена була опублікована в липні 2016 року. У ній були використані свідчення екс-директора Московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова, який переїхав до США. Той розповів раніше, що за участю російських спецслужб на Олімпіаді 2014 року в Сочі регулярно замінювалися проби спортсменів, які нібито використовували допінг.

Після публікації доповіді від літньої Олімпіади в Ріо були відсторонені російські легкоатлети і спортсмени з інших видів спорту, а також – у повному складі – паралімпійська команда. Згадані в доповіді чиновники російського Міністерства спорту пішли у відставку, а міністра Віталія Мутка перевели на посаду віце-прем'єра.

Проти Родченкова, який зараз живе в США, Слідчий комітет Росії порушив справу за звинуваченням у поширенні допінгу і знищенні проб.

6 грудня Міжнародний Олімпійський комітет (МОК) через тривале розслідування WADA продовжив санкції проти Росії і закликав міжнародні федерації з олімпійських зимових видів спорту заморозити підготовку до змагань на території тієї країни і активно шукати альтернативні місця їхнього проведення.

Дворазова олімпійська чемпіонка у стрибках з жердиною, голова наглядової ради Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) Олена Ісінбаєва має намір довести керівництву Всесвітньої антидопінгової агенції, що Росія дійсно веде боротьбу з допінгом. Про це Ісінбаєва заявила журналістам у п’ятницю в Москві, нагадавши, що і її саму відсторонили від Олімпіади в Ріо.

Олена Ісінбаєва на прес-конференції у Москві, 9 грудня 2016 року
Олена Ісінбаєва на прес-конференції у Москві, 9 грудня 2016 року

«Звичайно ж, я зацікавлена в тому, щоб не допустити такої ситуації, в якій опинилася я, щоб ставлення до спортсменів із нашої країни було таким же, як і до всіх інших спортсменів, щоб воно не було зверхнім тільки через те, що нас звинувачують у всьому-всьому, в чому тільки можна», – каже Ісінбаєва.

Пересічні росіяни переконані, що ідеться не про спорт, а про політику. Ось, зокрема, так висловився москвич Сергій на запитання журналіста на вулиці: «Я вважаю, що це все-таки політичне замовлення. Допінги, напевно, застосовуються і в нас у якійсь мірі, і в них, але тиск іде, це відчувається».

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG