Доступність посилання

ТОП новини

Українці, які виїжджають до Польщі на роботу, рятують польський пенсійний фонд – Керик


Акція на підтримку Євромайдану, Варшава, грудень 2013 року (фото: Віталій Тукало)
Акція на підтримку Євромайдану, Варшава, грудень 2013 року (фото: Віталій Тукало)

Варшава – На 70 відсотків зросла протягом цього року кількість громадян України, які роблять відрахування у пенсійний фонд Польщі. У польській економіці майже не залишилося галузей, де не працювали б українці. Масова трудова міграція з України до Польщі стрімко перетворюється з тимчасової на постійну. Про це Радіо Свобода розповіли експерти, які спостерігають за ситуацією українських працівників на польському ринку праці.

27-річний Олег Яровий та його дружина 25-річна Інна Ярова до Варшави приїхали з Києва. Рік тому подружжя радикально змінило своє життя. Молода пара, яка в українській столиці працювала у рекламному бізнесі, відкрила у столиці Польщі кав’ярню. Крихітне Dobrocafe, розташоване неподалік від посольства України, швидко стало популярне серед варшав’ян. Колоритна кав’ярня, розміщена всього-на-всього на шести квадратних метрах, вже потрапила до польської Книги рекордів як найменша кав’ярня в країні.

Олег Яровий та Інна Ярова біля своєї кав'ярні Dobrocafe, Варшава
Олег Яровий та Інна Ярова біля своєї кав'ярні Dobrocafe, Варшава

Олег Яровий каже, що у Варшаві почувається комфортно, хоча Київ, на його думку, гарніший. До Польщі подружжя перебралося з думкою про нові можливості, які відкриваються у державі, що динамічно розвивається. Ярові не нарікають на те, як розвивається їхній поки що молодий бізнес. За словами Олега, земляки-українці досить успішні у малому бізнесі, який розпочинають на польській землі. Серед його приятелів є власники піцерії та власник підприємства, де виготовляють макарони. Яровий розповів про те, як ставляться до українських бізнесменів польські клієнти.

«Поляки досить таки адекватно, у нашій кав’ярні є український прапор, польський прапор, ну, і, звичайно, наш акцент, коли люди його чули, то спочатку всі питали, звідки, чому приїхали, що там у вас, в Україні, але все позитивно, ніхто нам не сказав: «Повертайтеся в Україну». До нас приходять адекватні люди, ми йдем з добром і до нас повертаються з добром», – розмірковує Олег Яровий.

Немає такої галузі, в якій не працювали б українці – Лихота

Немає такої професії, де не працювали б українці
Володимир Лихота

Володимир Лихота – варшав’янин родом з українського Херсону. Він – директор кадрового агенства «Ін’яз», яке допомагає українцям знайти у Польщі роботу. Лихота розповідає про тенденції останніх років на польському ринку праці: «Немає такої професії, де не працювали б українці, починаючи від топових вакансій – менеджери, топ-менеджери, інженери, інженери автоматики, механіки – і закінчуючи водіями, перукарями, багато людей працює в сервісі, в транспортному обслуговуванні, в харчуванні, в гастрономії, в готельному бізнесі. Є перукарі, масажисти, водіїв багато дуже працює, тобто, починаючи від таких звичайних професій, закінчуючи спортсменами. Дуже багато спортсменів українських в різних клубах грає».

Цього року ми бачимо, що до Польщі приїжджають люди з різних регіонів, це вже не тільки Західна Україна, причому приїжджають цілими сім’ями. Збільшилася кількість українців, які купують тут квартири
Мирослава Керик

Мирослава Керик, голова фонду «Наш вибір» зазначає, що потік української трудової міграції до Польщі традиційно зростає тоді, коли в Україні погіршується економічна ситуація. Так сталося й тепер: «Цього року ми бачимо, що до Польщі приїжджають люди з різних регіонів, це вже не тільки Західна Україна, причому приїжджають цілими сім’ями. Тобто, вони прийняли життєву стратегію – вирішили переселитися сюди, шукають тут роботу, оселяються в Польщі. Також збільшилася кількість українців, які купують тут квартири».

Керик говорить, що польські державні установи вказують різні дані щодо кількості українських працівників у Польщі. Відомо, наприклад, що протягом року, який минає, Польща видала українцям мільйон віз та півмільйона дозволів на роботу.

Станом на вересень цього року в Польщі є приблизно 200 тисяч працевлаштованих іноземців, з них 170 тисяч – українці, тобто люди, які роблять відрахування у фонд пенсійного і соціального забезпечення
Мирослава Керик

«Якщо йдеться про останні дані, то ми їх маємо з польського пенсійного фонду. Станом на вересень цього року в Польщі є приблизно 200 тисяч працевлаштованих іноземців, з них 170 тисяч – українці, тобто люди, які роблять відрахування у фонд пенсійного і соціального забезпечення, що є обов’язковою умовою угод про працевлаштування», – розповідає вона. У 2015 році такі відрахування у Польщі робила 101 тисяча громадян України, тобто протягом року кількість таких людей майже подвоїлася.

Мирослава Керик вважає, що ця тенденція говорить про позитивні зміни в свідомості українських заробітчан у Польщі. Дедалі більше з них прагнуть працювати легально, в цивілізованих умовах і мати гарантію, що у випадку хвороби вони зможуть користуватися безплатними послугами польської медицини.

Чи скористаються українські заробітчани польським пенсійним фондом?

Проте, з іншого боку, українські заробітчани, які роблять відрахування в польський фонд пенсійного забезпечення та соціального страхування не можуть скористатися, скажімо, допомогою по безробіттю, адже для цього потрібно проживати у Польщі постійно. Невідомо також, чи скористаються вони колись польським пенсійним фондом. Керик пояснює: «Українські трудові мігранти віддають польському пенсійному фонду частину свого заробітку, та невідомо, чи вони скористаються цим фондом. Існує, звісно, договір між Польщею та Україною про визнання відрахувань у пенсійний фонд, але ж потрібно довго працювати у Польщі, щоб мати потім польську пенсію і щоб можна було пізніше нею скористатися, живучи в Україні».

За словами Мирослави Керик, польські ЗМІ відкрито пишуть про те, що українська трудова міграція фактично рятує пенсійний фонд Польщі від дефіциту. Це особливо відчутно з огляду на демографічну кризу в країні та рішення Сейму про зниження пенсійного віку. «Якщо йдеться про польську пенсійну систему, то мігранти насправді докладають до неї, тому що українці, які тут працюють рідко користуються чи медичною допомогою, чи соціальною допомогою по безробіттю. На допомогу по безробіттю можуть розраховувати лише ті, у кого є право на постійне проживання у Польщі, а їх набагато менше, ніж тих, які зараз у Польщі працюють», – зазначила Керик.

За спостереженнями Володимира Лихоти, українські трудові мігранти дедалі частіше шукають можливості оселитися у Польщі. Причому передусім про це думають кваліфіковані працівники. «Я зауважив, що менш кваліфіковані працівники не дуже думають про те, щоб тут залишатися, вони більше їздять по візах, одну візу використали – поїхали додому, потім знову повернулися. Натомість, більш кваліфіковані працівники думають про те, як зробити картку тимчасового перебування, згодом, може, навіть і громадянство. Вони бачать, що відбувається в Україні, і тому починають «голосувати ногами», влаштовуючись тут», – сказав Лихота.

Експерти переконані, що за умов подальшого погіршення економічної ситуації в Україні трудова міграція до Польщі зростатиме, адже польська економіка розвивається і місцевий ринок праці потребує робочих рук. Як сказала Мирослава Керик, без працівників з України такі галузі польської економіки, як садівництво чи будівництво точно сповільнили б свій розвиток.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG