Доступність посилання

ТОП новини

​Ера олігархічного банкінгу йде в минуле – директор департаменту НБУ


Гість передачі «Ваша Свобода»: Віталій Ваврищук, директор департаменту фінансової стабільності Національного банку України.

Олександр Лащенко: «Ніхто не повинен постраждати від зміни власника «Приватбанку»! Навипередки запевняють сьогодні керівники держави, зокрема президент Петро Порошенко, глава НБУ Валерія Гонтарєва, після рішення націоналізувати «Приватбанк».

Найбільший за розміром загальних активів банк, платіжні системи якого використовує кожен другий громадянин України, а кожен третій є його вкладником, тепер не належить Ігорю Коломойському.

Щодня з рахунків у «Приватбанку» знімають по 2 мільярди гривень, чого не було навіть в період активних бойових дій. Про це повідомив сьогодні Олександр Дубілет, котрий був головою правління «Привату».

Отже, націоналізація «Приватбанку» – чи є загроза вкладникам і банківській системі України?

На самому початку передачі наведемо один із сьогоднішніх кількох виступів керівників держави, які запевняють вкладників, взагалі всіх, хто має стосунок до фінансової системи України, що після націоналізації найбільшого банку України проблем не буде. Отже, послухаймо Петра Порошенка.

Петро Порошенко: У першу чергу новий менеджмент має подбати про безперебійне обслуговування соціально чутливих клієнтів. Я маю на увазі тих, хто живе від зарплати до зарплати, хто отримує через банк пенсії, стипендії, хто переказує гроші на лікування, тощо.

Але в цілому ніхто не повинен постраждати від зміни власника. Рішення про перехід банку у власність та управління держави ми прийняли саме для того, щоб кожен клієнт був захищений, і жоден з них не постраждав, а гроші щоб опинилися у більшій безпеці, ніж будь-коли.

– Як сказав віце-прем’єр Кубів, 7,5 мільярдів готівки у гривнях аж у «Приваті» було, за даними на п’ятницю вечір. І, виходить, понад 20 мільйонів українців – клієнти. Так?

– Так.

– І дійсно не буде проблем?

НБУ готовий у будь-який момент підтримувати «Приватбанк», готовий забезпечувати ліквідністю як готівковою, так і безготівковою

– Дійсно, проблем не буде, тому що НБУ готовий практично у будь-який момент підтримувати як «Приватбанк», так і будь-який банк інший український для того, щоб у вкладників, у клієнтів не було абсолютно ніяких незручностей у зв’язку з тими подіями, які сьогодні відбуваються. НБУ готовий забезпечувати ліквідністю як готівковою, так і безготівковою будь-який банк.

Ми відслідковуємо ситуацію буквально щохвилини. В НБУ працює команда практично цілодобово, яка отримує інформацію. І, якщо з’являються якісь складні моменти, ми оперативно на це реагуємо.

Віталій Ваврищук
Віталій Ваврищук

– Тобто відділення «Привату» сьогодні працюють так, як і завжди, за Вашими даними?

Потрібно зрозуміти, скільки готівки у відділеннях «Привату», зафіксувати документи

– Відділення «Привату» працюють. У деяких відділеннях відбувається інвентаризація. Зрозуміло, що зміна власника потребує фіксації поточного стану справ. Нам потрібно зрозуміти, скільки дійсно готівки, наприклад, у відділеннях «Привату». Нам потрібно зафіксувати ті документи, які є на сьогоднішній момент, усі договори. Саме тому в деяких відділеннях працюють команди НБУ.

Робота на день-два. «Приват» буде працювати безперебійно

Я думаю, що це робота на день-два. В цілому ми очікуємо, що «Приватбанк» буде працювати безперебійно.

– Екс-міністр фінансів Олександр Шлапак вже приступив до виконання (як називається його посада?) керівника «Приватбанку»?

Мінфін стане власником банку впродовж менше доби, відразу ж буде призначений новий менеджмент

– На сьогодні ще не приступив. Тому що ще завершуються процедури переходу банку у державну власність. Як тільки Мінфін стане власником «Приватбанку», а це відбудеться впродовж менше доби, відразу ж буде призначений новий менеджмент банку. Але в будь-якому разі на сьогодні банк під контролем команди, яка була призначена державою, НБУ, Мінфіном. І на сьогодні, очевидно, ми спостерігаємо хорошу взаємодію між...

– А команда Ігоря Коломойського, перепрошую, цей менеджмент – він що, вже позбавлений своїх повноважень у «Приваті», чи ще якийсь перехідний етап відбувається?

Старий менеджмент позбавлений повноважень. Повноваження закріплені за тимчасовою антикризовою командою

– Звичайно, старий менеджмент позбавлений повноважень. І на сьогодні повноваження закріплені за тимчасовою антикризовою командою. І тимчасова антикризова команда передасть свої повноваження вже голові правління, який буде призначений, як тільки буде фіналізований цей складний юридичний процес.

– Представник попередньої команди Ігоря Коломойського Олександр Дубілет (я наводив його цитату) стверджує, що нібито щодня з рахунків «Привату» знімають аж по 2 мільярди гривень. Це відповідає дійсності? Якщо це так, то це не паніка певна?

Зросли щоденні обсяги зняття готівки через банкомати «Привату». Це тимчасове явище

– Дійсно, до певної міри зросли щоденні обсяги зняття готівки через банкомати «Приватбанку». Але для нас є цілком очевидним, що це є таке тимчасове явище. Тому що останні кілька днів у пресі з’являлося дуже багато інформації з приводу «Приватбанку». І абсолютно очевидно, що у населення з’явилася певна нервозність. Всі очікували вирішення цієї проблеми. Всі очікували конкретики, всі очікували якоїсь зрозумілої інформації. Тому, звичайно, тимчасово ми бачили певний сплеск бажання знімати готівки більше, ніж зазвичай.

Держава гарантує повернення абсолютно всіх коштів, всіх депозитів, підстав для паніки немає. Президент ініціює прийняття законопроекту, всі вклади у «Приватбанку» будуть гарантовані

Але оскільки по суті на сьогодні банк вже є державним, то держава гарантує повернення абсолютно всіх коштів, абсолютно всіх депозитів, то підстав для паніки немає взагалі. Мало того, ми сьогодні чули, що президент ініціює прийняття законопроекту, відповідно до якого всі вклади у «Приватбанку» будуть гарантовані. Не лише вклади в межах 200 тисяч гривень, як у інших приватних банках...

– Фонд гарантування вкладів.

– Фонд гарантування вкладів. Буде гарантована вся сума. Звичайно, це створює повний комфорт для усіх вкладників «Приватбанку».

– Погодьтеся, що такі пертурбації з найбільшим банком України можуть негативно все ж таки позначитися на банківській системі в цілому? Наприклад, для курсу гривні немає загроз?

Маємо план дій, якщо події будуть розвиватися не за тим сценарієм, на який розраховуємо. Передача банку відбувається абсолютно спокійно

– Ми дуже чітко усвідомлюємо всі ризики, які пов’язані зі зміною власника «Приватбанку». Звичайно, ми маємо свій план дій на випадок, якщо події будуть розвиватися не за тим сценарієм, на який ми розраховуємо. Але на сьогодні ми бачимо, що передача банку відбувається абсолютно спокійно. Ми не бачимо підстав для хвилювань.

І, відповідно, ми не бачимо якихось передумов для макроекономічних шоків. Обмінний курс долара, для прикладу, сьогодні зранку дещо підвищився, але як тільки ринок отримав інформацію про те, що на сьогодні немає жодних ризиків для роботи «Приватбанку», ринок заспокоївся, обмінний курс повертається. І знову ж таки ми не бачимо на сьогодні жодних серйозних підстав для хвилювань.

Знову ж таки «Приватбанк», державний банк, гарантує повернення абсолютно всіх коштів у тій валюті, в якій ці вкладені депозити були зроблені.

– До речі, сьогодні Валерія Гонтарева, на думку експертів, якось не зовсім впевнено повідомила щодо долі системи так званої «Приват 24». Йдеться про онлайн-сервіс банку. І вона чітко так і не сказала, чи цей сервіс перейшов державі, чи ні?

Валерія Гонтарєва: Власність на всі програми, на все програмне забезпечення, на всі основні фонди цього банку ми будемо визначати, де вона знаходиться.

Я не можу вам сказати про програму «Приват 24». Але якщо ви подивитися на «Ощад 24», або на «Райффайзен 24», або на «Альфу 24», то ви, може, знайдете більш такі додаткові сервіси, які там були, але вони не дуже відрізняються. Це такий маркетинговий хід, що це така найкраща програма у світі.

– Пане Ваврищук, а що Ви можете сказати з приводу майбутнього системи «Приват 24»? Вона теж вже державною стала чи ні?

Допоки фахівці НБУ власними очима не побачать, дуже обережні в заявах

– Звичайно, що голова НБУ цілком коректно зазначила, що нам потрібно отримати доступ до документів, які підтверджують право власності банку на ті чи інші ІТ-системи, на ті чи інші програми. І, звичайно, допоки ми не впевнимося, допоки ми не проведемо цю перевірку, допоки фахівці НБУ власними очима не побачать, не підтвердять, що, дійсно, ця система є власністю «Приватбанку» повною мірою, ми дуже обережні в наших заявах.

Керівники «Приватбанку» говорять, що система «Приват 24» вже державна

Ми сподіваємося, що насправді ситуація є такою, як про це говорять керівники «Приватбанку». Вони стверджують, що...

– Пан Гороховський зокрема?

– Пан Гороховський зокрема. Вони стверджують, що система «Приват 24» вже державна. І якщо це дійсно так, то я думаю, що це абсолютно прекрасний і зрозумілий для нас сценарій.

– До нашої розмови зараз приєднається колишній віце-прем’єр України Володимир Лановий. Він не приховує критики такого кроку. Зокрема раніше у коментарях Радіо Свобода пан Лановий стверджував, що оця докапіталізація, на яку так і не спромоглися у Коломойського щодо «Привату»… то чому її мають здійснювати підприємства, коли така криза.

Пане Лановий, обґрунтуйте свою позицію зараз в ефірі «Вашої Свободи».

Живемо в умовах олігархічного ладу. Банки працюють на свої підприємства. Олігархи виводять долари закордон, а тут отримують гривні у кредит і накопичують борг. Це продовжується вже багато років
Володимир Лановий

Володимир Лановий: Зрозумійте, що ми живемо в умовах олігархічного ладу. А в умовах олігархічного ладу банки працюють на свої підприємства. І коли зараз критикують, що цей банк збирав гроші на ринку, а використовував для своїх підприємств, то так працює вся система. І те, що олігархи виводять долари закордон, а тут отримують гривні у кредит і не збираються їх провертати, розраховуються цими гривнями тут і накопичують свій борг, то це продовжується вже багато років.

Питання в системному погляді. Чи може уряд, НБУ змінити цю модель? Чи ми перейдемо від олігархічного банку до нормального, який працює на ринку і роздає кредити, не тільки собі залишає кошти? Тобто це більш глибоке питання.

150 мільярдів заборгував, вивів закордон, чи по-іншому використав і не повертає в «Приват» – це ж страшно!
Володимир Лановий

Зараз ці от цифри, які нам повідомляють, бо ми ж нічого не знали, що 150 мільярдів приблизно заборгував, вивів закордон, чи якось по-іншому використав і не повертає в банк «Приват» – це ж страшно! Як можна було до цього допускати?!

– Пане Лановий, хто не повертає, за Вашим твердженням? Ігор Коломойський?

Володимир Лановий: Ви знаєте, дуже легко критикувати. А от подивитися глибоко, чому в системі банківського кредитування у нас отакі відносини, тільки олігархічні підприємства отримують кредити, а новітні, скажімо, інноваційні підприємства не отримують кредити? Чому так відбувається? Чому не повертають НБУ рефінансування? Чому не повертають валюту із-за кордону? Це все питання, які зараз відкрилися, як рана відкрилася.

– Пане Ваврищук, що скажете на ці твердження пана Ланового?

Банківський сектор змінився за останніх 1,5 роки. Ера олігархічного банкінгу йде в минуле

– Я скажу, що в цілому коректні твердження. Але водночас хотів би додати, що банківський сектор суттєво змінився за останніх 1,5 роки. І ера олігархічного банкінгу, як висловлюється пан Лановий, абсолютно очевидна для всіх, йде в минуле. Однозначно йде в минуле. І практика, коли певні банки збирають депозити населення для того, щоб кредитувати пов’язані з акціонерами компанії, так само відходить у минуле.

Зобов’язали комерційні банки впродовж 3 років: підприємства, пов’язані із власниками банків, повинні повернути кредити банкам

Ми цю проблему зафіксували. Ми зрозуміли масштаб цієї проблеми. Ми зобов’язали комерційні банки впродовж 3 років цю проблему вирішити. Як її вирішити? Вирішується вона одним-єдиним чином. Підприємства, пов’язані із власниками банків, повинні повернути кредити таким комерційним банкам. Якщо такі зобов’язання не будуть виконуватися, такі банки на ринку залишатися не будуть.

Одна з проблем «Привату» – кредитувалися компанії, пов’язані із акціонерами

І одна з проблем «Приватбанку» якраз і полягала в тому, що активно кредитувалися компанії, пов’язані із акціонерами. І, на жаль, ми не побачили розуміння цієї проблеми.

– З боку акціонерів?

– Коли ми почали вимагати повернення, погашення таких кредитів, то зіткнулися з певним нерозумінням.

– А відповідають дійсності ці чутки, які поширюють опоненти Ігоря Коломойського (сам він, звісно, це категорично не підтверджує), що, мовляв, він міг нібито вивести до 150 мільярдів, а тепер цю докапіталізацію за рахунок тих же ж українських підприємств, будуть робити – для «Привату»? Це наклеп на Коломойського? Чи це недалеко від істини?

Шляхи використання коштів, які пішли з банку, вже повинні встановлювати інші органи

– Я думаю, що шляхи використання коштів, які пішли з банку, вже повинні встановлювати інші органи державної влади.

Активів не залишається. Є депозити населення, але не підкріплені реальними активами

НБУ зафіксував величезну проблему. Ми не побачили активів у банку. І саме тому і було прийняте таке рішення. Дійсно, ми бачимо проблему – активів практично не залишається. Є депозити населення, але вони не підкріплені реальними активами. Це нас спонукало ініціювати передачу банку у державну власність для того, щоб депозити населення були забезпечені високоякісними активами, щоб їх можна було повертати.

– А сама ця процедура, рішення про націоналізацію, то ще кілька тижнів, днів тому менеджери «Привату» від Коломойського стверджували, що нібито ведуться інформаційні атаки проти цього банку. Вони казали, що націоналізація – це не найкращий крок. А тут раптом, наскільки можна судити, вже спротиву і немає з боку менеджерів пана Коломойського націоналізації?

Націоналізація – небажаний сценарій для жодної зі сторін. НБУ відтерміновував дати для виконання програм капіталізації

– Мені важко сказати, якими були аргументи, наприклад, акціонерів чи менеджерів банку. Звичайно, націоналізація – це не був бажаний сценарій для жодної зі сторін. І до останнього акціонери мали можливість банк врятувати і повернути ці кошти. НБУ давав дуже багато можливостей. Він відтерміновував дати для виконання, наприклад, програм капіталізації. Тому в принципі ситуація могла змінитися в будь-який день, в будь-який тиждень. І, можливо, менеджмент до певної міри дійсно був впевнений, що ситуацію можна розв’язати. На жаль, цього не трапилося. Тому ми розпочали процес передачі банку у державну власність.

– А політики тут немає, щоб нібито у пана Коломойського відібрати банк, як стверджують деякі критики?

Політики тут однозначно немає. Абсолютно прозорий процес, відбувається під моніторингом міжнародних фінансових організацій

– Політики тут однозначно немає. Тому що це абсолютно прозорий процес, який відбувається під моніторингом міжнародних фінансових організацій. Наприклад, дуже велику увагу питанню «Приватбанку» приділяє МВФ. І «Приватбанк» є найбільшим банком. І він повинен був виконувати вимоги НБУ, які були приписані ще минулого року.

Усі банки, найбільших 20 банків, виконали вимоги. Окрім банку «Хрещатик» і «Фідобанк». Вимоги були виконані. Залишався лише один «Приватбанк», для кого ми робили певні поступки. Тому усі банки для нас повинні знаходитися в абсолютно рівних умовах. Ми не можемо безкінечно робити поступки для якогось окремого банку, навіть якщо він є системноважливим.

– Отже, на цю хвилину «Приватбанк» на 100% є державним банком. Так?

– Формально. Юридичні процедури завершаться завтра. Але він вже під контролем держави.

– Не може бути, що 10-15% – якомусь приватному власнику?

– Стовідсотково державний банк.

– Але це не виключає, що у майбутньому (можливо, Ви зараз терміни в ефірі Радіо Свобода озвучите), «Приватбанк» знову стане приватним банком?

Наміри в майбутньому – залучити приватного інвестора, міжнародні фінансові організації

– І міністр фінансів сьогодні вже анонсував, що його наміри в майбутньому – залучити приватного інвестора. Але, звичайно, під приватним інвестором він має на увазі переважно міжнародні фінансові організації, які допоможуть у питаннях розвитку банку.

– Це буде через рік, через два? Чи важко сказати?

Навряд чи це буде впродовж найближчих 2-3 років

– Навряд чи це буде впродовж найближчих 2-3 років. Я думаю, що потрібно буде нормалізувати роботу банку, потрібно буде добре попрацювати над його бізнес-моделлю. І лише після того, як Мінфін як власник чітко визначиться з майбутнім цього банку, взагалі з майбутнім державного банківського сектору, після того почнуться розмови про залучення приватного інвестора.

– Наприклад, ЄБРР? Він ніби висловив бажання долучитися до приватизації «Привату».

– Я думаю, що це один із можливих варіантів.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG