Доступність посилання

ТОП новини

Нам зараз на 2 мільярди хочуть втулити вугілля з ОРДЛО – Сазонов


Більшість рішень України про Донбас – хаотичні і непродумані – Ніколаєнко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:45 0:00

Більшість рішень України по Донбасу – хаотичні і непродумані – Ніколаєнко

Гості передачі «Ваша Свобода»: Андрій Ніколаєнко, голова Державного агентства України з питань відновлення Донбасу у 2014 році; Кирило Сазонов, журналіст, політичний експерт; Георгій Тука, заступник міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (телефоном).

Ваша Свобода | Кому платити за ОРДЛО?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Київ вимкнув електроенергію на непідконтрольній частині Луганської області. Не виключається зараз і вимкнення Донецької області. А міністр енергетики України Ігор Насалик заговорив про можливе припинення водопостачання. Зараз електроенергію до окремих районів Луганської області постачає Росія. Московська газета «Комерсант» повідомила, що витрати на це будуть покладені на російських споживачів електроенергії. Говорять про підприємства, однак не виключено, що сплачувати за електроенергію Луганської області будуть звичайні громадяни Росії.

Віталій Портников: Пане Ніколаєнко, наскільки такі підходи української влади виправдані?

Більшість рішень по Донбасу є хаотичними, не прорахованими за наслідками. Називаємо війну «АТО», коли вигідно, кажемо, там росіяни, коли невигідно: там терористи
Андрій Ніколаєнко

Андрій Ніколаєнко: Це рішення, як, на превеликий жаль, і більшість рішень, які сьогодні приймаються по Донбасу, є хаотичними, непродуманими, не прорахованими за наслідками і, точно, не є стратегічними. Немає чіткої стратегії. З одного боку, називаємо війну «АТО», коли нам зручно й вигідно, ми кажемо, що там росіяни, коли невигідно, що там терористи. Кажемо, що там українські громадяни, їх треба повертати, і ми є прихильниками «мінського процесу» (коли я кажу «ми» – це керівництво держави), а з іншого – робимо дії, які інші учасники «мінського процесу» засуджують. Хоча я теж вважаю «мінський процес» безперспективним.

Андрій Ніколаєнко
Андрій Ніколаєнко

Насалик не відповідає займаній посаді. Це нефахові і небезпечні для України рішення. Водопостачання і енергопостачання – за три роки не зроблено, щоб не мали ефекту на українську частину
Андрій Ніколаєнко

Насалик заговорив про водоспоживання – Насалик не відповідає займаній посаді. Це абсолютно нефахові і небезпечні для України рішення. Водопостачання і енергопостачання – за ці три роки так і не було зроблено, щоб не мали ефекту на українську частину, яка сьогодні під контролем Києва. Водопостачання великої частини Луганської області через Попаснянський водоканал також зачіпляє і нашу територію.

Те ж саме з питанням «Води Донбасу» – починаючи з території Росії (!), потрапляє у Харківську область, а з Сіверського Дінця прокачується аж до Маріуполя. Щоб забезпечити водою Маріуполь, маємо забезпечувати водою Донецьк. Головне стратегічне питання – уряд України або президент як гарант мають вийти і сказати: очікуємо, що ці території не вернемо не через 5, 10, можливо, й 20 років. Тоді так, блокада, відрізаємо, автономія. Якщо кажемо, що розраховуємо повернути, і там громадяни України, яких захопили терористи, яких треба подолати, тоді кажемо: це відокремлення додатково створює підґрунття для російської пропаганди, яке дуже небезпечне.

«Мінськ» – це спроба втулити нам ОРДЛО з «особливим статусом». Якщо Крим – ціль для захоплення, то Донбас – інструмент впливу на всю Україну
Кирило Сазонов

Кирило Сазонов (переклад): Я погоджуюся, що «Мінськ» є безперспективним в даному вигляді. Це спроба втулити нам ОРДЛО з «особливим статусом». На Україну повісять фінансування, їм надати право блокувати нашу зовнішню політику, мати свою поліцію, суди, прокуратуру. Якщо Крим – ціль для захоплення, то Донбас – інструмент впливу на всю Україну.

Припустимо, Міненерго підпише договір з «Водоканалом» «ЛНР» щодо енергозабезпечення – все, ми фактично визнаємо «статус». Росія робить крок назад: в Україні громадянська війна, Київ з Донецьком домовляється – ми тут ні до чого!
Кирило Сазонов

Щодо технічної частини, то рішення було юридично вимушеним, неминучим. Після так званої «націоналізації», яка по факту рейдерське захоплення підприємств, в Луганській і в Донецькій областях ми позбавлені будь-якої можливості з ними укласти договори, чого Росія і хотіла. Припустімо, Міненерго підпише який договір чи Луганська обласна енергокомпанія з «Водоканалом» «ЛНР» щодо енергозабезпечення – все, ми фактично визнаємо «статус». Росія робить крок назад і дивіться: в Україні громадянська війна, Київ з Донецьком домовляємося – ми тут ні до чого!

Зупиняємо постачання води на Донецьк – лишаємо без води Маріуполь, 300-тисячне місто! Тримаємо одне одного за горло – вода йтиме
Кирило Сазонов

Щодо водоканалу, то Насалик абсолютно не розуміється в ситуації. Водоканал йде на Донецьк не з Харківської області, а з району Красного Лиману через Краматорськ, Слов’янськ, Дружківку і на Маріуполь. Зупиняємо постачання води на Донецьк – лишаємо без води Маріуполь. Це не Авдіївка, де 12 тисяч і можна підвозити воду, а 300-тисячне місто! Тут тримаємо одне одного за горло – вода йтиме. Плюс, за всіма нормами ООН, у схожих ситуаціях, коли йдуть бойові дії, відклювати світло можна, воду – ні. Це вже гуманітарні порушення.

І через світло не дуже постраждають. Зараз Луганськ переплели через підстанцію «Перемога» у Краснодоні, а її – через місто Шахти в Ростовській області. Відімкнути Донецьк не можемо – всі чотири лінії 110 йдуть на Авдіївський коксохім із окупованої території. Роблять обхідну лінію. Якщо ж відрізаємо Донецьк від української електроенергії, вони під'єднуються по лінії Амвросіївка-Донецьк, Таганрог-Амвросіївка і знову виходять на Шахти, на Ростовську атомну. Лінія там надпотужна – 220.

Кирило Сазонов
Кирило Сазонов

Озброєні терористи захопили українські підприємства, які розташовані на неконтрольованій території, куди ми постачали електроенергію
Георгій Тука

– Пане Тука, яка Ваша позиція з приводу наслідків енергетичної блокади і її перспектив?Георгій Тука: Озброєні терористи захопили українські підприємства, які розташовані на неконтрольованій території, куди ми постачали електроенергію.

Кількість електроенергії, яка постачається Росією вистачить для забезпечення цивільного населення
Георгій Тука

З іншої сторони, ми втратили можливість для будь-якого подальшого діалогу щодо отримання грошової компенсації за надану електроенергію. Було ухвалене таке рішення. Ми проаналізували кількість електроенергії, яка постачається Російською Федерацією – вистачить абсолютно для забезпечення цивільного населення.

Як тільки російські війська йдуть з Донбасу – бойовики біжать самі. Два тижні для українських аеромобільних військ, навіть без артилерії і танків і все
Кирило Сазонов

Кирило Сазонов: У Росії свій план, у нас – свій. Але жоден не є домінуючим. Росія зробила вже два великих проколи за останніх кілька місяців. Як тільки російські війська йдуть з Донбасу – бойовики біжать самі. Я знаю, які настрої там панують. Два тижні для українських аеромобільних військ, навіть без артилерії і танків, робимо котел, Донецьк і все.

Російська стратегія – повний контроль над Україною. Вони спробували блокаду (коли це робить держава, то це не блокада, а юридичне рішення) – ми відмовилися купувати там будь-що, бо в нас вкрали шахти, заводи, а тепер пропонують купити їхню продукцію. Але Росія хтіла, щоб ми підписали хоч якийсь договір. Не пішли. Тоді сказали: ми на Україні заробимо і підтримаємо всі ці «ЛНР» і «ДНР» грішми – вивеземо вугілля і залізо в Росію, оформимо на російські «прокладки» і продамо в Україну. Знову не вийшло – Україна відмовляється. Зараз з’являється якась грузинська фірма. «Центренерго» купує у неї вугілля на 2 мільярди – 700 тонн антрациту, якого нам якраз не вистачає. Парадокс – вся Грузія добуває 400 тонн і не антрациту! Дуже схоже, що нам зараз на 2 мільярди хочуть втулити вугілля з ОРДЛО.

Андрій Ніколаєнко: Це може бути. Але робиться хімічний аналіз – експертиза покаже, звідки це вугілля.

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG