Доступність посилання

ТОП новини

Як 100 мільйонів родини Насірова не потрапили до держбюджету


Роман Насіров в Апеляційному суді міста Києва. Архівне фото
Роман Насіров в Апеляційному суді міста Києва. Архівне фото

Чи є в Романа Насірова британський паспорт? Прокуратура наголошує, що є, і він його не здав. Тому обвинувачення представило суду прохання – стягнути заставу у 100 мільйонів гривень на користь бюджету. Роман Насіров та його рідні обурюються таким спробам і заявляють, що судовий процес є знущанням. А в посольстві Великої Британії тим часом підтверджують надані прокуратурі дані.

100 мільйонів гривень – найбільша застава в історії України, внесена за відстороненого голову Державної фіскальної служби (ДФС) Романа Насірова, могла поповнити державний бюджет країни. Принаймні, цього вимагала Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).

Насіров не здав свій британській паспорт, чим порушив умови перебування під заставою, зазначав прокурор Роман Симків. Натомість Роман Насіров стверджує, що не порушував жодної вимоги, а британського паспорта і взагалі не має. Докази, які наводила прокуратура, підсудний разом з адвокатами назвав сфальсифікованими, в тому числі – і відповідь із підтвердженням громадянства від департаменту Великої Британії.

Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф відреагувала на заяви Насірова про фальсифікацію інформації про те, що у нього є британський паспорт. Вона підтверджує, що українській стороні передали інформацію про наявність британського паспорта у відстороненого голови Державної фіскальної служби України.

«Посольство Великої Британії підтверджує направлення листа НАБУ від 06.03.2017 і подальшої інформації, наданої паспортною службою ВБ українській стороні», – написала Джудіт Гоф у Twitter.

Ухвала не оскаржується

8 червня Солом’янський районний суд міста Києва відхилив клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і не дозволив стягнути 100 мільйонів гривень застави на користь державного бюджету України.

Мотивація зачитана не була. Її, як і повний текст ухвали, оголосять 12 червня.

Процес, який зайняв тривалий час, – 2 дні фактично ми були в засіданні, – буде хорошим профілактичним заходом для того, щоб підозрюваний дотримувався правил
Роман Симків

«Ухвала не оскаржується, і не було оголошено мотивації, тому говорити, що я з чимось категорично не згодний, не можу. Але вважаю, що процес, який зайняв тривалий час, – 2 дні фактично ми були в засіданні, – буде хорошим профілактичним заходом для того, щоб підозрюваний дотримувався правил. Можливо, питання ще додатково буде стояти щодо цього паспорта, а на даний час рішення суду, звісно, буде виконуватися», – зазначив після засідання прокурор Роман Симків.

100 мільйонів сім’ї Насірова не потраплять до держбюджету (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00


Мені достатньо документів, щоб не мати сумніву – Касько

Як ще можна довести подвійне громадянство, якщо не звернутися до країни, яка його надала? І чи може інформація з цієї відповіді бути поставлена під сумнів?

Радіо Свобода спитало колишнього заступника генерального прокурора України Віталія Каська, як можна довести наявність другого паспорта в людини.

Достатньо документів і заяви посольства, щоб не мати сумніву в тому, що і громадянство він отримував, і паспорт британський видавався
Віталій Касько

«Мені достатньо наявних у публічному просторі документів і заяви посольства Британії, щоб не мати сумніву в тому, що і громадянство він отримував, і паспорт британський видавався», – відповів в коментарі Радіо Свобода Віталій Касько.

Щодо рішення суду, то Віталій Касько пояснює: для того, щоб робити висновки, необхідно аналізувати, які саме зобов’язання були встановлені для підозрюваного, а потім дивитись, чи могли вони бути об’єктивно виконані.

«Якщо, наприклад, в особи британський паспорт перебуває не в Україні, а їй заборонено виїзд з країни, то об’єктивно вона цей обов’язок виконати не може. Але ця особа повинна правдоподібно пояснити, чому не може виконати свій обов’язок. Якщо не може пояснити, тоді обов’язок не виконано. Тому чітко треба розуміти обставини справи, щоби сказати неупереджено, хто усе-таки має рацію, а хто ні», – зауважує він.

Дружина Насірова звернулася до президента

Рідні Романа Насірова вважають, що клопотання щодо стягнення застави до держбюджету є відповіддю на його прохання змінити запобіжний захід для виїзду до США на лікування. Заборону щодо такої можливості вважають катуванням.

Цей курс лікування надзвичайно важливий для життя Романа
Катерина Глімбовська

Катерина Глімбовська, дружина Романа Насірова, звернулась до президента у відкритому листі, в якому зазначила необхідність термінового лікування.

«Цей курс лікування надзвичайно важливий для життя Романа, і пройти його можливо лише в кількох країнах світу», – зазначила в своєму листі його дружина.


Клопотання про зміну запобіжного заходу для виїзду за кордон було відхилене судом, але його текст потрапив у ЗМІ. Попри те, що в тексті Роман Насіров просить зберегти таємницю його діагнозів, повний текст клопотання був опублікований, і в ньому йдеться, серед іншого, і про наявність у підозрюваного онкології.

Не перша спроба виїхати

Це було вже друге звернення Насірова щодо виїзду за кордон, як зазначали в НАБУ: раніше у квітні він звернувся з проханням надати йому дозвіл відвідати змагання збірної України із дзюдо у Варшаві. Роман Насіров став президентом Федерації дзюдо України практично відразу після виходу із СІЗО під заставу.


В НАБУ та САП вважають, що підозрюваний намагається виїхати за кордон і там переховуватись від правосуддя в Україні.

Сам Роман Насіров вкотре на камери журналістів заявив, що не збирається нікуди тікати і навіть не мав таких думок.

Суд заарештував Насірова на початку березня з можливістю застави в 100 мільйонів гривень, яку внесли його дружина і тесть. Після цього він вийшов із СІЗО. Пізніше цей запобіжний захід продовжили до 26 червня.

Слідство вважає, що Роман Насіров упродовж 2015–2016 років, діючи в інтересах депутата Верховної Ради Олександра Онищенка, надав керівникам регіональних і територіальних органів ДФС незаконну вказівку ухвалювати безпідставні рішення про розстрочення податкового боргу трьом компаніям. Такими рішеннями державі завдано збитків на суму майже 2 мільярди гривень. Захист Насірова і він сам ці звинувачення заперечують.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG