Доступність посилання

ТОП новини

З кожним роком українське кіно стає все більш конкурентоспроможним – організатори KieVino


Кадр із фільму «Сни Едіпа», режисер Олена Єфименко
Кадр із фільму «Сни Едіпа», режисер Олена Єфименко

Олександра Хмарна

У столиці відкрився дводенний фестиваль короткометражних фільмів KieVino. До конкурсної програми увійшли чотири українських фільми та по одному – з Німеччини, Іспанії та Швейцарії. Вони змагатимуться за дві нагороди: «Найкращий короткометражний фільм» та «Найкращий фільм за версією глядачів».

Короткометражки у столиці показують три великих міжнародних фестивалі: «Молодість» та Docudays мають окремі програми коротких фільмів, а KISFF спеціалізується виключно на них. Навіщо Києву ще один кінофестиваль – розповіла його директорка Анна Дем’яненко.

Найкращий фільм будуть вибирати не кілька членів жюрі, як зазвичай, а усі гості, які пов’язані з кіно
Анна Дем’яненко

«Такого фестивалю, як ми робимо, в Україні не було. Та я й не впевнена, що у світі відбувалося щось подібне. Ми будемо проводити показ фільмів два дні: один для глядачів, а другий – для запрошених людей, які пов’язані з кіно. Під час цього показу наші експерти, кінокритики будуть обговорювати побачене. Найкращий фільм будуть вибирати не кілька членів жюрі, як зазвичай, а усі гості, які пов’язані з кіно: критики, журналісти, режисери, актори, оператори», – говорить Анна Дем’яненко.

Кадр з анімаційного фільму «Кінець», режисер Нікіта Лисков
Кадр з анімаційного фільму «Кінець», режисер Нікіта Лисков

Фільми для фестивалю обиралися із понад сотні учасників. Ще близько трьохсот директорка переглянула поза конкурсом, щоб обрати найцікавіші і запросити їхніх режисерів. Найголовніший критерій – щоб кіно «чіпляло» з першої хвилини.

Покажуть драму про боротьбу з нічною спокусою – холодильником

Аудиторія фестивалю різноманітна, тож і фільми обиралися різні: переосмислений міф про любов, ревнощі та самотність, анімаційні історії про кінець світу, драма про боротьбу дівчини із нічною спокусою – холодильником. Директорка фестивалю цьогорічною програмою задоволена.

З кожним роком українське кіно стає все більш конкурентоспроможним
Анна Дем’яненко

«Якщо ми знаємо, наприклад, що фільм робили студенти, то якщо вони не зняли чогось, чи звук поганий – ми це пробачаємо. Це ж студенти, вони вчаться. Але цього року я дивлюся їхні фільми і вражена високим рівнем. З кожним роком українське кіно стає все більш конкурентоспроможним», – ділиться враженнями Анна.

Однак, щоб виходити на міжнародний рівень, українським режисерам бракує грошей, вважає Анна. Лише щоб подати свій фільм на фестиваль, як правило, потрібно заплатити кількадесят доларів – не всі можуть собі декілька фестивалів за рік. KieVino з режисерів грошей не бере. І по державну підтримку організатори поки не звертаються.

Кадр із фільму «Бамбуль», режисер Саймон Остерман
Кадр із фільму «Бамбуль», режисер Саймон Остерман

«Ми робимо пілотний проект, а вже потім йдемо до держави, показуючи, що ось так ми можемо працювати. Я думаю, що і державі дуже важко виділяти гроші людям, які ще не зробили нічого. Це як серіали або фільми – треба показати, що ми вміємо. На маленькі фестивалі виділяється 50 тисяч гривень бюджету. І потім ми, звичайно, шукаємо інші гроші, тому що держава не покриває усі статті бюджету. Наступного року, якщо все пройде добре, будемо шукати спонсорів, щоб запрошувати іноземних режисерів», – розповідає директорка.

Поки ж приїзд іноземних гостей на фестиваль не планують. За словами директорки, на одного запрошеного необхідно близько 500 доларів. Це більше, ніж містить увесь бюджет цьогорічного фестивалю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG