Доступність посилання

ТОП новини

Фільм «Українська рапсодія» отримав премію міжнародного телерадіофестивалю «Калинові мости»


Фільм «Українська рапсодія», створений за підтримки Радіо Свобода, отримав першу премію міжнародного телерадіофестивалю «Калинові мости» у номінації «Україна – це Європа». Серед авторів – власний кореспондент Радіо Свобода у Рівненській області Валентина Романюк та режисер Андрій Ігнатенко.

«Чи хто згадає, чи забуде мене в снігу на чужині?» здавалося б, ці слова надто далекі для південноафриканця Лютандо Каве. Але його неймовірно м’який і водночас глибокий тенор передає найтонші нюанси переживань ліричного героя Шевченкової поезії.

​Піаністка Наталія Пасічник вдивляється у фото й прізвища загиблих Героїв Небесної сотні на майдані Незалежності і заново переживає трагічні моменти своєї країни. Тут також є місце музиці – «Мелодія» Мирослава Скорика голосом Ольги Пасічник-Плиски посилює трагізм того, що відбувалося у серці Києва, і здається, що вони, Небесні, також до неї дослухаються.

Майдан Гідності, рік по тому. Кадр з фільму
Майдан Гідності, рік по тому. Кадр з фільму

​Саме ці кадри, як і той момент, коли Лютандо каже: «мені це близько, бо мій народ пережив апартеїд» – викликають найбільше емоцій у телеглядачів.

Головним героєм фільму є українська музика. Йдеться про процес створення аудіоальбому Consolation (за однойменним твором Віктора Косенка, у перекладі – «Утіха, розрада») на студії Національного радіо Швеції BIS Records.

Шведський віолончеліст Якоб Кораний виконує в альбомі «Елегію» Миколи Лисенка
Шведський віолончеліст Якоб Кораний виконує в альбомі «Елегію» Миколи Лисенка

​Коли ініціатор альбому, директор Українського інституту у Швеції, піаністка Наталія Пасічник запропонувала зафіксувати процес звукозапису на відеокамеру, тоді ще не уявлялося, наскільки це може зацікавити телеглядача.

Однак емоції, з якими вперше грали камерні твори українських композиторів-романтиків європейські музиканти, і якими вони ділилися з журналістами, переконали співавторів сценарію – Валентину Романюк і шведську журналістку Софію Ниблом – що найкращим способом популяризувати геніальні твори Лисенка, Стеценка, Ревуцького, Косенка, Лятошинського, Барвінського, Колесси, Скорика, Сільвестрова та інших геніїв української культури буде саме документальний фільм.

Автори сценарію Софія Ниблом і Валентина Романюк
Автори сценарію Софія Ниблом і Валентина Романюк

​Наталя Пасічник зізнається, що її турбує недостатня популяризація української академічної музики в Європі, адже якісно записаний контент можна перерахувати на пальцях. Consolation – її благодійний проект, який підтримала родина шведських меценатів. До операторської роботи долучилися Андрій Малюський, Дмитро Сидор, Мар’ян Павлюк та Володимир Паутов.

Фільм існує у двох варіантах, які дещо різняться. Українську версію створив режисер Андрій Ігнатенко у співпраці з рівненським режисером Людмилою Ястремською та звукорежисером Вадимом Семяником, переклад Мирослави Романюк. Англомовна Ukrainian Rhapsody (A jorney into Ukrainian Classical Music) вийшла в світ у співпраці з відомим шведським режисером Андешем Еріксоном (Anders Eriksson). Вона розрахована на західного глядача. Побачити її можна буде вже незабаром у мережі Youtube.

Під час роботи в студії BIS Records
Під час роботи в студії BIS Records

За браком часу поза фільмом залишилися чимало надзвичайно цікавих історій, про які розповіли дослідник українського кобзарства Тарас Компаніченко, промоутер української музики в Європі, львів’янка Іоланта Пришляк, лірник-рівнянин Андрій Ляшук. Однак їхні розповіді, як і інтерв’ю з фундатором татарської академічної музики Джемілем Каріковим, ексцентричною солісткою гурту ONUKA Наталією Жижченко, композитором Аллою Загайкевич надзвичайно зацікавили співавтора фільму, шведського музичного критика Софію Ниблом. Тож їх почули слухачі Національного радіо Швеції.

Софія Ниблом у Києві продовжила знайомство з українськими музикантами
Софія Ниблом у Києві продовжила знайомство з українськими музикантами

​Незадовго після появи стрічки, у жовтні 2016-го, генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія подивився цей фільм. Відповіддю стала пропозиція продемонструвати «Українську рапсодію» українському глядачеві.

Українську версію фільму в інтернеті вже переглянули майже 5 з половиною тисяч людей. Фільм «Українська рапсодія» з’явився на сайті Радіо Свобода 12 жовтня 2016 року і був вперше показаний українському телеглядачеві на Першому національному в День Гідності і Свободи, 21 листопада 2016 року.


У фільмі вміщені унікальні історичні кадри, віднайдені в Центральному державному кінофотоархіві імені Гордія Пшеничного, а також відеохроніка Революції Гідності, авторами якої є журналісти Радіо Свобода.

Твори Михайла Барвінського були спалені на вимогу КДБ
Твори Михайла Барвінського були спалені на вимогу КДБ

​Цього місяця аудіоальбом Consolation у київській галереї «Калита» презентували особисто Наталія Пасічник та один із учасників проекту, відомий шведський скрипаль Крістіан Сварфвар. Одночасно фільм «Українська рапсодія», представлений на Міжнародному телерадіофестивалі «Калинові мости» поміж більше ніж 40 конкурсних фільмів, став лауреатом 1-ї премії. Фестиваль уже увосьме відбувся на теренах Варміно-Мазурського воєводства Польщі і покликаний висвітлювати суспільно-політичне і культурне життя двох народів, зокрема пропагувати духовно-культурні цінності.

Україна – це Європа, а її класична музика вдало поєднує національну самобутність з європейськими традиціями і надбаннями. Чимало українських музикантів прагнуть популяризувати мистецтво своєї країни, однак, кажуть вони, намагання «пробити» інтелектуальну академічну музику в теле- чи радіоефір частіше зустрічають шалений спротив, аніж розуміння власників і керівників численних радіо.

Ще донедавна радіо «Культура» неможливо було віднайти в ефірі, нині ж, завдяки створенню суспільного мовлення, воно є доступним.

У столиці аудіоальбом Consolation презентували разом з англійською версією фільму
У столиці аудіоальбом Consolation презентували разом з англійською версією фільму

Тож втіхою для тих, хто зачекався чергового якісного звукозапису класичного репертуару, буде Consolation. А фільм «Українська рапсодія»/ Ukrainian Rhapsody мав би зацікавити і невибагливого, і досвідченого слухача.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG