Доступність посилання

ТОП новини

Інтрига – чи став Трамп партнером України – Бєлєсков


Порошенку вдалося донести до Трампа значимість України – Огризко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:38 0:00

Гості передачі «Ваша Свобода»: Марія Прус, журналістка Української редакції «Голосу Америки»; Микола Бєлєсков, експерт Інституту світової політики; Володимир Огризко, міністр закордонних справ України у 2007–2009 роках.

Ваша Свобода | Результати зустрічі Порошенка і Трампа
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Раніше за керівника Росії Володимира Путіна президент України Петро Порошенко таки зустрівся з президентом США Дональдом Трампом. Під час візиту у Вашингтон глава української держави наголошував: йому важливо, щоб ця зустріч, перша із 45-м президентом США, відбулася раніше, ніж зустріч Трампа з президентом Росії Путіним, щоб «усі були озброєні інформацією». Після переговорів Петро Порошенко заявив: США, як і раніше, підтримують Україну. Із Дональдом Трампом, як він сказав, говорили про мирне врегулювання в Україні і реформи.

Олена Ремовська: Пане Бєлєсков, чого вдалося досягнути Порошенку у Вашингтоні – це перемога чи зрада?

Це однозначно перемога. Це є досягненням української дипломатії
Микола Бєлєсков

Микола Бєлєсков: Це однозначно перемога, оскільки, як стало відомо буквально за лічені години до зустрічі в Овальному кабінеті, ця зустріч була під питання буквально ще навіть, коли президент був у повітрі або приземлявся в США. Вдалося знайти непростий компроміс. Аргумент основний критикам, які применшують значення візиту, потрібно звернути увагу на те, в яких непростих умовах вдалося досягнути згоди очільника Білого дому прийняти його, провести переговори і виступити хоча б з коротенькою заявою. Це є досягненням української дипломатії.

Якщо буде й далі такий курс США, як зараз, теж є досягненням. Але залишається питання: яким буде курс?
Микола Бєлєсков

Але інша проблема – як оцінювати візит надалі. Оскільки з заяв ми нічого не почули нового. Якщо буде й далі такий курс США, як зараз, теж є досягненням. Але залишається питання: яким буде курс? Наскільки можна зрозуміти з того, що Дональд Трамп не хотів вживати слово «агресія», тому не хотів проводити спільну прес-конференцію, з наказу, озвученого Тіллерсоном за два тижні до цього, що Трамп все-таки дав йому наказ готувати можливість для покращення відносин з Росією, не зважаючи на непросту ситуацію всередині США, залишається під питанням позиція президента США. Інших представників американського уряду не треба переконувати в необхідності підтримувати Україну у протидії російській агресії. Трамп має ще певні ілюзії.

Микола Бєлєсков
Микола Бєлєсков

Інтрига – чи вдалося зробити Трампа хоч не союзником, але партнером. Коли стоятиме питання руба, то ці люди зіграють свою роль на користь України
Микола Бєлєсков

Інтрига – чи вдалося зробити тепер Трампа хоч не союзником, але партнером. Цей хід Трампа – зберігати простір для маневрів, оскільки він ще матиме зустріч з Путіним менше за півмісяця на полях саміту «Великої двадцятки». Я не сказав би, що це є тривожним сигналом. Якщо порівняти баланс сил між ключовими гравцями в американському уряді, які мають вплив на прийняття і реалізацію рішень, то більшість є проукраїнською. Коли стоятиме питання руба, то ці люди зіграють свою роль, яка буде на користь України.

– Маріє, як у Вашингтоні оцінили зустріч Порошенка і Трампа?

СNN пише, що в обох лідерів є більше спільного, ніж здається на перший погляд
Марія Прус

Марія Прус: Всі звернули увагу на те, що візит спершу був заявлений, як коротка зустріч з президентом Трампом. Проте формат був більш розширений. Не було такого офіційного прийняття президента Порошенка у Білому домі, його ніхто не зустрічав з почестями, як це зазвичай відбувається під час візитів вищого рівня, все рівно журналістів запросили до Овального кабінету, вони потисли руки на камери, зробили кілька заяв. Сталося трошки більше, ніж очікували.

Марія Прус
Марія Прус

СNN, наприклад, пише, що в обох лідерів є більше спільного, ніж здається на перший погляд – обоє прийшли в політику відносно нещодавно, обоє є бізнесмени, обоє заробили мільярди на своїх бізнес-імперіях.

Деякі аналітики кажуть, що Порошенко знайшов ключики до Трампа – він говорив з позиції сили, казав, що Україна – це історія успіху, і США долучилися до цього успіху
Марія Прус

Деякі аналітики кажуть, що Петро Порошенко знайшов ключики до Дональда Трампа – він говорив з позиції сили, казав, що Україна – це історія успіху, і США долучилися до цього успіху. Він також назвав Трампа харизматичним лідером, йому сподобався стиль керівництва Трампа.

– Пане Бєлєсков, чи можна говорити вже про те, що в адміністрації Трампа вимальовується лінія стосовно України? Чи може Україна розраховувати, що США будуть активніше залучені у мирне врегулювання в умовах російської агресії?

Чекаємо призначення помічника держсекретаря з питань Європи і Євразії. Це буде ключова людина
Микола Бєлєсков

Микола Бєлєсков: Лінія, звичайно, вимальовується. Плани кардинально міняються. Є плани активно підключатися, хоча, на жаль, немає деталей. Чекаємо призначення помічника держсекретаря з питань Європи і Євразії. Це буде ключова людина.

Візит Порошенка продемонстрував, що ключові гравці не бачать альтернативи «мінському формату»
Микола Бєлєсков

На початку тижня одне з видань повідомило про існування плану з трьох пунктів, які розробив Тіллерсон і його команда. Тобто на українсько-російському напрямку зараз активно працює саме Рекс Тіллерсон. Візит Порошенка продемонстрував, що ключові гравці не бачать альтернативи «мінському формату».

– Пане Огризко, чи можна сподіватися, що візит президента України до США посприяє більш проукраїнській позиції адміністрації Трампа?

Візит президента був надзвичайно корисним – перелік його зустрічей свідчить, що це максимум можливого
Володимир Огризко

Володимир Огизко: Мусимо говорити не про проукраїнськість чи про промексиканськість американського уряду, а про необхідність донесення до нього об’єктивної інформації в контексті російської агресії, яким чином цьому можна запобігти. Візит президента у цьому плані був надзвичайно корисним – перелік його зустрічей свідчить, що це максимум можливого. На моїй пам’яті, за два дні у Вашингтоні більше зробити просто неможливо.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

Злостивці, які розповідали, що це буде зустріч на три хвилини, в черговий раз довели, що або сидять на чиїхось грантах, або не можуть реально прогнозувати ситуацію
Володимир Огризко

Злостивці, які розповідали про те, що це буде зустріч на три хвилини потиснути руки і посміхнутися в камери, в черговий раз довели, що або сидять на чиїхось грантах, або не можуть реально прогнозувати ситуацію.

Важливим є те, що обговорені практичні речі, які мають для України і Америки практичну цінність. Мені здається, що вдалося донести до Трампа значимість України як дуже важливої країни на сході Європи. Чим швидше Україна стане сильною державою, тим швидше нами будуть цікавитися. Не забувати, а бачити в Україні користь для себе. Поки ми в ситуації в основному прохача. Як тільки переходиш у статус гравця, до тебе абсолютно по-іншому ставляться.

– Пане Огризко, якими мали би бути відносини мрії між Україною і США в умовах російської агресії? Що реально в умовах, в яких ми опинилися?

Порошенко зустрівся із главою Пентагону (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Дуже реальним є перехід на постачання в Україну реальних видів озброєння, яке нам зараз конче необхідне
Володимир Огризко

Володимир Огизко: Дуже реальними є санкції, які є, і які діятимуть. Дуже реальним є перехід на постачання в Україну реальних видів озброєння, яке нам зараз конче необхідне. Дуже реальним є переведення енергетичної співпраці в конкретне постачання газу в Україну. Дуже реальним є більша участь США в процесі тиску на Росію.

Ситуація виглядає дуже цікавою в американському Конгресі, оскільки українське питання чи не єдине, де існує так званий двопартійний консенсус
Микола Бєлєсов

Микола Бєлєсков: Як не парадоксально, ситуація виглядає дуже цікавою в американському Конгресі, оскільки українське питання чи не єдине, де існує так званий двопартійний консенсус.

Може виявитися так, що прийняти законопроект (щодо санкцій – ред.) буде вигідно як одній, так і іншій партії незалежно від того, які, наприклад, розрахунки президента. Навіть у такому вигляді цей законопроект є вже інструментом політики щодо Російської Федерації. Це інструмент контролю за діяльністю американського уряду на міжнародній арені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG