Доступність посилання

ТОП новини

Інформаційний вибух навколо Саакашвілі був слабшим, ніж він очікував – Золкіна


Президент України Петро Порошенко (праворуч) та тодішній голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі (ліворуч). Одеса, липень 2015 року
Президент України Петро Порошенко (праворуч) та тодішній голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі (ліворуч). Одеса, липень 2015 року

10% українців, які назвали політиком року Петра Порошенка – не такий вже й високий рівень підтримки, вважає представниця фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна. На її думку, Міхеїл Саакашвілі посів в опитуванні друге місце, тому що інформаційний вибух навколо нього виявився недостатньо потужним. А 43% українців не змогли назвати політика року, тому що не бачать серед політичної верхівки нових облич, зазначає соціолог Центру Разумкова Михайло Міщенко.

ЗАВАНТАЖИТИ

Заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко підкреслює: опитування на тему того, хто є політиком року, не є рейтингом популярності політиків чи довіри до них.

Серед тих, хто називає політиків-лідерів цих рейтингів, приблизно третина їм не довіряє
Михайло Міщенко

«Далеко не завжди ті, хто називає людиною року Порошенка чи Саакашвілі, ставляться до них позитивно. Як правило, серед тих, хто називає політиків-лідерів цих рейтингів, приблизно третина їм не довіряє», – розповів він в ефірі «Ранкової Свободи».

При цьому прізвища політиків, що не займають в таких опитуваннях чільних позицій, називають саме ті, хто їх підтримує, додає експерт.

Стосовно Тимошенко і Рабіновича, серед тих, хто їх називає, більшу частку становлять симпатики
Михайло Міщенко

«Стосовно тих політиків, яких рідше називають політиками року, скажімо, Юлії Тимошенко і Вадима Рабіновича, то серед тих, хто їх називає, більшу частку становлять їхні симпатики», – наводить приклад він.

Політична аналітикиня фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна погоджується, що дослідження визначає саме рівень впізнаваності, а не довіри виборців до політичних діячів. Іншими словами, на звання політика року може претендувати той, хто частіше з’являється в новинах.

Друга позиція Саакашвілі не означає, що такої ж міри рівень електоральної підтримки
Марія Золкіна

«Між електоральними замірами і відповіддю на це запитання жодним чином не можна ставити знак рівності. Наприклад, друга позиція Міхеїла Саакашвілі абсолютно не означає, що до такої ж міри рівень довіри чи рівень електоральної підтримки того ж Саакашвілі в українському суспільстві на сьогодні», – стверджує Золкіна.

При цьому ажіотаж, який спричинив Саакашвілі в другій половині року, що минає, не був настільки широким, як очікував сам колишній губернатор Одещини, впевнена аналітикиня.

Інформаційний вибух не був таким, на який розраховував Саакашвілі. Історію Саакашвілі деякі телеканали майже замовчували
Марія Золкіна

«Інформаційний вибух не був таким, на який, напевно, розраховував Саакашвілі та його соратники, тому що все-таки, якщо прослідкувати зміст новин і новинного потоку на багатьох телеканалах, особливо новинних, то деякі взагалі не показували те, що відбувалося під Верховною Радою свого часу, те, що відбувалося потім в судах. Історію Саакашвілі деякі телеканали майже замовчували. Це було дуже показово, щоб показувати певні впливи політичні на ті чи інші телевізійні канали», – вважає вона.

Також, на думку Золкіної, свою роль зіграв низький запит українців на протестні акції – за її даними, наразі рівень готовності навіть тих, хто незадоволений владою, вийти на вулиці не перевищує середніх показників.

Михайло Міщенко згадує, що ситуація, коли «політиком року» за результатами опитувань визначають президента, є типовою для України – так було за часів і Віктора Януковича, і Віктора Ющенка. У Петра Порошенка рівень підтримки в опитуванні – 10% – приблизно такий самий, як і торік. Так само стабільним він називає відсоток людей, які не можуть визначитись із вибором.

Михайло Міщенко
Михайло Міщенко

Людям часто важко визначити, хто є самим помітним політиком року, вони не бачать яскравих особистостей
Михайло Міщенко

«За останні роки цей показник мало змінювався – близько 40%. Я слідкував, починаючи з 2014 року – приблизно одна й та сама цифра. По-перше, людям часто важко визначити, хто є самим помітним політиком року, оскільки вони не бачать яскравих особистостей. Поки що наш політикум не продукує таких особистостей харизматичних, за якими пішли б громадяни. Ми бачимо певне тасування однієї й тієї ж колоди», – стверджує експерт.

Марія Золкіна погоджується із тим, що в українській політиці бракує нових людей, але переконана, що запит на них є.

Для того, щоб стати впізнаваним, потрібно бути присутнім в інформаційному просторі
Марія Золкіна

«Близько двох третин громадян хотіли б побачити в українській політиці нові обличчя, але на сьогодні не бачать. Це пов’язано не тільки з тим, що потенційно таких кандидатів бракує, а й із тим, що для того, щоб стати впізнаваним, так само потрібно бути присутнім в інформаційному просторі», – стверджує вона.

Невизначеність такої великої кількості громадян є проблемою, яку необхідно терміново вирішити, вважає директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортнік. В іншому разі, прогнозує він, українців очікує ситуація постійної кризи легітимності влади.

Більша частина громадян не бере участі в політичних процесах. Це є критичний виклик для України
Руслан Бортнік

«Більша частина громадян не бере участі в політичних процесах і демонструє глибоке розчарування в політиках всіх рівнів. Це є критичний виклик для України, особливо на тлі зовнішніх загроз і внутрішньополітичної дестабілізації. Держава має вживати термінових заходів стосовно його подолання як шляхом розширення поля, збільшення спектру політичних сил, які функціонують в суспільстві, так і шляхом винесення ключових питань, які сьогодні розколюють суспільство, на які українці дивляться по-різному, на державні референдуми», – впевнений аналітик.

Марія Золкіна звертає увагу на те, що хоча президент України Петро Порошенко і визнаний політиком року, за результатами опитування, відсоток тих учасників опитування, які назвали його кандидатуру, достатньо низький.

10% – це не таке вже й лідерство
Марія Золкіна

«Складно говорити про те, що це якесь лідерство в рейтингу політиків року, тому що 10% – це не таке вже й лідерство», – зазначає вона.

Втім, більшою проблемою, на думку експертки, є 43% українців, що не змогли визначитись, особливо враховуючи нестабільну політичну ситуацію в країні.

Момент, що люди готові вийти на виборчі дільниці, але не знають, за кого голосувати – не виняткова ситуація
Марія Золкіна

«Той момент, що люди готові були вийти на виборчі дільниці, але при цьому не знають, за кого голосувати – це дійсно не виняткова ситуація, але в умовах, коли в Україні немає сталих політичних проектів, коли проекти з’являються перед виборами і в залежності від того, що треба зробити, аби пройти виборчий бар’єр, коригують програми та пропозиції для виборців з боку цих нових проектів, які складаються зі старих політиків – це все-таки значить більше, на мій погляд, ніж в країнах з більш стабільним політичним життям», – міркує Золкіна.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG