Доступність посилання

ТОП новини

Карантин проти грипу: в Києві закрито понад 30 шкіл


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

В Києві пішли на карантин 36 шкіл, каже заступник голови КМДА Микола Поворозник. Він зазначає, що в поліклініках є вакцини від грипу, проте скористалось ними тільки 30-35 тисяч киян. Імунолог Федір Лапій, у свою чергу, застерігає: хоча вірус грипу В відносно лояльний, разом із ним Україною циркулює також вірус H1N1, який може спричинити ускладнення та призвести до смерті хворого.

Грип мутує. У школах зупиняють навчання | Ранкова Свобода на Крим.Реалії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Голова громадської організації «Асоціація керівників шкіл Києва» та директор школи Тетяна Садунова каже, що в її власному навчальному закладі карантину немає, адже рівень хворих учнів не перевищує епідемічного порогу.

Директор приймає рішення у випадку, коли 20% дітей мають захворювання
Тетяна Садунова

«В нас на сьогоднішній день за захворюваністю 13-14% дітей відсутніх, – пояснює Садунова. – Директор приймає рішення у випадку, коли 20% дітей мають захворювання на грип чи інші респіраторні захворювання».

За словами освітянки, керівництво шкіл консультує батьків з приводу профілактики дітей від хвороби. У випадку ж карантину, додає вона, школи вже мають відпрацьовані механізми дистанційного навчання, які дозволяють дітям не відставати від навчальної програми.

«Сьогодні соціальні мережі дозволяють спілкування з дітьми дуже ефективне для того, щоб долучити їх до виконання домашніх завдань, до вивчення навчального матеріалу, і жодних додаткових занять, щоб діти навчались в суботу чи неділю», – сказала Садунова в ефірі «Ранкової Свободи».

За словами першого заступника голови Київської міської державної адміністрації Миколи Поворозника, станом на вчорашній день в Києві пішли на карантин 36 навчальних закладів та близько 360 окремо взятих класів. Зазичай, додає він, вимушені канікули тривають близько тижня.

«Тимчасове обмеження навчання – це запобіжний захід. Закриваються школи на карантин для того, щоб діти бодай тиждень не контактували між собою, якщо є ознаки захворюваності більш ніж 20% присутніх в класі», – каже Поворозник.

Одним з основних засобів профілактики він називає вакцинацію. Хоча щеплення від грипу не проводиться централізовано і не є обов’язковим, представник КМДА запевняє, що отримати його можна в будь-якій поліклініці.

Кількість провакцинованих в місті Києві практично більша в 30 разів, ніж було минулого року, але на жаль, йдеться про приблизно 30-35 тисяч
Микола Поворозник

«В частині самої вакцинації – в нас в цьому році безпрецедентна кількість провакцинованих в місті Києві. Вона практично більша в 30 разів, ніж було минулого року, але на жаль, йдеться про приблизно 30-35 тисяч провакцинованих», – констатує він.

Заступник генерального директора Центру громадського здоров’я Віктор Ляшко каже, що щорічне підвищення захворюваності пов’язане з тим, що вірус грипу досить сильно мутує.

Щороку оновлюється штаммовий склад вакцин
Віктор Ляшко

«Вибудувана по всьому світу система епідеміологічного нагляду за циркуляцією саме цього вірусу. Щороку оновлюється штаммовий склад вакцин для профілактики захворювання на грип саме в цей період, в епідемічний сезон. Дуже мало людей вакцинуються від грипу. В нас навіть до 1% зі всієї країни не вакцинується людей. В середньому це 150-200 тисяч», – стверджує Ляшко.

Однак, як зазначає імунолог Федір Лапій, зараз в Україні циркулює вірус грипу В, який мутує не так сильно, як, наприклад, вірус групи А. Після цього захворювання, каже медик, організм випрацьовує імунітет до тяжких форм грипу. Втім, вірус В – не єдиний в Україні.

«Вірус грипу В більш лояльний, але в Україні також циркулює вірус грипу H3N2, вірус грипу H1N1, який вже забрав чимало життів в Україні в попередні роки, і вже цього року жінка захворіла на кір і одночасно мала ще й грип, що, можливо, стало причиною тяжкого перебігу, пневмонії та летального наслідку», – припускає Лапій.

За словами імунолога, статистика може неточно відображати ситуацію з летальними випадками від грипу, адже смерть може бути спричинена і менш очевидними ускладненнями.

Вірус грипу більш ніж у шість разів збільшує ризик інфаркту міокарда. Так само зростає ризик виникнення інсульту
Федір Лапій

«Той самий вірус грипу більш ніж у шість разів збільшує ризик інфаркту міокарда в перші дні хвороби. Так само зростає ризик виникнення інсульту. Тож, коли ми говоримо про смерть від інфаркту міокарда, який розвинувся на тлі грипу, за статистикою він буде зареєстрований як смерть від інфаркту», – наводить приклад він.

Вірус В, за словами імунолога, частіше вражає саме дітей. Хорошою профілактикою він називає самоізоляцію в межах власного дому, проте ефективність карантину викликає в нього сумніви.

Ми можемо обмежити контакти дітей в школі, це зменшить кількість випадків, але не зможемо перервати циркуляцію
Федір Лапій

«Ми можемо обмежити контакти дітей в школі, це зменшить кількість випадків, але не зможемо перервати циркуляцію, оскільки діти все одно спілкуються між собою в інших громадських місцях: кінотеатрах, театрах, фудкортах, ходять один до одного в гості», – перераховує Лапій.

Тим, хто все ж захворів, імунолог радить рясне пиття та контроль температури, водночас застерігає від ліків, чию ефективність не підтверджено. Серед тих препаратів, які допомагають при грипі, називає осельтамівір та занамівір.

«Ми не говоримо, що вони (осельтамівір та занамівір – ред.) високоефективні, але тим не менш, вони є в стаціонарах, і у випадку тяжкого перебігу грипу призначаються. Це не ті препарати, які повинні бути вільно доступні в аптеках, бо, на превеликий жаль, віруси до них також формують резистентність, тобто втрачають чутливість подібно до того, як бактерії стають нечутливими до антибіотиків, якщо вони неконтрольовано використовуються», – наголошує він.

Лапій застерігає, що вірусна загроза може не закінчитися разом із зимою: за його прогнозом, після вірусу грипу В може початись хвиля захворювань на вірус грипу А на початку березня чи початку квітня.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG