Доступність посилання

ТОП новини

Я б віддав «Оскар» «Дюнкерку» – кінокритик 


Західний кінематограф стає все більш соціально відповідальним, зазначає режисер Сергій Проскурня, коментуючи результати нагородження премією «Оскар», що відбулася вчора. Водночас український кінематограф тільки починає розвиватись, констатує кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздівський – 2017 рік, на його думку, став «нульовим» роком такого розвитку.

Українське кіно чекає на «Оскар» | Ранкова Свобода. Частина 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Журналіст, кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський зізнається, що не згоден із вибором Кіноакадемії щодо кращого фільму 2017 року – «Форми води» Гільєрмо дель Торро, попри його очевидні переваги на кшталт красивого відеоряду та оригінального сюжету.

«Для того, щоб отримати «Оскар», тобто стати найкращим фільмом року всієї Америки, не тільки Голлівуду – тому що кіно в Америці знімають не тільки в Голлівуді – мені здається, він недостойний. Я б такого не зробив. Я б дав, наприклад, приз «Дюнкерку», тому що він на голову вищий по концепції і по самій зйомці», – сказав він в ефірі «Ранкової Свободи».

Експерт зазначає, що «Оскар» присуджують не глядачі, а понад вісім тисяч кінокритиків Кіноакадемії Сполучених Штатів, чиї вподобання тісно пов’язані з тенденціями всередині самої індустрії.

Людина більше любить те, що, як сорочка, ближче до тіла
Ярослав Підгора-Гвяздовський

«Людина така істота, яка більше любить те, що, як сорочка, ближче до тіла – те, що їй гріє душу, те, що в неї відбувається щодня, що вона бачить в сім’ї, серед друзів. Тому романтичні моменти, без сумніву, тяжіють над людиною – і над представником кіно також, тому що це теж людина», – міркує Підгора-Гвяздовський.

Режисер та продюсер Сергій Проскурня погоджується з тим, що на глядача найбільше впливає кіно, в головних героях якого він може впізнати себе.

Сергій Проскурня
Сергій Проскурня
Герой повинен бути схожий на мене і тому я буду радити своїм друзям піти на це кіно
Сергій Проскурня

«Я це називаю «побачити себе на екрані», тобто герой повинен чимось бути схожий на мене, і тому, власне, я буду радити своїм друзям піти на це кіно», – каже Проскурня.

Водночас він підкреслює соціальну роль, яку все більш усвідомлено відіграє західний кінематограф. Як приклад режисер наводить фільм The Post Стівена Спілберга, в Україні відомий як «Секретне досьє».

The Post – вони не бояться називати це політичним кіно
Сергій Проскурня

«Подивіться статтю про The Post на Вікіпедії – вони не бояться називати це політичним кіно. Чому в нас про це не говорять? Чому, власне, ми так мало знімаємо таких фільмів?» – питає Проскурня.

На його думку, політичний підтекст є і в тому, що головну роль власниці газети, яка виступила проти уряду США, стала акторка Меріл Стріп. Торік Стріп у своїй промові на врученні «Золотого глобусу» публічно засудила поведінку президента США Дональда Трампа.

«Нам потрібна преса, яка здатна притягнути владу до відповідальності», – сказала вона тоді.

Меріл Стріп критично висловилася на адресу Трампа (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

«Мене, наприклад, минулого року надзвичайно здивувало, що «Ла-Ла Ленд» (романтичний мюзикл-мелодрама, який вийшов у 2016 році – ред.) одержав стільки номінацій і стільки перемог. Тепер вся ця церемонія, вся постановка – все говорило про соціальну відповідальність, про визнання своїх помилок», – порівнює кінодіяч.

Що в Україні?

PR-директорка фестивалю Docudays UA Дар’я Аверченко вважає, що українська документалістика піднялась на суттєво новий рівень, хоч їй дещо не вистачає професійності.

Без бюджету ігрове не знімеш ніяк, а от документальне знімеш
Дар’я Аверченко

«Мені подобається, що режисери, які займались суто ігровим кіно, також почали знімати багато документального. Просто без бюджету ігрове не знімеш ніяк, а от документальне знімеш. Теми такі в країні зараз, що не можна стояти осторонь – це теж один з факторів, який підніс документальне кіно на абсолютно інший рівень в нашій країні», – констатує вона.

Дар’я Аверченко
Дар’я Аверченко

За минулий рік українське кіно нарешті вийшло до глядача, вважає кінорежисер Володимир Тихий.

Якщо нація не має свого кінематографу, то це нація без первинних статевих ознак
Володимир Тихий

«Майже щомісяця мали більш-менш гучну якусь прем’єру, і це не обов’язково було кіно, яке фінансувалося державою, починаючи від «DZIDZIO» і «Інфоголіки» і закінчуючи соціальним замовленням – «Кіборги». Якщо нація не має свого кінематографу, в принципі, то це нація без первинних статевих ознак. В нас ці ознаки врешті-решт, цей підлітковий момент ми перейшли», – прокоментував Тихий.

Ярослав Підгора-Гвяздовський називає 2017 рік «нульовим» для українського кіно в тому сенсі, що воно почало розвиватись пришвидшеними темпами: вперше в прокат вийшло 34 стрічки, з яких три стали відносно касовими.

Для нас фільм, який збирає більш 20 мільйонів – це велика перемога
Ярослав Підгора-Гвяздовський

«Для нас фільм, який збирає більш 20 мільйонів – це велика перемога. Це означає, що глядач побачив українське кіно. Раніше він не бачив, тому що його не було, але особливо й не хотів на це дивитись», – згадує кінокритик.

Рекорд, за його словами, встановила комедія «Свінгери», яка вийшла на початку цього року і окупилася в перший вікенд.

На думку Підгори-Гвяздовського, патріотичним українським кіно можна вважати будь-який якісний український фільм, знятий українськими кінематографістами.

Окрім державного фінансування, Сергій Проскурня відводить значну роль молоді.

Краще бути першим в своєму селі, ніж останнім в Нью-Йорку
Сергій Проскурня

«До нас в Україну повертаються молоді, які мають досвід європейський, світовий, які вчаться або вже вчились і закінчили виші за кордоном і вони хочуть працювати в кіно. Думаю, що мотивація така, що краще бути першим в своєму селі, ніж останнім в Нью-Йорку», – припускає він.

Режисер стверджує, що західні діячі кіно також цікавляться Україною, проте наголошує: український кінематограф мусить промовляти до світу, апелюючи до загальнолюдських тем.

Ми своїми «гопачними» фільмами нікого в світі не зацікавимо
Сергій Проскурня

«Ми своїми гетьманськими історіями і такими «гопачними» фільмами, від яких тішимося і вважаємо їх гостро-патріотичними, нікого в світі не зацікавимо. Ми зацікавимо українцями – сучасними, які актуально мислять, дивляться в майбутнє своєї сім’є, свого народу, і знаходити такі сюжети, які справді будуть через Україну і через українську індивідуальність, українську ідентичність говорити до всього людства», – впевнений Проскурня.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG