Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: слідство встановило, що «Боїнг» над Донбасом збив «Бук» із російської бригади


Серійний номер на частині ракети російської установки «Бук», яка знищила «Боїнг» на Донбасі влітку 2014 року. Нідерланди, 24 травня 2018 року
Серійний номер на частині ракети російської установки «Бук», яка знищила «Боїнг» на Донбасі влітку 2014 року. Нідерланди, 24 травня 2018 року

Вестербеке​: MH17 збили з «Бука» 53-ї бригади ППО Росії

Розпочнемо з важливого звіту. Зенітно-ракетний комплекс «Бук», із якого збили пасажирський літак рейсу MH17, належав 53-й бригаді протиповітряної оборони Росії, базованій у місті Курськ, заявив Фред Вестербеке, голова Спільної слідчої групи (JIT), яка займається розслідуванням катастрофи пасажирського літака рейсу MH17 у небі над Донбасом влітку 2014 року. Під час прес-конференції JIT представив незаперечні відеодокази того, що у збитті був використаний саме російський «Бук», та деякі інші результати розслідування. Втім, як і попереджали організатори заходу, жодних відомостей про підозрюваних чи імен осіб, причетних до збиття малайзійського літака рейсу MH17 у небі над Донбасом, наразі не оприлюднили.

Після цього Міністерство оборони Росії заявило, що жоден російський зенітно-ракетний комплекс не перетинав кордон із Україною.

Порошенко проти BBС або зустріч на «платній основі»

Зустріч президента України Петра Порошенка із президентом США Дональдом Трампом обійшлася українській стороні у щонайменше 400 тисяч доларів, йдеться у розслідуванні британської медійної корпорації BBC. Гроші, за версією видання, отримав юрист Трампа Майкл Коен. «Джерела не називаються, ніхто нічого не підтверджує, але інформаційний удар завдано» – так можна узагальнити реакцію на публікацію ВВС. Радіо Свобода зібрало думки українських та закордонних експертів щодо того, проти кого направлений цей «удар». А за лінком ще й реакції користувачів соцмереж.

Далі про не менш важливе в Україні та світі коротко.

РНБО запровадила санкції проти «РИА Новости Украина», сайт мають заблокувати.

Європейська комісія завершила антимонопольне розслідування проти російської компанії «Газпром», яку звинувачували в перешкоджанні конкуренції та завищенні вартості поставок природного газу у Східну Європу і пригрозила штрафом.

Президент США Дональд Трамп скасував зустріч із лідером КНДР Кім Чен Ином, яка мала відбутися 12 червня в Сінгапурі. «На жаль, у зв'язку з величезним гнівом і відкритою ворожістю у ваших останніх заявах, я вважаю недоречним зараз проводити цю давно заплановану зустріч», – йдеться в листі Трампа до Кіма, що його оприлюднив Білий дім.

А американський підприємець Ілон Маск вирішив створити ресурс Pravda – для боротьби з фейками.

Криптовалюта у деклараціях

В Україні понад півсотні чиновників та політиків мають криптовалюту на суму понад сто мільйонів гривень. Українські фінансові регулятори досі не визнали криптовалюту ні грошовими коштами чи валютою і платіжним засобом іншої країни, ані валютною цінністю, електронними грошима, цінними паперами чи грошовим сурогатом. Тому Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) нині ігнорує задекларовані депутатами криптовалюти, навіть якщо вони призводять до суттєвих змін у майновому стані. То потрібно чи ні декларувати криптовалюту?

Свято футболу розпочато

У Києві відкрився «Фестиваль чемпіонів», який триватиме до 27 травня. Усі охочі отримали змогу сфотографуватися з кубками Ліги чемпіонів, пограти у футбол з роботами, відвідати музей УЄФА та подивитися соціальні матчі зі світовими зірками. Наприклад, 24 травня з дітьми із ДЦП на полі грала паралімпійська збірна України з футболу та єдиний у світі футболіст, який виграв тричі Лігу чемпіонів у різних клубах – Кафу. Серед відвідувачів фан-зони не лише українці, а й гості столиці з різних країн. Чим запам’ятався перший день футбольного тижня іноземцям? Які враження від української столиці? Хто зміг забити гол видатному Кафі? Відповіді у Щоденнику Ліги чемпіонів від Радіо Свобода. Маємо ще й 23 фото з головної фан-зони Ліги чемпіонів на Хрещатику.

Як відкривали Бескидський тунель

Через новий Бескидський тунель з України в Європу пропустили перший вантажний потяг. Підземну дорогу будували протягом п’яти роки замість аварійного одноколійного тунелю, що розташований поруч. Бескидський тунель, довжиною майже 2 кілометри, з’єднує Україну з європейськими країнами – Словаччиною, Угорщиною, Словенією, Італією. Старий тунель за добу пропускав 44 пари потягів, а зараз пропускна спроможність вантажних переведень збільшиться удвічі, жоден потяг не простоюватиме у чергах на станції. Це вперше за роки незалежності України збудували такий великий інфраструктурний проект. Його вартість близько 3 мільярдів гривень. Частину коштів надали європейські банки у кредит, а третину від суми надала Україна.

Як відкривали Бескидський тунель (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

«Мене попросили піти з кафе»

Вже не вперше в Україні набув розголосу прояв дискримінації людей з інвалідністю у закладах громадського харчування. Киянку із ДЦП Людмилу Глушко попросили піти із закладу громадського харчування в історичній частині Києва. За два роки до того широкого розголосу набула історія Романа Кисляка – переселенця з інвалідністю, якого так само не пустили в ресторан у Львові. Після історії Романа у соцмережах поширювався флешмоб «На каву із другом». Та чи дійсно розголос подібних випадків зменшує прояви дискримінації? Та як діяти людям з інвалідністю, які потрапляють у подібні ситуації?

Васін рік у полоні

І короткий, але важливий анонс на завершення. Минає рік, відколи журналіст Станіслав Асєєв (Васін) незаконно позбавлений волі в окупованому Донецьку. 4 червня Радіо Свобода спільно з друзями Стаса, колегами із «Дзеркала тижня», Tyzhden (Український тиждень) і «Українська правда» та платформою культурних ініціатив «ІЗОЛЯЦІЯ» презентує книгу його есе про життя на окупованій території. У книзі «В ізоляції» зібрані статті Стаса, які вийшли у провідних виданнях протягом 2015–2017 років. Ці тексти – не просто подієва журналістика. Це «енциклопедія» території, яка стає дедалі закритішою. Передмову до книги, яку написав одногрупник Станіслава Єгор Фірсов, ви вже можете знайти на нашому сайті.

Цінуйте подвиги інших!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG