Доступність посилання

ТОП новини

Атака на радіохвилі: як російська влада глушить українське мовлення в Криму


Російська влада почала сильніше глушити українське мовлення, що транслюється на Крим, який Росія окупувала у 2014 році, із телерадіовежі на Чонгарі. За інформацією Кримської правозахисної групи, в 13 регіонах півострова на українських FM-хвилях мовлять російські радіостанції, хоча ще півроку тому в цьому діапазоні були українські ефіри.

2014 року російська влада Криму зачистила інформаційний простір, за межі півострова витіснили десятки українських телеканалів і радіостанцій. Згодом з українського материка відновили мовлення на Крим Українського радіо на середніх хвилях. А на початку 2017 року українська влада збудувала телерадіовежі в селищі Чонгар біля адмінкордону з Кримом ‒ і українське радіо стало доступним у FM-діапазоні на півночі півострова: в Джанкойському, Красноперекопському та частково Сімферопольському районах. Зараз із неї ведуть мовлення чотири радіостанції, серед них і Радіо Крим.Реалії.

Українське телерадіомовлення на Крим хочуть розширити, збільшивши висоту Чонгарської вежі та задіявши вежу в Чаплинці. Для мовлення на Армянськ і Красноперекопськ там створюють додатковий цифровий мультиплекс.

Член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення України Сергій Костинський запевнив, що на випадок, якщо Росія глушитиме український телерадіосигнал у Криму, відомство має план дій.

«У нас вже готові й другий, і третій кроки, так що я можу вас запевнити: у росіян не буде можливості заглушити сигнал з українського материка. Він буде доступний на більшій частині півострова», ‒ наголосив він.

Сергій Костинський
Сергій Костинський

24 липня Кримська правозахисна група оприлюднила дослідження українського мовлення. Правозахисники повідомляють, що в багатьох регіонах Криму на українських FM-частотах мовлять російські радіостанції.

У пошуках України

У 13 населених пунктах північного Криму експерти КПГ досліджували FM-мовлення чотирьох радіостанцій, що дають сигнал із Чонгарської телерадіовежі: Українське радіо (100,7 FM), кримськотатарське радіо «Мейдан» (101,4 FM), Радіо Крим.Реалії (105,9 FM) та «Херсон FM» (107,8 FM).

У росіян не буде можливості заглушити сигнал з українського материка. Він буде доступний на більшій частині півострова
Сергій Костинський

FM-приймачі, автомагнітоли та аудіоплеєри з вбудованим FM-приймачем показали, що на цих частотах транслюють свої передачі російські та місцеві пропагандистські радіостанції: «Вести FM» (підрозділ російської ВДТРК), «Спутник в Крыму» (підрозділ агентства «Россия сегодня» російського пропагандиста Дмитра Кисельова) і «Ватан Седасы» (кримськотатарська радіостанція, підконтрольна кримській владі).

Хороший сигнал Українського радіо на частоті 100,7 FM було чути тільки на ділянці між Воїнкою Красноперекопського району та Калинівкою Чорноморського району. Його також «зловили» на звичайному плеєрі в декількох селищах Красноперекопського району. При цьому автомобільна магнітола передавала на цій частоті трансляцію радіостанції «Спутник в Крыму». Вона ж веде мовлення на частоті радіо «Мейдан» ‒ 101,4 FM у 8 із 13 досліджених населених пунктів. В інших селищах на цій частоті мовлення взагалі немає.

Радіо «Херсон FM» у поганій якості чують у Джанкої та частково в Красноперекопському районі, в інших 11 досліджених населених пунктах північного Криму на цій частоті веде мовлення радіо «Ватан Седасы». У Роздольному та Стерегущому Роздольненського району на цій хвилі ‒ тиша.

На частоті Радіо Крим.Реалії (105,9 FM) в усіх досліджених населених пунктах мовить радіо «Вести FM», стверджують експерти КПГ. «В Армянську та чотирьох селищах Красноперекопського району на частоті 105,9 F можна почути одночасне мовлення Радіо Крим.Реалії та «Вести FM». При цьому якість сигналу обох станцій погана через накладення сигналів радіостанцій на одну частоту», ‒ йдеться в дослідженні.

«Зазначимо, що шість місяців тому хороший сигнал українських радіостанцій можна було чути на території всього північного Криму. Виходячи з результатів моніторингу, можна зробити висновок, що останнім часом окупаційна влада в Криму глушить сигнал українських мовників шляхом увімкнення російських радіостанцій на одних і тих самих частотах», ‒ повідомили правозахисники.

«Будемо вести мовлення на різних частотах»

Більша частина дослідження КПГ відображає ситуацію в північно-західній частині Криму, де українське мовлення поки остаточно не налагоджене. Це пов'язано з тим, що облаштування телерадіовежі в Чаплинці не завершене. Зараз основний сигнал йде з вежі на Чонгарі, що охоплює мовленням переважно північний схід півострова.

Українського FM-мовлення немає в трьох найбільших населених пунктах північного Криму
Ірина Сєдова

«Українська влада, повідомляючи про мовлення на Крим, завжди говорила про північ Криму, не деталізуючи ‒ північний схід чи північний захід. Тому ми й провели моніторинг на півночі Криму. Від радіовежі (Чонгарської ‒ ред.) до крайнього села, до якого ми доїхали, ‒ 100 кілометрів прямої радіовидимості. Тобто теоретично сигнал може туди добивати, але фактично немає. Перевірити, як поширюються хвилі, можна тільки якщо поїхати від вежі, ось ми й поїхали двома дорогами. Головний і найсумніший факт ‒ українського FM-мовлення немає в трьох найбільших населених пунктах північного Криму: Армянську, Красноперекопську та Джанкої», ‒ пояснила експерт КПГ Ірина Сєдова.

На момент відновлення FM-мовлення на Крим у зоні впевненого прийому українського сигналу були Красноперекопськ, Армянськ, Джанкой, Красногвардійський, Нижньогірський, Кіровський, Білогірський райони та частина Сімферопольського району.

Ще в серпні минулого року жителі Сімферопольського та Білогірського районів слухали Радіо Крим.Реалії в хорошій якості.

Зараз же на FM-частоті Радіо Крим.Реалії мовить радіо «Спутник в Крыму», повідомили наші радіослухачі з Білогірська та Красногвардійського району.

На хвилі Крим.Реалії веде мовлення радіо «Спутник в Крыму»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Найближчим часом Радіо Крим.Реалії буде цілодобово мовити на середніх хвилях ‒ АМ на частоті 549 кГц на всій території Криму, повідомив керівник радіо Олександр Янковський.

Щоб залишитися з нашими радіослухачами, ми будемо намагатися вести мовлення на різних частотах
Олександр Янковський

«Ми очікували, що наш сигнал у FM-діапазоні будуть глушити, тому плануємо організувати цілодобове мовлення на середніх хвилях. Кримські чиновники говорять про марність організації українського мовлення на Крим, але водночас російські радіостанції починають мовити на тих же частотах, які транслюються з вежі на Чонгарі. Тобто подібні заяви ‒ це відверте лукавство. Щоб залишитися з нашими радіослухачами, ми будемо намагатися вести мовлення на різних частотах», ‒ сказав він.

Олександр Янковський
Олександр Янковський

Окрім FM-діапазону, Радіо Крим.Реалії можна слухати на середніх (549 кГц) хвилях, через супутник та в інтернеті. Також кримчани можуть дивитися українські телеканали й слухати приблизно десяток українських радіостанцій.

«Ми ускладнюємо питання глушіння нашого сигналу»

Яким чином російська влада глушить український радіосигнал у Криму ‒ достеменно невідомо. Чиновники офіційно не повідомляють про глушіння українського сигналу, хоча раніше говорили про необхідність протистояти українському інформаційному впливу.

Сергій Костинський повідомляв, що російська влада має намір будувати телерадіовежі неподалік від Джанкоя, щоб глушити сигнал вежі на Чонгарі. Але офіційних підтверджень цієї інформації поки немає.

За словами Костинського, Нацрада відстежує ситуацію в Криму та планує низку заходів у відповідь на глушіння українського сигналу.

Наше завдання ‒ зробити так, щоб нас в ефірі на півночі Криму чули й бачили
Сергій Костинський

«Передбачаючи, що наш сигнал у Криму глушитимуть, ми розбили роботу на кілька етапів. Перший етап передбачав будівництво Чонгарської вежі й запуск мовлення чотирьох радіостанцій і п'яти телеканалів. Наступний етап, що почався кілька тижнів тому ‒ це видача нових дозволів на тимчасове мовлення, це плюс три радіостанції та нові телеканали на Чонгарі та в Чаплинці. Шляхом збільшення радіостанцій і телеканалів ми ускладнюємо питання глушіння нашого сигналу Росією. Також відбуваються й певні дії, але про них я не можу говорити публічно. Наше завдання ‒ зробити так, щоб нас в ефірі на півночі Криму чули й бачили», ‒ сказав він Крим.Реалії.

Костинський також запевнив, що профільні відомства продовжують контактувати й вирішувати проблемні питання з власниками радіостанцій, які вже ведуть мовлення на Крим, але чий сигнал глушиться російською владою. «Вони знають про всі ризики й знають усе, що відбувається. І наша спільна діяльність якраз і полягає в тому, щоб боротися за українського глядача. Я не можу говорити вам, які заходи ми вживаємо, щоб забезпечити цей сигнал. Але те, що українські радіо та телеканали можна буде дивитися й слухати в Криму, ‒ 100%. Це велика складна робота, не вся вона є публічною, тому що це, зокрема, й питання національної безпеки», ‒ говорить він.

Що дісталося Росії

За інформацією Нацради з телебачення та радіомовлення України, після російської анексії Криму 31 телерадіокомпанія України втратила права на аналогове телемовлення на півострові, ще 28 ‒ права на цифрове мовлення. Російська влада також незаконно припинила ефірне радіомовлення на півострові 39 телерадіокомпаній.

З 2014 року російські ЗМІ та кримські телеканали, підконтрольні російським чиновникам, використовують понад 500 українських частот.

«Українським частотним ресурсом у Криму користуються 20 ліцензіатів «Роскомнагляду». Це не 20 телекомпаній, це 20 медіахолдингів і окремих компаній, що володіють кількома радіостанціями та телеканалами. У Севастополі таких ліцензіатів 14. Телевізійне мовлення в Криму здійснюють 22 російські телерадіокомпанії, в Севастополі ‒ 23», ‒ стверджують у відомстві.

«Внаслідок російської анексії Криму можна виділити три групи порушень у сфері телерадіомовлення, які допустила Росія. Порушені норми міжнародного права та завдані збитки Україні. Знищений інститут приватної власності та завдані збитки суб'єктам господарської діяльності, порушене право майже двох мільйонів жителів Криму на отримання достовірної інформації з різних джерел», ‒ сказав голова Нацради Юрій Артеменко.

Прокуратура АРК кваліфікує захоплення частот і майна кримських телеканалів як порушення норм міжнародного гуманітарного права.

У березні Нацрада та Мінінформполітики України почали готувати звіт про захоплене в Криму державне та приватне майно телеканалів і об'єктів телерадіомовлення. Згодом цей звіт презентують міжнародній спільноті. За інформацією Костинського, документ уже майже готовий, орієнтовно його оприлюднять у вересні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG