Доступність посилання

ТОП новини

Телеканал для жителів окупованої частини Донбасу: чи доцільний його запуск саме зараз? – Світова преса


Місто Мар’їнка, архівне фото
Місто Мар’їнка, архівне фото
  • У статті Irish Times йдеться про доречність запуску державного телеканалу, який має мовити на окуповані території Донбасу.
  • Видання Time пише про обіцянки президента України закінчити війну з Росією.
  • Про майбутнє української аерокосмічної компанії «Мотор Січ» пишуть у статті видання Forbes.

Вже скоро мають запустити новий державний телеканал, який буде мовити на непідконтрольні українському урядові території Донбасу. Але наскільки доречним є його запуск саме зараз, на тлі невирішеного конфлікту Росії та України, запитує оглядач Деніел Маклафін в статті Irish Times.

Президент України Володимир Зеленський разом з давніми колегами, йдеться далі, вирішили використати свою «кмітливість у засобах масової інформації» з метою зламати інформаційну блокаду Росії на сході України, запустивши телеканал, який там буде мовити.

Проте скептики побоюються, що такий телеканал просто відверне увагу від ключового завдання України, яке полягає у «розробленні чіткої стратегії для припинення війни, яка вивела б з глухого кута у мирних переговорах, подолала б російську непримиренність і запобігла б безкінечному «замороженому конфлікту», – мовиться у статті.

Дехто вважає, що новий телеканал мало що може зробити, щоб змінити укорінені погляди людей або ж щоб зупинити шестирічну війну, яка вбила близько 14 тисяч людей.

«Люди з непідконтрольних Україні районів перетинають лінію розмежування для отримання пенсій та інших речей, вони також мають особисті контакти і у багатьох є доступ до інтернету. Тож вони більш-менш знають, що відбувається «в Україні»…Якщо вони захочуть отримати цю інформацію, вони знайдуть її. Але зараз ніхто не вірить нікому з іншого боку, тому цей телеканал – не такий потужний інструмент», – цитує видання слова Віталія Сизова, аналітика Донецького інституту інформації.

Енріке Менендес, який керував рекламним агентством у Донецьку до 2014 року, також побоюється, що добрі наміри Зеленського не формуються у чітку політику. «Вони роблять багато невеликих кроків і піару, але вони не домовляться про зміни у політичному напрямку, і тому виникне «заморожений конфлікт», – каже Менендес.

Мінські угоди у нинішній формі могли б дозволити бойовикам, яких підтримує Росія, легалізувати свій контроль над певними територіями Донбасу та дозволити Кремлю здійснювати там свій вплив до того, як Україні дозволять повернути повний контроль над своїм кордоном з Росією, йдеться у статті.

«Я вважаю, що вирішення подібного конфлікту вимагає насамперед вирішення жорстких політичних, безпекових та військових питань, – вважає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко. – Отже, перше, що нам потрібно зробити, – це якоюсь ціною зняти російську присутність. Після цього слід перейти до реінтеграції. Цю послідовність неможливо змінити, тому я не бачу причин вигравати розуми людей, які зараз там живуть, телевізійними каналами чи чимось іншим».

Видання Time пише про обіцянки президента України закінчити війну з Росією. Він висловив свої сподівання на закінчення конфлікту до кінця свого президентського терміну під час безпекової конференції у Мюнхені, яка проходила впродовж 14–16 лютого.

Видання повідомляє, що Володимир Зеленський подякував США за підтримку України у конфлікті з Росією. Перед президентством він був коміком і не мав жодного політичного досвіду, виграв минулорічні вибори з обіцянкою припинити конфлікт, Зеленський також висловлював готовність до мирних переговорів з Росією, мовиться у статті.

У Мюнхені президент України також висловив сподівання на те, що Вашингтон і Київ можуть почати «з чистого аркуша», коли закінчилася процедура імпічменту щодо американського президента Дональда Трампа.

Як зазначають у статті, мирний процес між Росією та Україною все ще ускладнює низка суперечливих питань, серед яких – отримання контролю України над власним кордоном та дозвіл на проведення виборів, які б надали бойовикам більше автономії.

Зустріч Зеленського та російського президента Володимира Путіна щодо ще одного обміну утримуваними має відбутися у квітні. Наразі на підконтрольних бойовикам територіях утримують близько 200 українців, мовиться у статті.

Про майбутнє української аерокосмічної компанії «Мотор Січ» пишуть у статті видання Forbes.

Поки в США відбувалися слухання щодо імпічменту, в Україні навколо ключової аерокосмічної компанії «Мотор Січ» розгорталася інша драма. США намагаються не допустити продажу цієї компанії Китаю, йдеться у статті.

«Антимонопольний комітет України готує справу щодо потенційного блокування угоди, яка дасть Пекіну доступ до унікальних оборонних технологій, а американські дипломати та технічна допомога зіграли ключову роль у цьому процесі», – йдеться у статті. Остаточне рішення очікується до кінця березня.

«Мотор січ» є провідним виробником двигунів для гвинтокрилів та літаків, враховуючи двигуни для найбільшого у світі вантажного літака АН-225, також відомого як «Мрія». Значна частина його бізнесу також полягає в обслуговуванні та вдосконаленні оборонних технологій радянського виробництва. Компанія має клієнтів у 120 державах.

У червні китайська аерокосмічна компанія Skyizon заявила, що купує контрольний пакет акцій підприємства за наразі невідому ціну. Але зараз антимонопольне відомство стверджує, що «може мати серйозний аргумент проти цієї угоди, яка стала важливим аспектом у світовому військовому та політичному суперництві між Китаєм та США», – йдеться у статті.

«Наразі ми ефективно розслідуємо два питання: ринкові наслідки цієї угоди, і друге – ми розслідуємо той факт, що китайська сторона, можливо, незаконно придбала контроль над компанією «Мотор Січ» на початку 2017 року», – цитує видання голову Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва. За його словами існує ціла сукупність незалежних доказів того, що Skyrizon контролює «Мотор Січ» через офшорні компанії.

Голова правління компанії «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв у грудні заявив агентству «Укрінформ», що продаж був затверджений, однак у компанії не відповіли на запити щодо коментаря, зазначає Forbes.

Якщо буде виявлено порушення антимонопольного законодавства, будь-які зміни власності на українську компанію будуть скасовані, а «Мотор Січ» можуть оштрафувати до 5% від її обороту, що завдасть компанії значного фінансового удару, мовиться у статті.

«Українська влада побоюється, що якщо китайський покупець візьме під контроль «Мотор Січ», компанія знову відкриється для російського бізнесу та зміцнить свій військовий потенціал, тим самим підриваючи внутрішню безпеку», – йдеться у статті.

Сполучені Штати намагалися перешкодити продажу компанії Китаю на тлі більшої геополітичної гри, мовиться у статті. Колишній американський високопосадовець на умовах анонімності заявив, що уряд США не буде заперечувати проти інших покупців, у тому числі іноземців. «Ми просто не хочемо, щоб саме Китай уклав угоду», – сказав він.

США працювали в Україні за лаштунками для того, щоб зірвати угоду, пише Forbes. Представники Сполучених Штатів за останні місяці зустрічалися з цього приводу з Антимонопольним комітетом України принаймні чотири рази, мовиться у статті.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

XS
SM
MD
LG