Доступність посилання

ТОП новини

Три причини важливості України для США – світова преса


Україна залишається важливою для Вашингтона, мовиться у статті на сайті агентства Bloomberg
Україна залишається важливою для Вашингтона, мовиться у статті на сайті агентства Bloomberg
  • Україна залишається важливою для Вашингтона – про це йдеться у статті, яку публікує агентство Bloomberg.
  • Про причини запланованого візиту американських сенаторів до України повідомляє агенція Reuters.
  • The Washington Post пише про шкідливу онлайн-активність Росії у соціальній мережі Facebook, у тому числі проти України.

Наскільки важливою залишається роль України для США після того, як закінчилася драма навколо імпічменту у Вашингтоні? Коротка відповідь: дуже важливою. Аргументи на цю користь у коментарі для агентства Bloomberg викладає американський дослідник Гал Брандз.

Чому про це знову говорять?

Думки щодо ролі України могли розбігатися протягом останніх трьох десятиліть: хтось на Заході міг припустити, що Україна таки належить до російської сфери впливу, у той час як інші виступали за те, щоб Україна стала ближчою до Заходу. Ці питання загострилися під час нещодавньої історії з імпічментом, яка крутилася навколо української теми.

На Заході можна було часто почути аргумент про те, що США мають допомогти Україні боротися з Росією, щоб їм нібито не довелося боротися з нею на своїх територіях. Насправді ніхто серйозно не думає, що якби Вашингтон не надав Україні військової допомоги, результатом би стало вторгнення Росії в США, зауважує автор. Проте цей поширений аргумент затьмарює більш вагомі причини важливості підтримки України.

Чому Україна важлива?

По-перше, США дійсно важливо тримати своїх суперників якнайдалі від себе і своїх союзників. Якщо США й Росія конкуруватимуть за майбутнє Європи, краще б їм робити це на теренах України, ніж, скажімо, Німеччини або Польщі, вважає автор.

По-друге, Вашингтон має давати відсіч нестабільності й агресії на ранніх етапах, перш ніж вони дадуть метастази наче агресивний різновид раку. Логіка полягає у тому, що відносна стабільність після Другої світової війни є більш крихкою, ніж здається. І триватиме цей мир доти, поки порушники будуть вірити, що їх каратимуть за їхні «погані дії».

По-третє, Україна важлива своїм місцем у посиленій боротьбі між демократичними й авторитарними формами правління у світі. Тиск президента Росії Володимира Путіна на Україну полягає не просто в воєнній агресії. Ще з 2000-х років він прагне не допустити приєднання України до лав справді демократичних держав світу, плекаючи там корупцію і підтримуючи неліберальних керівників. А з 2013 року Путін використовує Україну як лабораторію для випробування своїх операцій впливу й інших заходів, які Росія вживає проти Заходу.

Таким чином, Україна має стратегічне значення, мовиться в статті. Коли європейськими державами розповсюджується антилібералізм, успіхи демократії в Україні напевно підриватимуть легітимність путінської автократії у Росії. Тож США мають неабиякий інтерес у політичних реформах Києва, наголошує автор.

Сенатори США їдуть до Києва

Інформаційна агенція Reuters повідомляє про те, що троє американських сенаторів зустрінуться з президентом України Володимиром Зеленським у Києві у п’ятницю, «намагаючись підкріпити значення цієї країни як стратегічного союзника США після того, як вона опинилася у центрі запеклого процесу імпічменту президента США Дональда Трампа».

«Відносини США й України зараз важливі як ніколи», – сказали сенатори-республіканці Рон Джонсон, Джон Баррассо і сенатор-демократ Кріс Мерфі.

Мерфі і Джонсон востаннє зустрічалися з українським президентом 5 вересня, коли його влада мав справу з замороженням із боку Трампа військової підтримки Україні, нагадує стаття.

Мерфі тоді на прес-конференції у Вашингтоні з Джонсоном 10 вересня казав журналістам, що українські посадовці не розуміють у повній мірі того, чому ці гроші затримували, і що вони порушували це питання на кожній зустрічі під час своєї поїздки.

Reuters також нагадує, що це рішення і телефонна розмова Трампа з Зеленським щодо обговорення цього питання стали центральними у розслідуванні щодо американського президента, яке призвело до його імпічменту з боку Палати представників під керівництвом демократів наприкінці минулого року.

Шкідлива діяльність Росії в соцмережі Facebook

Компанія Facebook у середу заявила про вжиття заходів проти зловмисних діячів у Росії, Ірані й М’янмі, які використовували «фейкові» акаунти й інші інструменти для маніпулювання користувачами цієї соціальної мережі. Про це йдеться в статті американської газети The Washington Post.

Зокрема, операція, яку «Фейсбук» пов’язує з російськими військовими, зосереджувала свої зусилля в Україні й інших сусідніх країнах. «Пов’язана з Кремлем кампанія інколи покладалася на приватні повідомлення, щоб просувати проросійські наративи для впливових користувачів соціальних медіа – такий розвиток подій занепокоїв дослідників, які попередили, що така тактика «може бути спрямована на цілі США», – мовиться у статті.

Facebook повідомив про видалення підозрілих сторінок і груп. Незважаючи на те, що ці дезінформаційні кампанії переважно проходили за межами США і не мали великого масштабу, виявлення російських спроб перетворити цю соціальну мережу на зброю можуть розхвилювати американців, які занепокоєні потенційним втручанням Кремля у президентські вибори 2020 року, пише газета.

Facebook видалив близько 80 облікових записів, які в першу чергу були націлені на Україну, мовиться у статті. Ці сторінки, згідно з даними компанії, мають зв’язки з російськими військовими спецслужбами.

«Сама операція, як правило, спиралася на «облікові записи реалістичного вигляду», щоб розширити охоплення проросійських наративів на зовнішні блоги, мовиться в аналізі контенту дослідницької фірми Graphika, яка мала доступ до даних компанії Facebook. Іноді російські акаунти просували свої дописи в блогах безпосередньо на місцеві новинні сайти, «залучаючи аудиторії цих мереж».

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG