Доступність посилання

ТОП новини

В Італії сім осіб померли від коронавірусу, кількість інфікованих зростає. Чи обмежать рух у шенгенській зоні?


24 лютого Європейська комісія заявила, що ЄС поки не розглядає питання щодо призупинення подорожей у межах Шенгенської зони після спалаху коронавірусу в Італії, але готує плани на випадок надзвичайних ситуацій
24 лютого Європейська комісія заявила, що ЄС поки не розглядає питання щодо призупинення подорожей у межах Шенгенської зони після спалаху коронавірусу в Італії, але готує плани на випадок надзвичайних ситуацій

Смертельний коронавірус продовжує поширюватися за межі Китаю. Кількість інфікованих та загиблих продовжує зростати, в тому числі в Європі. В Італії повідомили про сьому смерть від коронавірусу та понад 200 інфікованих, у той час як в Ірані число померлих сягнуло 50 це найбільша смертність від COVID-19 за межами Китаю.

В Італії 24 лютого повідомили про смерть семи людей від коронавірусу COVID-19. В десяти містах на півночі запровадили карантин. Виїхати без спеціального дозволу не можна.

Кількість інфікованих досягла 200, у той час як 22 лютого в країні було виявлено 30 випадків зараження коронавірусом. Кількість інфікованих робить Італію найбільш ураженою вірусом країною за межами Азії.

Міністерство закордонних справ України опублікувало рекомендації для українських туристів щодо подорожей на північ Італії та до Ірану, в яких закликало утриматися від подорожей до провінцій, де виявлено спалах коронавірусу.

У Венеції скасували останні два дні карнавалу. Також скасували проведення кількох футбольних матчів.

В Європі пильно стежать за поширенням вірусу.

Чи обмежать вільне пересування?

24 лютого Європейська комісія заявила, що ЄС поки не розглядає питання щодо призупинення подорожей у межах Шенгенської зони після спалаху коронавірусу в Італії, але готує плани на випадок надзвичайних ситуацій.

На даний момент ВООЗ не радила вводити обмеження ні на поїздки, ні на торгівлю.

Водночас коронавірус зареєстрували ще у 29 країнах світу. В європейських містах також є випадки: у Німеччині – 16, Франції – 12, Великій Британії – 9, Іспанії –два, Фінляндії, Швеції та Бельгії – по одному.

З Іраном закривають кордон

Тим часом в Ірані число померлих сягнуло вже 50, це найбільша смертність від COVID-19 за межами Китаю. Туреччина, Пакистан та Вірменія закрили свої кордони з Іраном.

Пакистан вивів на карантин щонайменше 200 осіб біля іранського кордону.

Скільки заражених у світі?

Глобально – понад 79000 людей.

Скільки померло?

Через хворобу померли щонайменше 2619 людей.

Більше помирають чи одужають?

Починаючи з 18 лютого, кількість випадків одужань щодня перевищує кількість нових випадків захворювань, про що свідчать дані Центру системних досліджень при Університеті Джона Гопкінса. Понад 25 тисяч людей одужали після коронавірусу COVID-19.

Також відомо про повторні випадки зараження. У китайському місті Ухань за даними на 24 лютого зафіксували 195 повторних випадків зараження коронавирусною інфекцією.

Де найбільша кількість заражених?

У Китаї – 77150 людей, здебільшого у провінції Хубей.

Туристи у масках, Мілан 23 лютого
Туристи у масках, Мілан 23 лютого

А що в інших країнах?

Станом на 24 лютого показники такі.

У Гонконзі – 74 заражених, 2 померлих; в Макао – 10 заражених; в Японії – 838 заражених, 7 померлих; у Південній Кореї – 763 заражених, 7 померлих; у Сінгапурі – 89 заражених; у США – 35 заражених; у Тайланді – 35 заражених; у Тайвані – 28 заражених, 1 померлий; в Австралії – 23 заражених; у Малайзії – 22; у В'єтнамі – 16 заражених; в ОАЕ – 13 заражених; у Канаді – 10 заражених; на Філіппінах – 3 заражених, 1 померлий; Кувейт – 3 заражених, Індія – 3 заражених.

Який у хвороби перебіг?

У деяких випадках перебіг хвороби – легкий, в інших – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем, у більш складних випадках спостерігається задишка. Це може перерости в пневмонію, яка може бути смертельною.

Інкубаційний період

Було прийняло вважати, що інкубаційний період нового вірусу триває від одного до 14 днів. Проте останні дослідження вказують, що інкубаційний період може досягати і 24 днів.

Є випадки, коли носій вірусу розповсюджує його, але сам не хворіє. 20-річна жінка з Уханя заразила п’ятьох членів своєї сім’ї, проте сама не захворіла. Цей факт може ускладнювати стримування спалаху інфекції.

Що робити?

Експерти погоджуються, що найефективніше, що можна зробити – мити руки і залишатися вдома, якщо людина відчуває у себе симптоми захворювання.

Економічні наслідки вірусу

Провідні європейські фондові ринки втрачають від 3 до 4% на торгах 24 лютого через нові побоювання щодо поширення коронавірусу COVID-19 в Азії та Європі. Таких втрат зазнають німецький індекс DAX, французький CAC40, британський FTSE100 та інші.

«Американський фондовий ринок відкриється в понеділок різким падінням. За чотири години до початку торгів ф’ючерси на індекс Dow впали на понад 700 пунктів або 2,5%, ф'ючерси Nasdaq знизилися на 270 пунктів або 3%», – пишуть аналітики китайського видання Global Times.

Президент Китаю Сі Цзіньпін попередив, що коронавірус матиме «відносно великий вплив на економіку та суспільство».

Міжнародна асоціація повітряного транспорту попередила, що падіння попиту пасажирів коштуватиме авіаіндустрії близько 30 мільярдів цього року, йдеться в статті The Guardian.

Аналітики попередили, що мережі гостинних послуг, авіакомпанії, виробники розкішних товарів та роздрібні торговці постраждають від коронавірусу найбільше, оскільки китайські споживачі тримаються подалі від магазинів, а мандрівники відмовляються від подорожей.

Вірус та дезінформація

З поширенням вірусу шириться і дезінформація, яка ускладнює боротьбу з ним. Влада США заявляє, що тисячі пов’язаних з Росією акаунтів у соціальних мережах намагаються поширювати фейки про COVID-19 у твітері, фейсбуці та інстаграмі кількома мовами.

Зокрема, з акаунтів розміщують інформацію, що вірус, який спричиняє COVID-19, був біологічною зброєю, розробленою ЦРУ. Це зробили нібито для того, щоб вести економічну війну з Китаєм.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG