Доступність посилання

ТОП новини

«Політичне воскресіння» Джо Байдена: колишній віцепрезидент на крок ближчий до можливого фіналу з Трампом


«Відродження Байдена» – з таким заголовком виходить редакційна стаття видання The Wall Street Journal. 
«Відродження Байдена» – з таким заголовком виходить редакційна стаття видання The Wall Street Journal. 

Колишнього віцепрезидента США Джо Байдена називають переможцем так званого «супервівторка» дня, коли праймеріз демпартії відбулися одночасно в 14 американських штатах. Але це лише частина гонки.

«Поганий день для олігархії, хороший день для Джо Байдена», – так коротко коментують результати «супервівторка», який цього року припав на 3 березня, оглядачі видання Vox.

«Колишній віцепрезидент мав «супервівторок» своїх мрій», – зазначають в щоденнику The New York Times.

«Відродження Байдена» – з таким заголовком виходить редакційна стаття видання The Wall Street Journal.

Колишній віцепрезидент США Джо Байден, згідно з прогнозами, взяв щонайменше дев’ять штатів у праймеріз, які 3 березня пройшли одночасно у 14 американських штатах.

Байден переміг в Арканзасі, Массачусетсі, Міннесоті, Оклагомі, Алабамі, Вірджинії, Північній Кароліні й Теннессі. Його вже встигли назвати, щоправда, несподіваним, враховуючи його попередні показники, але переможцем «супервівторка».

Водночас його опонент Берні Сандерс виграв у трьох штатах – Колорадо, Вермонт та Юта.

Тепер ситуація, на думку оглядачів, все більше походить на двосторонню гонку між Байденом та сенатором Вермонта Берні Сандерсом.

«Політичне воскресіння Джо Байдена, яке почалося у суботу у Південній Кароліні, продовжилося південним сходом та поширилося на середній захід та навіть землю Берні Сандерса на північному сході. Можливо, президент США Дональд Трамп занадто рано побажав, щоб Берні Сандерс був його опонентом», – мовиться в редакційній статті американського видання The Wall Street Journal.

Трамп, як вважають, дійсно хотів би більше бачити у якості свого конкурента Сандерса, а не Байдена. Минулого року Трамп зіткнувся з процедурою імпічменту після того, як співробітник спецслужб написав скаргу на тиск, який президент, за його даними, чинив на Україну із метою нашкодити своєму можливому суперникові на виборах 2020 року демократу Джо Байдену.

«Перемогти Трампа»

«Командо, завдяки вам у нас був неймовірний «супервівторок». Тепер настав час зосередитись на тому, щоб перемогти Дональда Трампа. Ми можемо вивести його з Білого дому з вашою допомогою», – говорить Байден у відеозверненні, оприлюдненому на його твіттер сторінці.

В окремому твіті Байден додав: «Давайте об’єднаємося! Давайте переможемо Дональда Трампа! І давайте повернемо цю державу!».

«Це було вражаючим поворотом подій для Байдена, кампанія якого була на системі життєзабезпечення після поганих показників в Айові та Нью-Гемпширі», – йдеться в статті агенції Reuters.

Попереду важка робота

«Вечір вівторка був святом для Байдена, але зараз починається важка робота. Він виступає у боротьбу штат за штатом проти Сандерса, яка могла б простягнутися аж до Демократичної національної конвенції у липні. Йому доведеться люто збирати кошти і швидко організовуватися, щоб компенсувати переваги сенатора Вермонта у кампанії», – зазначає оглядач «Бі-бі-сі».

Щодо Берні Сандерса, «сенатор Вермонта сподівався, що «супервівторок» стане його ударом у нокаут. Натомість це виглядає так, ніби він переживає повний 15-туровий поєдинок у важкій вазі з Джо Байденом. Хоча він збирається виграти найбільший приз вечора – Каліфорнію, це відбувається на противагу втратам щонайменше у восьми з решти 13 штатів», – мовиться у статті.

«Дякую, Каліфорніє! Ви показали, що американці готові до уряду та економіки, які працюють для всіх нас, а не лише для 1%. Давайте разом підемо уперед», – написав Сандерс у своєму твіттері.

Щодо мільярдера Майкла Блумберга, який витратив понад півмільярда доларів на рекламу, то його єдина перемога прийшлася на американську територію Американського Самоа, пишуть в Edison Research. Тож його називають тим, хто програв «супервівторок».

Що це все означає?

«Супервівторок» вважається дуже важливим в США саме тому, що має внести більшу ясність щодо того, хто саме від демократів кидатиме виклик чинному президентові США Дональду Трампу на цьогорічних президентських виборах.

Мільйони виборців голосували, щоб вирішити, скільки з 1357 делегатів отримають кожен з демократичних кандидатів.

Попередні результати вказують на те, що Байден виграє щонайменше 385 делегатів, у той час як Сандерс – 265, а Блумберг – 12.

Ще 11 штатів голосуватимуть до кінця березня. 10 березня, наприклад, змагання проходитимуть в Айдаго, Мічігані, Міссісіпі, Місурі, Північній Дакоті та Вашингтоні.

Але важливо розуміти, що перемога на «праймеріз» та «кокусах» ще не робить когось офіційним кандидатом, а лише обіцяє підтримку певної кількості делегатів.

«Праймеріз» і «кокуси» триватимуть до літа. Потім у липні на загальнонаціональних партійних з’їздах обидві провідні партії офіційно оберуть кандидатів у президенти (хоча від республіканців цього разу кандидат відомий наперед).

Тож влітку делегати з’їду Демократичної партії голосуватимуть за своїх кандидатів, і переможець стане висуванцем від демократів. Демократична національна «конвенція», як у США називають з’їзд партії, відбудеться 13–16 липня, а президентські вибори – 3 листопада.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG