Доступність посилання

ТОП новини

«Має розуміння, що з ворогами потрібно діяти рішуче»: що кажуть про голову СБУ Василя Малюка


Василь Малюк виступає у Верховній Раді у день призначення його головою СБУ. Київ, 7 лютого 2023 року
Василь Малюк виступає у Верховній Раді у день призначення його головою СБУ. Київ, 7 лютого 2023 року

Новопризначений голова Служби безпеки України Василь Малюк під час свого виступу у Верховній Раді заявив, що серед першочергових завдань на цій посаді буде «очищення СБУ, боротьба з колаборантами, поплічниками ворога та зрадниками всіх рівнів»​. Чого очікують від його діяльності на цій посаді експерти, журналісти і політологи? Як загалом оцінюють таке призначення? Та чи можна його вважати незалежним від Офісу президента?

Василь Малюк із липня 2022 року виконував обов'язки голови СБУ
Василь Малюк із липня 2022 року виконував обов'язки голови СБУ

Біографія коротко

Василю Малюку 39 років.

Народився на Житомирщині.

Закінчив Національну академію СБУ у 2005 році за спеціальністю «правознавство».

В органах державної безпеки працює із 2001 року. Обіймав посади регіонального рівня – від оперуповноваженого до заступника начальника управління.

З січня 2020 року став першим заступником начальника Головного управління з боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ.

У березні 2020 року був призначений першим заступником голови Служби безпеки України – начальником Головного управління з боротьби з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ.

У 2022 році став першим заступником голови Служби безпеки України.

Від 18 липня 2022 року виконував обов’язки голови Служби безпеки України.

У грудні 2022 року Малюку присвоїли військове звання – генерал-майор.

Після початку вторгнення Росії в Україну у 2014 році брав участь у бойових діях на сході України. Наприкінці березня 2022 року отримав звання бригадного генерала.

7 лютого 2023 року Верховна Рада України затвердила Василя Малюка за поданням президента на посаду голови Служби безпеки України.

Як Малюка характеризують?

Колишній заступник голови СБУ Олександр Скіпальський позитивно оцінює призначення Василя Малюка:

Олександр Скіпальський
Олександр Скіпальський
У нього є розуміння, що з ворогами потрібно діяти рішуче
Олександр Скіпальський

«Це професійне призначення, не політичне. Василь Малюк має більш як 20 років вислуги. Це людина, яка за короткий час як виконувач обов'язків голови СБУ зробила достатньо рішучих кроків для безпеки України. У нього є розуміння, що з ворогами потрібно діяти рішуче. Тому будемо сподіватися, що в умовах рішучої боротьби з агресором це призначення набагато зміцнить нашу обороноспроможність і безпеку. Головне завдання – подолати ворогів, які діють тут, всередині України».

Член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони й розвідки, народний депутат від фракції «Слуга народу», представник президента України у Верховній Раді: Федір Веніславський в ефірі програми «Свобода Live» зазначив, що Василь Малюк за більш ніж пів року виконання обов’язків голови СБУ продемонстрував ефективність.

Федір Веніславський
Федір Веніславський

«Ця ефективність для нас відома за конкретними спеціальними операціями, багато з яких, я переконаний, після війни стануть прикладами, які будуть вивчати курсанти відповідних вишів перед тим, як іти на службу в спеціальні органи. Малюк – на моє переконання, фахова, професійна людина. Він з перших днів війни продемонстрував свою проукраїнську, патріотичну і безстрашну позицію», – каже Веніславський.

Він – самодостатній керівник
Федір Веніславський

Також він звернув увагу на те, що Василь Малюк був безпосередньо в багатьох точках бойових дій. Тому, мовляв, для депутатів «Слуги народу» обговорення на засіданні комітету і на засіданні Верховної Ради в принципі не стояло.

Також, на його думку, він є незалежним від Офісу президента: «Він – самодостатній керівник, який продемонстрував цю самодостатність впродовж пів року виконання повноважень голови СБУ».

А головною ідеєю і метою діяльності Василя Малюка на посаді голови СБУ, за словами Веніславського, є перетворення СБУ у контррозвідувальний орган, спеціальну службу, яка не буде мати невластивих функцій.

«Я можу особисто сказати, що на нарадах, де я був присутній за час війни, я бачив позицію Василя Малюка. Він постійно підтверджував необхідність реформування і ухвалення того закону, який перетворить СБУ на орган спецпризначення західного зразка», – зазначив Веніславський.

Народний депутат від «Голосу», секретар комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в ефірі програми «Свобода Live» так прокоментував його призначення:

Роман Костенко
Роман Костенко
Сподіваюсь, що Василь Малюк буде хорошим керівником Служби безпеки. Були у нас і різнобіччя в думках з приводу реформи СБ
Роман Костенко

«Я сподіваюсь, що Василь Малюк буде хорошим керівником Служби безпеки і підсилить Службу безпеки. Були у нас і різнобіччя в думках з приводу реформи Служби безпеки. Наприклад, він вважає, що питання боротьби з корупцією мають залишатись за Службою безпеки України. Багато хто з комітету виступав і говорить, що це питання потрібно прибирати».

На відміну від Федора Веніславського, Роман Костенко вважає новопризначеного очільника СБУ «людиною президента».

«У нас, мабуть, не було жодного голови Служби безпеки з політичною незалежністю. Хоч він і військовослужбовець, але ми маємо бути реалістами. Найголовніше, щоб не прийшло переслідування опозиції», – каже Костенко.

Читайте також: «Є підтвердження». Чому саме зараз УПЦ (МП) стала цікавою для СБУ?

Що про Василя Малюка кажуть журналісти?

Можливо, вперше в історії незалежної України СБУ очолив не політичний призначенець, а професіонал, який за короткий період показав конкретні результати роботи
Тетяна Даниленко

Журналістка Тетяна Даниленко щодо політичної незалежності зауважує, що зараз в Україні немає жодного високопосадовця, повністю незалежного від Банкової. А відповідно, на її думку, проваджень СБУ проти впливових функціонерів Офісу президента найближчим часом не побачимо.

«Кліше про те, що Малюк – людина Татарова – це медійне спрощення», – каже Даниленко у коментарі Радіо Свобода.

«Василь Малюк де-факто очолив СБУ на початку повномасштабного вторгнення просто як один з тих, хто не евакуювався з Києва. Служба змушена була зайнятися нетиповою для себе роботою – у тісній зв’язці з військовими стати реальною контррозвідкою. Можливо, вперше в історії незалежної України СБУ очолив не політичний призначенець, а професіонал, який за короткий період показав конкретні результати роботи», – написала Даниленко у фейсбуці.

На думку Даниленко, СБУ під керівництвом Малюка, ймовірно, зосередиться на боротьбі з російською агентурою на різних щаблях і займатиметься спецопераціями, на кшталт вибуху на Керченському мосту.

Журналістка Христина Бондаренко, яка нині служить у Збройних силах України, розповіла на своїй сторінці у фейсбуці історію випадкової зустрічі з Василем Малюком.

«Якось поспіхом перед від’їздом у відрядження мені потрібно було поміряти теплі штани в одному з воєнторгів. Одна з примірочних була з різними сорочками, штанами, але з відкритою шторкою. Не довго думаючи, я просто виклала ті речі назовні на інші вішаки і закрилася зі своїми штанами. За пару хвилин до мене постукав консультант: «Я, звісно, все розумію, але ви щойно викинули речі Малюка, який з СБУ». Я визирнула і побачила чоловіка, який спокійно обирав далі речі і без «сумно, що ти не знаєш мене в обличчя», продовжив ходити між рядами».

  • За даними деяких західних та українських медіа, під керівництвом Василя Малюка СБУ була причетна до вибухів на Кримському мосту і атаки на бухту Севастополя, хоч офіційно СБУ не підтвердило свою причетність до цього.
  • Також за час його керівництва затримали голову підприємства «Мотор січ» В’ячеслава Богуслаєва, при тому, що питання про те, чи не йде діяльність Богуслаєва всупереч інтересам України піднімалися протягом багатьох років.
  • А з середини листопада 2022 року під керівництвом Василя Малюка СБУ почала проводити перевірки та обшуки у Києво-Печерській лаврі та інших храмах і монастирях УПЦ (Московського патріархату) у всіх регіонах України.
  • Малюку приписують планування і проведення операції із затримання кума Путіна, колишнього очільника адміністрації президента України, підозрюваного в держзраді народного депутата Віктора Медведчука, а також колишнього начальника Служби безпеки України в Криму Олега Кулініча.
  • На Віктора Медвечука під час обміну 21 вересня 2022 року зокрема обміняли командирів оборони заводу «Азовсталь» у Маріуполі. Серед тих, хто особисто зустрічав звільнених військовослужбовців України (усього 215 людей) був і тогочасний в.о. очільника СБУ Василь Малюк

  • Зображення 16x9

    Антоніна Андрійчук

    Співпрацю з Радіо Свобода почала у грудні 2017 року, коли була на місячному стажуванні від програми організації Media Development Foundation. Стипендіаткою програми Regional Reporting Fellowship стала у 2023 році. Проходила її з 4 січня по серпень 2023 року.

    Пишу інтерв'ю на фрилансі для онлайн-журналу The Ukrainians. Люблю спілкуватися з людьми й писати про них історії та репортажі з елементами сторітелінгу для медіа.

    Завершила бакалаврат з журналістики та соціальних комунікацій у Волинському національному університеті імені Лесі Українки та магістратуру в Школі журналістики УКУ.  Пройшла школу універсальних редакторів від медіагрупи «Накипіло» та DW Akadaemie, а також низку інших неформальних навчань для журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG