Доступність посилання

ТОП новини

Паранджа: пригнічує чи захищає?


Прага – Одинадцятого квітня у Франції набув чинності закон про заборону закривати обличчя у громадських місцях. Найбільш суперечливим закон є стосовно жінок-мусульманок, які, за традицією, закривають обличчя – повністю чи за винятком очей. Відтепер за появу в такому вигляді у крамниці, в транспорті чи у школі жінка може заплатити значний штраф.

Мати чотирьох дітей Кенза Дрідер говорить, що їй не дають проходу вже рік, відтоді як ухвалили новий закон. «Мене переслідують усіма можливими способами: вербально, морально і навіть фізично, – зауважує вона. – Мені навіть ножем погрожували. З того часу як почалися дебати про це, я не можу вийти на вулицю, щоб на мене не подивилися з ненавистю, чи не образили».

Хоча закони про заборону носіння паранджі розглядали у кількох європейських країнах, Франція стала єдиною, де закон набув чинності і за його порушення загрожують санкції. Прихильники відкритого обличчя заявляють, що паранджа – це символ пригнічення жінки, якому не місце у відкритому світському суспільстві. Тоді як опоненти стверджують, що таким чином більшість намагається дискримінувати мусульманську меншину.

Це пояснюється кризою ідентичності в європейському суспільстві – науковець

Дослідник ісламу професор Фархад Хосрохавар пов’язує жорсткість дій влади щодо мусульманської громади кризою ідентичності в європейському суспільстві.

«Йдеться про заперечення мусульманської окремішності в європейському громадському просторі. Частково це пояснюється кризою ідентичності в європейському суспільстві, що змушує людей сприймати мусульман такими, наче вони не хочуть інтегруватися в суспільство, хоча насправді більшість мусульман інтегруються без проблем. Закон щодо мусульманської хустини став предметом запеклих дебатів, хоча це не є якоюсь великою соціальною проблемою. Це проблема символу, ідентичності», – зазначив професор.

Проблема носіння паранджі чи чадри, як здебільшого кажуть в Україні, або ж, точніше, бурки, яка вкриває все тіло з головою й обличчям, або нікабу, що залишає відкритою тільки смужку біля очей, стосується лише близько двох тисяч жінок із майже 6-мільйонного мусульманського населення Франції.

Сам закон було ухвалено ще минулого року, після чого було дано півроку на пристосування до нових реалій. А вже відтепер порушниць почнуть карати. Їм загрожує штраф у 150 євро та примусові курси з французьких громадянських прав. Якщо ж когось визнають таким, хто змушує жінку до носіння паранджі, то такій особі загрожує штраф до 30 тисяч євро і ув’язнення до року, або ж удвічі більші суми й терміни, якщо йдеться про неповнолітню.

Закон стосується не тільки мусульманського одягу, а взагалі будь-якого закривання обличчя в громадських місцях – наприклад, масками, як то часто роблять демонстранти, мотоциклетними шоломами тощо.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG