Доступність посилання

ТОП новини

З розширенням Європейського союзу на схід інтерес західних інвесторів до України з її дешевою робочою силою може помітно зрости


З розширенням Європейського союзу на схід інтерес західних інвесторів до України з її дешевою робочою силою може помітно зрости

Берлін, 13 травня 2002 - Для того, щоб використати цей шанс, українці повинні прискорити економічні реформи, вважає експерт Українсько-європейського консультаційного центру з питань політики та права Жан-Поль Бландінер.

На думку експертів, після розширення Європейського союзу західні фірми почнуть переносити виробництво далі на схід, у тому числі й до України. “З приєднанням Польщі до ЄС у цій країні зміняться цінові структури і західні компанії, наприклад, у текстильному секторі шукатимуть нових можливостей для розміщення свого виробництва. Їм буде більше не вигідно займатися виробництвом у Польщі, де робоча сила подорожчає”, - пояснив в інтерв'ю німецькому інформаційному агентству ДПА Жан-Поль Бландінер з Українсько-європейського консультативного центру з питань політики та права. Україна могла б використати такий шанс для того, аби залучити до себе в якості інвесторів малі та середні компанії.

Позитивні приклади того, що така модель може ефективно працювати також в Україні вже існують. Так, в Ужгороді в рамках програми Таcis було створено підприємницький центр для малих та середніх фірм. Молоді українські підприємства можуть там не лише вигідно орендувати офісне приміщення, але й отримати необхідну консультативну допомогу. За словами співробітника центру Карстена Байера, підтримка надається молодим людям віком від 16 до 35 років, які хотіли б займатися легальним бізнесом, запропонувавши продукцію або послуги, які обіцяли б успіх на ринку. Нині в центрі працює вже кілька українських міні-компаній, яким вдалося налагодити зв'язки із західними партнерами. Одна з фірм розробляє комп'ютерні програми для німецьких замовників, інші займаються експортом яблучного соку до ФРН або пошиттям взуття для італійських компанії.

Але для того, щоб західні малі та середні інвестори справді, наважилися вкладати гроші в українську економіку, не достатньо провести, наприклад, лише адміністративну реформу. Серед іншого, як зауважив один з німецьких експертів, необхідно зменшити вплив мафіозних структур на нові інвестиції, що надходять у країну. Крім того, українським підприємцям часто просто не вистачає грошей для нових капіталовкладень, оскільки нинішні умови не дозволяють ефективно накопичувати гроші.

Якщо будуть створені належні умови і нові західні інвестори після розширення ЄС насправді прийдуть до України, то це сприятиме диверсифікації української економіки, яка нині залишається сильно залежною від металургійної промисловості. Майже 40 відсотків українського експорту припадають на сталь. Аналітики застерігають, що з огляду на останню кризу у світовій металургійній галузі така залежність може навіть зупинити економічне зростання, яке торік було помічене в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG