Доступність посилання

ТОП новини

Уперше в Чеській Республіці готувався замах на життя журналіста. За ґратами серед звинувачених – колишній генеральний секретар екс-міністра закордонних справ Карел Срба


Уперше в Чеській Республіці готувався замах на життя журналіста. За ґратами серед звинувачених – колишній генеральний секретар екс-міністра закордонних справ Карел Срба

Прага, 23 липня 2002 - Празька журналістка Сабіна Слонкова провела під поліцейським наглядом 10 днів, 24 години на добу і в місці, прихованому від сторонніх очей. Поліція охороняла журналістку від убивства, котре замовив колишній високий політичний і державний діяч Карел Срба. Карел Срба довший час був генеральним секретарем екс-міністра закордонних справ Чеської Республіки Яна Кавана, до речі, нещодавно обраного головою Генеральної Асамблеї ООН. Карела Србу і ще трьох осіб, які готували вбивство, чеська поліція вже затримала, вони знаходяться за ґратами. На думку міністра внутрішніх справ, який особисто справою займається, журналістці справді загрожувало фізичне знищення. Як не парадоксально, життя їй зберіг замовний убивця, котрий добровільно прийшов до поліції і в усьому признався. Завдяки цьому вдалось послідовно відстежити всю групу і дістати безумовні докази підготовки вбивства.

Сабіна Слонкова разом із колегами навесні цього року підготувала серію матеріалів про так званий Чеський дім – готель у Москві, котрий був зданий в оренду за невигідних для Чеської Республіки, на думку журналістки, умов. Зрештою, і поліція нині допускає, що державна казна через це втратила понад 3 мільйони доларів. Готель був на балансі чеського Міністерства закордонних справ, формально за нього ніс відповідальність Карел Срба, який після публікацій Сабіни Слонкової змушений був подати у відставку.

Що, на думку самої журналістки, могло послужити мотивом для її фізичної ліквідації? – відповідає Сабіна Слонкова.

С.Слонкова: На це запитання мені важко відповідати. Я не знаю, що вело тих людей, котрі нині звинувачено в підготовці вбивства, я не можу збагнути, чим вони керувались. Я лише можу здогадуватись, і тільки тому, що одним з обвинувачених є Карел Срба - колишній генеральний секретар екс-міністра закордонних справ Яна Кавана. Про Карела Србу ми кілька разів писали і ці статті йому могли не подобатись. Так що можливо для нього цим мотивом могла бути помста. З іншими звинуваченими я ніколи не зустрічалась і нічого про них не писала. Тобто єдине, про що можу здогадуватись, є помста з боку колишнього генерального секретаря екс-міністра закордонних справ.

О.Пеленська: А чи доводилось вам ще колись в Чехії зустрічатись з випадками погроз, зокрема, і фізичної ліквідації журналістів?

С.Слонкова: Ця погроза є досі найсерйознішою. Усі інші були дрібними погрозами, котрі ми сприймали більше чи менше серйозно. Але ця реальна погроза мене справді шокувала.

О.Пеленська: Чи відомо вам про долі окремих журналістів в Україні, де їхня професія належить до найнебезпечніших?

С.Слонкова: Так, мені це відомо, але я все ж вірю, що нашу ситуацію не можна порівняти з тією, що склалась в Україні.

Празька журналістка Сабіна Слонкова вірить, що особи, які їй погрожували вбивством, будуть покарані. Стосовно першого в історії Чеської Республіки замаху на життя журналіста забила на сполох і преса. Зокрема, газета ’’Млада Фронта днес’’ в оприлюдненій нині заяві повідомила, що і надалі послідовно й принципово відстежуватиме матеріали, пов’язані із зловживаннями в державних та інших установах. Сам же екс-міністр закордонних справ Ян Каван в інтерв’ю для Чеського Телеграфного Агентства категорично відкинув спробу будь-яким способом пов’язувати його ім’я зі справою свого колишнього генерального секретаря, звинуваченого в підготовці вбивства журналістки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG