Доступність посилання

ТОП новини

«Готові купувати винищувачі»: як працює одна з найбільших волонтерських організацій під час війни


Українські військові під час операції зі звільнення від російських військ населеного пункту на Київщині, 10 березня
Українські військові під час операції зі звільнення від російських військ населеного пункту на Київщині, 10 березня

Готівка, безготівка, перекази криптовалютою: понад два мільярди гривень зібрав фонд «Повернись живим» за перші 15 днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Фонд, що існує з 2014 року, у промислових масштабах закуповує, зокрема, тепловізори, приціли, рації та квадрокоптери. Окремо від держави організація от-от має придбати для війська броньовану техніку, заключила з однією з країн Європи угоду на 100 військових квадрокоптерів вартістю 5 мільйонів євро і вже передала аеророзвідці Reybird – безпілотний літак вартістю 600 тисяч доларів. Про те, як працює волонтерська допомога під час війни, Радіо Донбас.Реалії поговорило з Тарасом Чмутом, директором фонду «Повернись живим».

– За якою логікою фонд розподіляє майно, придбане за кошти благодійників?

– «Повернись живим» працює 8 років, і за цей час ми навчилися адекватно оцінювати потреби війська. Ми не допомагаємо всім підряд, тому що хочемо отримати найефективніший результат. Так, це багатьом не подобається, але фонд напряму працює з військовослужбовцями та добровольцями без «прокладок» чи посередників. Також, фонд допомагає тим, хто дає найвищий результат у критерії «витрачені ресурси – отриманий результат».

Наразі майно першочергово передається ракетним та артилерійським військам, розвідбатам, Головному управлінню розвідки Міноборони, Силам Спеціальних операцій, морській піхоті, десантно-штурмовим військам і, звісно ж, механізованим частинам. Ці військові зараз на передових позиціях оборони: саме вони відбивають атаки росіян, саме вони зараз найбільше гинуть.

Тарас Чмут
Тарас Чмут

Так, ми би хотіли укомплектувати геть всю територіальну оборону, але, вибачте, коли у нас є вибір: дати тепловізійний приціл снайперу, який працює під Харковом, і дати його з тероборонівцю з Франківська – зрозуміло, що техніку отримає перший.

Інша справа, коли є якісь надлишки. Наприклад, ми закупили 1 500 квадрокоптерів: 1000 з них оперативно підуть у війська, і ще 500 розподілили між іншими захисниками. Тоді так, може віддавати без пріоритетів. В усіх інших випадках – є чіткий алгоритм.

–​ На сторінці фонду у фейсбук понад 3,2 мільйони підписників. Люди щодня залишають вам тисячі коментарів, частина з який негативні. Основна претензія –​ «ви не передали допомогу особисто мені». Чому так трапляється?

– Так трапляється, тому що ми працюємо з підрозділами, а не з окремими військовими. Якщо будемо передавати по 1000 тепловізорів у руки тисячі бійців, кожен з яких прийде отримувати майно особисто, утвориться хаос. Хаос, в результаті якого ми відтермінуємо нашу перемогу. У перші дні повномасштабного вторгнення фонд дійсно видавав все і всім. У київський офіс сотнями приходили військові: отримували допомогу, йшли, потім поверталися. Ми закупили зі складів у столиці та околицях усе, що ще можна було закупити, підтягнули підготовлений заздалегідь власний резерв, і масово видавали майно. Просто цілодобовим потоком.

За кілька днів прийшло розуміння, що велика війна триватиме, щонайменше, місяцями. Тому ми з колегами видихнули й домовилися працювати, як це було раніше: отримуємо заявку від конкретного підрозділу, опрацьовуємо її, віддаємо все одразу на десятки, сотні чи навіть тисячі бійців. Це може дратувати когось, чи засмучувати, але облік і системність мають бути навіть на війні. На сьогодні потреби захистинів вимірюються сотнями тисяч одиниць всього. Фонд, хоч і є найбільшим, і купує на десятки мільйонів щодня, але однак не може забезпечити усіх усім одночасно.

–​ Як фонд організовує закупки з-за кордону? З якими країнами співпрацює найбільше?

– Ми першими офіційно і в «білу» налагодили масову поставку в Україну товарів подвійного призначення, серед яких, наприклад, бронежилети, шоломи і тепловізори. Маємо офіс у Києві й ще два у регіонах: команда чимала, і у її складі є людина, яка займається міжнародними юридичними питаннями. Ми не беремо маленькі партії, не співпрацюємо з іншими організаціями за принципом «ми знайшли, а ви придбайте і передайте нашим бійцям». Ні, «Повернись живим» купує тільки і передає тільки те, що відповідає потребам війни та запиту від ЗСУ. Ніхто на нас не впливає. І не зможе вплинути.

Щодо країн, то це, найперше, Польша. У них ми купували, зокрема, рації, квадрокоптери і бронежилети. Але географія не обмежується Європою — є, наприклад, поставки із США. Наразі ми також реалізуємо у тісній співпраці з державою міжнародну угоду на 17,1 мільйони доларів. Подробиці цієї угоди зможемо розголошувати після її реалізації.

Із за кордоном наразі основна проблема – об’єми. Люди не розуміють, що на закупівлю 100 тепловізорів ми витратимо стільки ж ресурсу, що і на купівлю 1000. Тому на нас періодично ображаються, мовляв, могли би брати партії, які є. Ні, якщо ми витрачаємо на це народні кошти, а ви не просто віддаєте, то фонд цікавлять виключно великі партії. І бажано, щоби речі там коштували адекватних грошей, тому що на війні насправді наживаються, як чужі, так і свої. Наприклад, нам пропонували нещодавно велику партію бронежилетів, вартістю близько 950 євро за штуку. Це – космічна ціна. Бронежилети такого класу можна знайти на 30-40% дешевше.

–​ Як фонд співпрацює з владою України?

– На рівні Збройних сил у нас максимально повна взаємодія. Генштаб, Міноборони, командири бригад на місцях і так далі — фонд з усіма на цілодобовому зв’язку. Також є взаємодія на рівні Офісу Президента, на рівні Міністерства зовнішніх справ, на рівні Міністерства внутрішніх справ. Якщо «Повернись живим» зможе, наприклад, закупити нові Байрактари раніше, ніж це зробить держава, – ми зробимо це без подальших проблем із владою. Якщо у нас є домовленість з Укроборонпромом на закупівлю бронетехніки, то держава не проти такої взаємодії. Ми готові купувати винищувачі, боєприпаси – все, на що стане грошей і все, що буде доступне фонду для перемоги у війні з Росією. Зараз час перестати приховувати, що наші квадрокоптери коригують артилерійський вогонь, що ми обладнуємо дрони-камікадзе, що ми знаємо, де дістати для війська додатковий боєкомплект і, зрештою, розуміємо, як ліквідовувати росіян, які прийшли на територію України.

–​ Якою зараз є основна проблема «Повернись живим»?

–​ Напевно, основна зараз проблема – це час. Гроші на закупівлю всього необхідного поки надходять, а от часу, щоб знайти все й доставити — немає. Також є проблема з логістикою. Схід, на який ми раніше були так сильно орієнтовані, зараз, фактично, відрізаний. Росія, схоже, хоче відрізати Маріуполь та південну частину України. У планах ворога, судячи з усього, захоплення виходів до Азовського та Чорного моря, а, відтак, сполучення з Кримом і забезпечення анексованого півострова питною водою. Тому нам потрібно вигравати час, і доставляти все необхідне у місця, де наразі складно проїхати.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите. Матеріал опубліковано мовою оригіналу

XS
SM
MD
LG