Доступність посилання

ТОП новини

Голос Донбасу: «Думаєте, на передовій не хочуть oбрати президента?»


У випадку обстрілів виборчі дільниці будуть переносити – Луганська ВГА. Ілюстративне фото
У випадку обстрілів виборчі дільниці будуть переносити – Луганська ВГА. Ілюстративне фото

Донбас у президентських виборах 2014 року практично не брав участі. Хтось голосування проігнорував, а десь завадили бойовики. У підсумку на виборчі дільниці на сході країни прийшли тільки 170 тисяч виборців. Через 5 років війни проголосувати знову зможуть не всі, навіть на підконтрольній Україні частині Донбасу. Хто ризикує пропустити вибори, з якої причини і чи хочуть місцеві жителі йти на дільниці тепер? Розбиралися журналісти спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Катеринівка, Новоолександрівка, Золоте-4, Верхньоторецьке, Травневе, Гладосове, Південне. За останні кілька років Збройні сили України неодноразово звільняли нові території і населені пункти на Донбасі. Їх околиці – це вже передова. І близькість до війни ставить під питання проведення тут виборів.

Більшу частину Верхньоторецького українські Збройні сили взяли під контроль ще у грудні 2017 року. З того часу лінія фронту проходить по околиці цього села. Але все ж частину цього населеного пункту досі контролюють бойовики. Для тих, хто з місцевою пропискою виявився по той бік, працює контрольний пункт пропуску. Щодня через нього проходять десятки людей.

Пункт пропуску у Верхньоторецькому, Донецька область
Пункт пропуску у Верхньоторецькому, Донецька область

Кілька сотень метрів дорогою – і вже територія, де все в руках бойовиків.

«Люди працюють там, а деякі – тут. Живуть тут – працюють там. Хтось до батьків ходить. Хтось в школу навіть. Нещодавно дівчинка проходила. Навчається тут – живе там», – розповідає військовослужбовець ЗСУ з позивним «Добрий», який несе службу у Верхньоторецькому.

«Думаєте, на передовій не хочуть вибрати президента свого?»

Олена з ріднею якраз йде на захоплену бойовиками територію. Живе, як каже, на дві сторони і чекає на вибори.

Звичайно, будемо голосувати. І ми вже визначилися зі своїм кандидатом
Жителька Верхньоторецького Олена

«Я вважаю, що (вибори – ред.) повинні бути. Люди повинні висловити свою думку. І я думаю, що вони скажуть. А ви що думаєте, на передовій, так що, не хочуть вибрати президента свого? Звичайно, будемо голосувати. І ми вже визначилися зі своїм кандидатом. І дуже хочеться, щоб було все нормально в нашій чудовій країні», – розповідає жителька Верхньоторецького Олена.

Жительки Верхньоторцького
Жительки Верхньоторцького

Бойовики зрідка прострілюють з автоматів. До домівок цивільних останнім часом нічого не прилітало. Та й за 200 метрів з того боку вони не особливо ховаються, кажуть українські військові.

«Останнім часом прямо вдень йдуть удвох з собакою. Пробігли на напівзігнутих. Тут теж, на блокпосту, особливо ввечері. У темний час доби видно в тепловізор. Добре люди рухаються, ходять. Противник, не люди. Противник», – розповідає військовослужбовець ЗСУ з позивним «Аслан».

Лідія і Галя живуть в сотні метрів від окопів – обидві скаржаться на побут і війну.

«Нас звільнили, не стояли туточки військові. А був мир і порядок», – каже жителька селища міського типу Верхньоторецьке Лідія.

Жінки також додають: «Ми за мир».

Жителька Верхньоторецького
Жителька Верхньоторецького

У селищі є російські канали, хоча й з поганим сигналом
У селищі є російські канали, хоча й з поганим сигналом

І хоча, кажуть, політикою не цікавляться, будуть голосувати на виборах президента України.

За виборчою кампанією місцеві стежать по телевізору. Україна намагається глушити телесигнал, що йде з того боку, але не дуже успішно. Місцеві показують: сигнал хоч і не дуже хороший, проте «Россию-1» и «Оплот-ТВ» ловить.

«Ще за Януковича на вибори ходили»

Від Верхньоторецька до села Троїцьке – близько ста кілометрів на північний захід. Це вже Луганська область. Жителі села не голосували на виборах президента у 2014 році – ЗСУ прийшли сюди пізніше.

Жителька села Троїцьке Людмила пригадує: «Мабуть, як ще Януковича вибирали, тоді ще на вибори нас запрошували».

Ще одна місцева жителька каже, що Збройні сили України дістались Троїцького 18 липня 2014 року: «Вже тут «ополченців» не було».

Зараз українська армія стоїть в полях, трохи вище від села. До бойовиків тут чистим полем – близько двох кілометрів. Особливої активності вони тут останнім часом не виявляють. Б’ють тільки зі стрілецької, кажуть військові.

«Куля може прилетіти, але взагалі-то... Прицільна дальність у Калашникова – кілометр. Летіти вона може і на два», – пояснює військовослужбовець ЗСУ з позивним «Іванич».

За роки війни село Троїцьке чимало постраждало. За школою, де завжди була виборча дільниця – били «Градами» та накривали артилерією будинки. Тепер вулиці безлюдні, а жителів – кілька сотень. Як правило ті, кому їхати нікуди. Решта не хоче стояти осторонь від політичного життя країни.

Володимир, житель Троїцького
Володимир, житель Троїцького

«Кандидати ж, може, приїдуть… Всім же ж хочеться за електорат боротися. Голосували і будем голосувати. Хай тільки обіцяють. І не тільки обіцяють, а ще й роблять для того, щоб було добре», – каже житель села Троїцьке Володимир.

Де голосувати?

Якщо були обстріли, то ми зробимо все, щоб виборча дільниця була перенесена в інший населений пункт
Сергій Філь

Ще в кінці грудня Центральна виборча комісія попросила військово-цивільні адміністрації роз’яснити, де можливо організувати вибори, враховуючи війну. Свої пропозиції місцева влада вже відправила до ЦВК. У Луганській області пропонують дозволити голосувати всім, хто перебуває на підконтрольній Україні території. Але місця для голосування можуть перенести.

«Ми виходимо, безумовно, з безпекових інтересів громадян. І якщо в тому чи іншому пункті були обстріли, то ми зробимо все можливе для того, щоб виборча дільниця з того населеного пункту була перенесена в інший населений пункт. Від місця постійного проживання до виборчої дільниці не може бути більше ніж 5 кілометрів. Тому, безумовно, ми будемо виходити з того, щоб люди могли фізично доїхати в короткі терміни до тієї виборчої дільниці, де їм буде зручно голосувати в сусідньому для них населеному пункті», – зауважує в.о. голови Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Філь.

Сергій Філь, в.о. голови Луганської військово-цивільної адміністрації
Сергій Філь, в.о. голови Луганської військово-цивільної адміністрації

У Донецькій області не розповіли в деталях, що саме відповіли ЦВК. Але головний критерій проведення виборів той же – безпека.

«Якомога більшу кількість дільниць намагалися врятувати і все таки залишити. Дільниці утворені на постійній основі. Люди протягом багатьох років вже звикли, що десь у певному місці в них проходить голосування. І вони дуже реагують, якщо воно змінюється. То ми намагалися ці місця зберегти, якщо вони були безпечні», – каже начальник відділу адміністрування Держреєстру виборців Донецької військово-цивільної адміністрації Руслана Шевцова.

Жителі Донбасу, які опинилися між миром і війною, очікують виборів і хочуть голосувати. Але деякі все ж сумніваються, що отримають таку можливість у своєму селі.

«А хто нас допустить? Ми навіть не думаємо про це, бо нас вже 5 років ніхто нікуди не допускає. Ми тут як прокажені», – хвилюється жителька села Троїцьке Людмила.

Її односельчанка додає: почула по телевізору інформацію про те, що на Донбасі взагалі не будуть проводити виборів.

«По телевізору ж балакають, що Луганська і Донецька області не будуть голосувати. І ніхто нам нічого не говорить, що ми будем голосувати. Ми так і думаємо, що не будемо голосувати», – ділиться своїми занепокоєннями жителька Троїцьке Лідія.

Остаточне рішення про те, хто і як буде голосувати на передовій, залишається за Центральною виборчою комісією. Поки його не прийняли.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

XS
SM
MD
LG