Доступність посилання

ТОП новини

Земельна ніч: як голосування за ринок землі перетворилось на бенефіс «ОПЗЖ» і Нестора Шуфрича


У ніч із 30 на 31 березня Верховна Рада проголосувала у другому читанні за законопроєкт про обіг земель сільськогосподарського призначення. Цьому передував розгляд правок, який затягнув позачергове засідання парламенту більш як на шість годин. Це стало справжнім бенефісом для фракції «ОПЗЖ» і, зокрема, одного з її депутатів Нестора Шуфрича.

Увечері 30 березня Верховна Рада перетворилась на базар, школу іноземних мов, школу математики і місце, де чинили «злочин проти коронавірусу». У такій атмосфері протягом понад шести годин депутати намагались розглянути майже тисячу правок до законопроєкту про ринок землі.

Через те, що авторами більшості з них виступали депутати фракції «Опозиційна платформа – За життя» і, зокрема, Нестор Шуфрич, усе перетворилось на фактично бенефіс як цієї політсили, так і цього депутата.

«Ми категорично проти цього закону!», «Ми вимагаємо проведення всеукраїнського референдуму!» – наголошувати представники «ОПЗЖ» у своїх виступах.

Але так було здебільшого на початку. Більшість реплік депутатів цієї політсили надалі часто взагалі не стосувалась суті запропонованих ними правок. А дехто, як наприклад, той же Нестор Шуфрич чи його однопартієць Олександр Колтунович (іще один рекордсмен в «ОПЗЖ» з кількості поданих пропозицій щодо законопроєкту про ринок землі) інколи розважались під час виступів своїх колег.

Нестор Шуфрич і Олександр Колтунович під час виступу своєї колеги по фракції Тетяни Плачкової
Нестор Шуфрич і Олександр Колтунович під час виступу своєї колеги по фракції Тетяни Плачкової

Тривала робота під час позачергового засідання Ради 30 березня стала для багатьох депутатів справжнім випробуванням, адже через карантинні заходи у зв’язку з поширенням коронавірусу працювати їм доводилось у захисних масках, гумових рукавичках і навіть захисних окулярах. Попри це, багато хто не лише не зберігав рекомендовану дистанцію…

Для обіймів членів групи «Довіра» Олександра Ковальова і Максима Єфімова коронавірус не перешкода
Для обіймів членів групи «Довіра» Олександра Ковальова і Максима Єфімова коронавірус не перешкода

…але і взагалі знімав захисні засоби під час своїх виступів, через що головуючий на засіданні віцеспікер Руслан Стефанчук постійно робив зауваження.

Ось такий діалог відбувся, наприклад, між ним і членом «ОПЗЖ» Олександром Колтуновичем:

Р. С. – Маску! Маску, будь ласка, одягніть!

О. К. – Я її обов’язково одягну, як тільки я закінчу свій виступ. Дуже складно розмовляти у масці, маючи 10 поправок.

Р. С. – Знаю, але я в масці!

О. К. – Послухайте, ви спочатку наведіть порядок зі своїми колегами і заставте їх маски одягнути, а не будете розказувати, що нам робити.

Навіть будучи в засобах захисту, Олександр Колтунович (праворуч) не дотримувався рекомендацій із безпеки (торкався маски руками)
Навіть будучи в засобах захисту, Олександр Колтунович (праворуч) не дотримувався рекомендацій із безпеки (торкався маски руками)

При цьому саме депутати «ОПЗЖ» наголошували на тому, що «ризик захворіти в такому великому приміщенні, з такою кількістю людей, посадивши їх туди на такий довгий час, це – злочин».

Аби прискорити процес, головуючий на засіданні віцеспікер Руслан Стефанчук намагався торгуватись із «ОПЗЖ» щодо кількості їхніх правок.

«Оскільки у вас всі фундаментальні правки в принципі зводяться до народовладдя, давайте ми їх просто знімемо або зменшимо тут кількість, тим паче ви все рівно по правках не говорите», – пропонував він їм.

На що Нестор Шуфрич зауважував:

– Я прошу правку 3602, 3603, 3604 і 3605 об’єднати і дати мені три хвилини для виступу, а потім поставити їх голосування по черзі.

– А можливо, ще більше? Я дам 5? – не здавався Стефанчук.

– Скільки!?.

– Об’єднаємо 12 правок…

– Та ні, пане головуючий… Вам би в бізнесі працювати, я звернув увагу на ваші «купеческие возможности», але ж давайте 4 за 3 хвилини.

– Ну, Несторе Івановичу, з вами не поторгуєшся. Будь ласка, – погодився віцеспікер.

Інколи доходило до шантажу. У момент, коли на табло висвітилось, що одну із правок підтримало лише 4 представники «ОПЗЖ», а решта депутатів цієї фракції не голосували, Руслан Стефанчук зауважив: «Я так розумію, що якщо «Опозиційна платформа – За життя» тільки 4 чоловіки, то можемо знімати всі правки ваші?»

Депутати інших політсил, зокрема, «Слуги народу» зустріли це вигуками «Ганьба!» на адресу «ОПЗЖ» й оплесками на адресу Стефанчука.

В «Опозиційній платформі – За життя» тим часом тиснули на віцеспікера.

«Ви мені скажіть: ви як головуючий готові нести кримінальну відповідальність за те, що сьогодні у Верховній Раді відбувається злочин проти коронавірусу?» – звертався до Стефанчука член «ОПЗЖ» Михайло Папієв.

Згодом представники цієї політсили спробували взагалі заблокувати трибуну, де сидів віцеспікер.

Під час блокування трибуни голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія і голова політради «ОПЗЖ» Віктор Медведчук застосували альтернативне привітання в умовах поширення коронавірусу – кулаками
Під час блокування трибуни голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія і голова політради «ОПЗЖ» Віктор Медведчук застосували альтернативне привітання в умовах поширення коронавірусу – кулаками

Після майже 7 хвилин блокування трибуну таки звільнили, але претензії в «ОПЗЖ» до Стефанчука все одно залишились.

Одна з них стосувалась неправомірності розгляду земельного питання під час позачергового засідання парламенту.

«На сьогоднішній день ми де находимся: в гнізді кукушки чи в пленарному засіданні Верховної Ради України? – звертався до Стефанчука член «ОПЗЖ» Василь НімченкоНа сьогоднішній день Конституція зобов’язує нас працювати в правовому визначенні і дотримуватись процедур і регламенту прийняття законопроєктів».

«Шановні колеги, – відповідав віцеспікер, – ну, мені дивно, що ви не знаєте, що позачергові засідання ідуть до вичерпання питань порядку денного, якщо іншого не встановлено».

Інше зауваження, яке в «ОПЗЖ» висловлювали на адресу Стефанчука, стосувалось кількості депутатів, присутніх у сесійній залі під час голосувань за правки до законопроєкту про ринок землі.

«Я порахував: зараз у залі 74 народні депутати України. Я вимагаю зараз провести реєстрацію народних депутатів України, і якщо 226 нема, ви не має законного права проводити сесію», – вимагав від Стефанчука член «ОПЗЖ» Михайло Папієв.

Утім, віцеспікер не поспішав цього робити.

«На підставі якої норми регламенту я маю обов’язок як головуючий – конкретно мені статтю і пункт – під час технічної перерви повинен завершити і проводити нову реєстрацію? Ви не назвете, тому що такої норми немає. А я продовжую далі», – заявив Стефанчук.

Утім, коли виявилось, що в Верховній Раді під час деяких правок голосують всього 216 депутатів, що значно менше від необхідної для ухвалення рішень кількості, віцеспікер пояснив це так: «Шановні друзі, ну 219, тому що не всі витягнули карточки, ну що ж ви починаєте».

Згодом до претензій «ОПЗЖ» долучилась і «Батьківщина».

«Я знаю, що загнали сьогодні в ніч працювати, тому що існують замовники ззовні, но всі, у кого залишки совісті. не голосуйте за цей закон, він прямо протирічить інтересам України», –​ заявляла з трибуни Верховної Ради Юлія Тимошенко.

При цьому правки «ОПЗЖ» і, зокрема, Нестора Шуфрича ніяк не закінчувались.

«И снова: здрасьте», – почав під час одного з виступів Шуфрич, – от скажіть, будь ласка, от насколько надо было сегодня, насколько принципиально…»

Але колеги по парламенту почали його перебивати і закликали виступати українською. До прохань долучився і Стефанчук. На це Шуфрич відповів: «Я вибачаюсь, думав, що не звернете увагу вже в цей час».

Пізній час був не єдиною причиною, завдяки якій Шуфрич намагався виступати російською. Під час іншого випадку він пояснив все хвилюванням: «Я вибачаюсь, я можу і по-угорськи, коли хвилююсь».

Після цього віцеспікер звернувся до нього угорською, на що Шуфрич теж відповів угорською і додав: «До речі, скажу вам, що наголос був поставлений не дуже правильно. В угорській мові всі наголоси на першому слогу».

Фракція «ОПЗЖ» підтримала його сміхом.​

Суперечка угорською з Русланом Стефанчуком підняла Несторові Шуфричу настрій
Суперечка угорською з Русланом Стефанчуком підняла Несторові Шуфричу настрій

Правки Шуфрича, як і всієї «ОПЗЖ», почали закінчуватись лише після півночі.

До ювілейної 4000-ї правки, автором якої виявився все той же Шуфрич, дійшли о 00:12 вже 31 березня.

Сам Шуфрич почав виступати вже не з місця, а з трибуни і перейшов до погроз.

«Не можу не зафіксувати для стенограми (поки що для стенограми), що зараз є 0 годин 12 хвилин. Численні порушення регламенту змусять нас звернутись до Конституційного суду. А зараз я прошу проголосувати і 4000-у ювілейну поправку, і 4006-у», –​ звернувся він до колег у парламенті.

А де ж увесь цей час був Дмитро Разумков, запитаєте ви?

Спікер самоусунувся від головування під час розгляду поправок до законопроєкту про ринок землі ще на початку цього питання, заливши сесійну залу разом із президентом, і повернувся на місце теж із Володимиром Зеленським за кілька хвилин до фінального голосування за документ.

У розгляді правок до законопроєкту про ринок землі спікер Дмитро Разумков участі не брав
У розгляді правок до законопроєкту про ринок землі спікер Дмитро Разумков участі не брав

На момент повернення спікера на робоче місце дехто з депутатів встиг не лише взяти участь у розгляді земельних правок, але і зустріти день народження. Як, наприклад, депутатка від фракції «Голос» Леся Василенко.

Чи депутат від фракції «Європейська солідарність» Володимир Ар’єв.

У такій святковій атмосфері, в присутності президента, з заблокованою трибуною і під вигуки «ні продажу землі» Верховна Рада о 00:42 31 березня таки ухвалила закон про землю.

Власних голосів для цього «слугам народу» не вистачило. Допомогли «ЄС» і «Голос», група «Довіра» і частина позафракційних.

«ОПЗЖ» і «Батьківщина» тим часом планують звертатись до Конституційного суду.

А п’ятеро депутатів (серед яких екс-«слуга» Антон Поляков і лідерка «Батьківщини» ​Юлія Тимошенко) зареєстрували у Верховній Раді постанови про скасування ухваленого у ніч з 30 на 31 березня земельного закону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG