Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо вчителям молодших класів професійний стандарт?


У МОН сподіваються, що професійний стандарт допоможе у підвищенні кваліфікації вчителів
У МОН сподіваються, що професійний стандарт допоможе у підвищенні кваліфікації вчителів

Новий професійний стандарт для вчителя початкових класів, який затвердило Міністерство освіти і науки, – це інструмент радше для розширення можливостей педагога, ніж для тиску. Про це Радіо Свобода розповів керівник експертної групи Директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Ігор Балуба. За його словами, важливість стандарту в тому, що він чітко прописує обов’язки вчителів. Однак механізми оцінювання їхньої роботи ще розробляються.

– Яке основне застосування стандарту?

– На сьогоднішній момент я б звернув увагу на професійний стандарт як на інструмент, який дає можливості і керівникам закладів освіти, і вчителям початкової школи орієнтуватися на те, що повинен вміти і знати фахівець, який приходить на роботу. Це розкриває можливості до підвищення кваліфікації, тобто ми можемо обрати якісь трудові функції або конкретні операції і спрямовувати зусилля на підвищення кваліфікації саме на них. Нам потрібна робота з батьками – ми вивчаємо цю трудову операцію і на ній зосереджуємо увагу під час підвищення кваліфікації. Або й на окремих аспектах цього питання.

Читайте також: «448 тисяч учнів перших класів почнуть у вересні навчання за новим стандартом»

Це можливість, якщо людина, яка має іншу вищу освіту, якщо будуть запроваджені і розроблені механізми, щоб отримувати часткові професійні кваліфікації, що даватиме можливість працевлаштуватись і виконувати щось окремо.

– Тобто людина без фахової освіти зможе працювати вчителем початкової школи на основі відповідності стандарту?

– На посаді вчителя – ні.

Професія педагога належить до професій регульованих, до тих, до яких ми висуваємо якісь особливі вимоги щодо навчання, змісту, організації навчання. Тому тут без освіти повністю виконувати функцію вчителя не можна, але частково, наприклад, допомагати дитині, зокрема, в інклюзивному класі засвоювати програму – можна. Або здійснювати супровід або окремі елементи виховної роботи. Тобто, в принципі, цьому можна навчитися.

– Що нового додає стандарт до функцій вчителя початкових класів?

– Виходили з тих функцій, які виконує вчитель зараз, і тих вимог, які ставить Нова українська школа. Але були зауваження, що, якщо говорити про повне виконання функцій, то це дуже багато. Вчителі-практики робили такі зауваження, що занадто багато.

Але мова йде про те, що кожна трудова функція прив’язана до національної рамки кваліфікацій, тобто пов’язана з певним рівнем освіти. Якщо це бакалавр, то він не може бути методистом. А якщо це магістр, то, відповідно, він повинен знати й вміти те, що вміє бакалавр, але до нього додаються ще якісь додаткові можливості.

Повинні враховуватись і категорії, які вчитель має. Якщо людина не хоче зарплату, якщо вона обмежується певними посадовими обов’язками, що передбачені для вчителя або класного керівника, – це одне питання, а якщо вона зацікавлена працювати в освітянській спільноті в регіоні чи на країну, щоб її досвід поширювали, вона має якісь ідеї – це взагалі зовсім інше питання.

– Як стандарт вплине на освіту вчителів?

– Професійний стандарт вчителя початкових класів розроблений першим, але люди, які розробляли цей стандарт, є членами науково-методичних комісій, які розробляли стандарти вищої освіти спеціальності 013 – «початкова освіта». Тобто вже на етапі розробки ці вимоги враховувалися і корелювалися. На сьогоднішній момент ми можемо казати, що стандарт вищої освіти повторює вимоги професійного стандарту.

– Хто контролюватиме втілення стандарту в життя?

– Зараз йде процес створення Національного агентства кваліфікацій, яке буде супроводжувати питання, пов’язані з кваліфікацією, з розробкою професійних стандартів. Будуть створені структури, агенції, вони будуть сертифікованими, але вони будуть визнавати ці професійні кваліфікації. Тобто фактично вони будуть моніторити і контролювати цей процес. Вони повинні бути незалежними. Це повинно робити не міністерство, а спеціалізовані, спеціально навчені структури, професійні організації. Власне, контроль буде здійснюватися фактично ними. Але це буде в перспективі. На сьогоднішній день ми можемо говорити про те, наскільки ці вимоги професійного стандарту враховані в стандартах вищої освіти.

– Професійний стандарт має дорадчі функції чи на нього можна спиратися, оцінюючи професійну придатність вчителя?

– Я думаю, що цей професійний стандарт може лежати в основі і сертифікації, і атестації вчителя. Але я думаю, що це в перспективі. Якщо він буде використовуватися як інструмент, можливості його дуже широкі – це буде свідчити про успішність самої ідеї впровадження професійних стандартів. Їх потрібно просто поширити і донести до освітянської спільноти.

Читайте також: «Нова українська школа для першокласників: що зміниться з першого вересня»

Ми намагалися (мені здається, що це вдалося), щоб кожна трудова функція була вимірювана і оцінювана. Щоб це не були якісь загальні слова, які можна трактувати по-різному. А при оцінці того, що вміє, знає чи робить вчитель – щоб це не розмивалося, щоб це було достатньо конкретно, щоб його можна було виміряти і оцінити. Відповідно, оцінити діяльність самого вчителя. І от стандарти оцінювання і вимірювання ще треба буде розробити.

– В такому разі чи можна звільнити вчителя за невиконання стандарту?

– Про звільнення точно мова не йде. Цим інструментом потрібно ще вчитися користуватися. Це не те, що: ага, професійний стандарт є, пішли одразу в школи, в початкові класи – ага, вчитель цього і цього не робить, до побачення. Тут же й інакше можна. Я б не хотів, щоб цей інструмент так використовувався. Навпаки, мова повинна йти про співпрацю, мова йде про творчість вчителя. Деякі засоби сьогодні він не використовує, але буде використовувати завтра або через рік. Тобто деякі операції він не виконує, але буде виконувати потім.

– Коли МОН планує розробити стандарти для вчителів середньої і старшої школи?

– Поки що термінів ніяких не встановлено, але є дві речі, які визначають це. Перша – стандарти вищої освіти, які розроблено. З одного боку, бажано, щоб вони якось корелювалися. З іншого боку, це просування Нової української школи по класах. Тобто ми почали з початкових класів. І отут є фактично максимум три роки для того, щоб розробити професійні стандарти для наступного рівня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG