Доступність посилання

ТОП новини

ООН: у ПАР затримали підозрюваного у вбивстві 2 тисяч людей у Руанді. Його розшукували 21 рік


На фото головний прокурор IRMCT Серж Браммерц. Він заявив, що Фульгенс Каїшема переховувався понад 20 років
На фото головний прокурор IRMCT Серж Браммерц. Він заявив, що Фульгенс Каїшема переховувався понад 20 років

Одного з підозрюваних у масових вбивствах тутсі в Руанді під час геноциду в 1990-х затримали напередодні в Південно-Африканській республіці, повідомляє Міжнародний залишковий механізм для кримінальних трибуналів (IRMCT) ООН 25 травня.

За повідомленням, Фульгенса Каїшему затримали в місті Парл у спільній операції південноафриканської влади та розшукової команди Офісу прокурора IRMCT.

Його звинувачують у організації вбивства близько 2 тисяч біженців із народності тутсі – чоловіків, жінок, дітей та літніх людей – у католицькій церкві в Ньянґе у ході геноциду тутсі в Руанді 1994 року. Каїшема був у розшуку з 2001 року.

Читайте також: «Те, що чинить Росія в Україні, є геноцидом» – американський дослідник Самуель Тоттен

За даними IRMCT, Каїшема безпосередньо брав участь у плануванні та виконанні масового вбивства, в тому числі купив і розподілив бензин для підпалу церкви з біженцями всередині. Коли її не вдалося спалити. він разом зі спільниками використав бульдозер, аби знести церкви, вбивши людей всередині. Потім він брав участь у похованні загиблих у братських могилах.

У структурі ООН додають, що підозрюваний використовував псевдоніми та підроблені документи, аби приховати свою особу, покладався на своїх «довірених прихильників», у тому числі родичів та членів колишніх руандійських угруповань, які «поділяли ідеологію геноциду «Сила хуту». Його вдалося виявити завдяки «розслідуванню на основі аналізу, яке спиралося на докази з багатьох джерел як за традиційними, так і за передовими методологіями».

Читайте також: Суд у Кігалі засудив героя фільму «Готель Руанда» до 25 років тюрми

«Фульгенс Каїшема переховувався понад 20 років. Його арешт означає, що він нарешті постане перед правосуддям через свої ймовірні злочини», – заявив головний прокурор IRMCT Серж Браммерц.

Він також визнав внесок міжнародної спільноти, зокрема, оперативних груп країн Африки та «прибічників» зі США, Великої Британії та Канади.

У 1994 році в Руанді понад 800 тисяч людей, переважно представників народу тутсі загинули від рук екстремістів із племені хуту. Під час геноциду загинули також представники хуту, що дотримувалися поміркованих політичних поглядів.

Вбивства почалися 6 квітня 1994 року невдовзі після того, як на підльоті до столиці Руанди Кігалі збили літак, на борту якого був руандійський президент Жувеналь Габ’ярімана.

XS
SM
MD
LG