Доступність посилання

ТОП новини

Путін «розірвав Мінські угоди на клапті» – США в ООН


Засідання Ради безпеки ООН, 21 лютого 2022 року
Засідання Ради безпеки ООН, 21 лютого 2022 року

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила на екстреному засіданні Ради безпеки ООН у ніч проти 22 лютого, що виступ російського лідера Володимира Путіна, в якому він оголосив про визнання незалежності територій, контрольованих угрупованнями «ДНР» та «ЛНР», був спрямований на «створення приводу для війни».

За словами американської дипломатки, Путін «розірвав Мінські угоди на шматки», а нинішні дії Москви «явно є основою для того, щоб спробувати створити привід для подальшого вторгнення в Україну». У звʼязку з указом президента Росії про введення російських регулярних військ на підконтрольні російським гібридним силам території представниця США в ООН заявила, що називати їх миротворцями «нісенітниця». Томас-Грінфілд додала, що 22 лютого будуть нові заходи Вашингтона для «притягнення Росії до відповідальності за очевидне порушення міжнародного права».

Визнання Росією незалежності регіонів, що контролюються сепаратистами на Донбасі, порушує суверенітет і територіальну цілісність України, «ризик масштабного конфлікту реальний, і йому слід запобігти за будь-яку ціну», – заявила заступниця генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло.

Засідання було скликане з ініціативи України, Франції та Євросоюзу після оголошення визнання Росією незалежності територій, контрольованих угрупованнями «ЛНР» та «ДНР». У ніч на вівторок відповідний проєкт було внесено на ратифікацію до Держдуми.

Сьогодні ж голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив про єдину лінію з трансатлантичними партнерами, і що дії Росії не залишаться безкарними.

Представник Франції вважає, що Росія повністю саботувала зусилля зі встановлення миру в Україні. Але дипломатичний шлях ще відкритий, сказав він. Раніше президент Франції Емманюель Макрон засудив визнання Росією «ДНР» та «ЛНР» і закликав запровадити «точкові європейські санкції».

Посол Китаю закликав усі сторони конфлікту до стриманості та діалогу. При цьому він жодним чином не прокоментував ставлення офіційного Пекіна до рішення Москви, а також розпорядження президента Росії відправити туди російські війська.

Постійний представник Росії в ООН Василь Небензя заявив, що Москва, як і раніше, відкрита для дипломатичного рішення, проте не має наміру «допускати нову криваву бійню» на Донбасі. Головним чинником руйнування мінських угод він назвав відмову Києва від прямого діалогу з проросійськими угрупованнями.

Посол України Сергій Кислиця сказав, що його країна готова до переговорів і зажадав від Росії скасувати указ про визнання та повернутися за стіл переговорів. Незадовго до початку засідання Ради безпеки ООН президент України Володимир Зеленський заявив у телезверненні, що дії Росії не злякали Україну, і вона зберігає прихильність до мирного шляху. «Ми нікому і нічого не винні, і ми нічого і нікому не віддамо», – наголосив Зеленський.

21 лютого російський лідер Володимир Путін спочатку оголосив про визнання Росією незалежності окремих районів Донецької та Луганської областей, а згодом – про введення регулярних російських військ на території, контрольовані російськими гібридними силами на сході України.

США та інші країни Заходу раніше заявляли, що в разі російського збройного вторгнення на територію України запровадять проти Росії жорсткі санкції. Контрольовані «ДНР» та «ЛНР» території всі країни світу, окрім Росії, наразі вважають територією України.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG