Доступність посилання

ТОП новини

У Росії арештували активіста, який першим повідомив про затримання журналіста WSJ


За словами адвоката, справу проти Ярослава Ширшикова порушили через пост про загибель провоєнного блогера Татарського внаслідок вибуху в Санкт-Петербурзі
За словами адвоката, справу проти Ярослава Ширшикова порушили через пост про загибель провоєнного блогера Татарського внаслідок вибуху в Санкт-Петербурзі

Суд у російському Єкатеринбурзі 19 квітня відправив на два місяці до СІЗО піарника Ярослава Ширшикова у кримінальній справі про виправдання тероризму через його пост про загибель блогера Владлена Татарського, повідомили видання «Медіазона» і «Сота».

Ширшиков наприкінці березня першим повідомив про затримання в Єкатеринбурзі кореспондента американського видання The Wall Street Journal Евана Гершковича, якого згодом звинуватили у шпигунстві й відправили до СІЗО.

Сам Ширшиков був затриманий напередодні. За словами адвоката Федора Акчермишева, справу проти нього порушили через пост у телеграм-каналі, опублікований незабаром після загибелі провоєнного блогера Татарського внаслідок вибуху в Санкт-Петербурзі. При цьому в пості було сказано, що його автор «проти [того], щоб у містах щось вибухало і гинули люди», проте щодо самого Татарського в ньому містилося побажання «землі скловатою».

Раніше провоєнні активісти писали скарги на пости Ширшикова про загибель Татарського і Дар’ї Дугіної, вбитої також внаслідок вибуху минулого року.

За повідомленням «Медіазони», до зали суду з обрання піарнику запобіжного заходу не пустили нікого, крім адвоката і прокурора. Адвокат Акчермишев сказав «Соті», що захист пропонував суду обрати запобіжний захід, не пов’язаний із триманням під вартою, але суд до нього не прислухався. За словами адвоката, після затримання Ширшикова не били та не принижували.

Раніше Ярослав Ширшиков отримав популярність як один із лідерів протестів проти будівництва храму на місці міського скверу, які завершилися успіхом протестувальників.

У Росії в останні роки були порушені десятки кримінальних справ за звинуваченням у виправданні тероризму, за ними виносилися, зокрема, і вироки до реальних термінів позбавлення волі.

Владлен Татарський (Максим Фомін) загинув внаслідок вибуху в російському Санкт-Петербурзі увечері 2 квітня. За підозрою у скоєнні вибуху було заарештовано жительку Петербурга Дар’ю Трепову, її звинуватили в теракті. Російське слідство стверджує, що до вибуху причетні спецслужби України, у Києві це заперечують або залишають без коментарів.

Читайте також: Вибухова винагорода. Хто і чому міг вбити Владлена Татарського?

XS
SM
MD
LG