Доступність посилання

ТОП новини

Журналіст Семена заявив, що його справу в ЄСПЛ відклали до розгляду позову України проти Росії


Микола Семена
Микола Семена

Оглядач проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії, кримський журналіст Микола Семена, якого в анексованому Криму засудили до умовного ув’язнення, повідомив, що його справа вже давно в Європейському суді з прав людини. Її взяи до розгляду, але індивідуальні справи поки відклали до розгляду позову України проти Росії щодо Криму. Про це Семена сказав в ефірі Радіо Крим.Реалії.

«Судова справа (в Криму – ред.) йшла заданим курсом, нею керувала не суддя, а інші люди. Вона не звертала увагу на аргументи захисту і тільки підтримувала ініціативи сторони обвинувачення. Але я вважаю, що, спираючись на міжнародне право і постанови ООН в галузі свободи слова, нам вдалося довести, що журналіст, тобто я, нічого не порушив. По-перше, Крим не належить Росії, а обговорювання його статусу – не посягання на територіальну цілісність Росії. По-друге, тут також проявилася ця вивернута свідомість: людей, які захищають правду, виставили в образі терористів і екстремістів, тоді як сама Росія вчинила міжнародний злочин і відібрала частину території України», – розповів Семена.

Раніше адвокат кримського журналіста Олександр Попков повідомив, що сторона захисту Семени подала скаргу до Європейського суду з прав людини на рішення російського суду в Сімферополі, який засудив його до умовного ув’язнення і заборони займатися публічною діяльністю.

У вересні 2018 року стало відомо, що Європейський суд з прав людини відмовив у пріоритетному розгляді скарги кримського журналіста Миколи Семени на рішення російського суду в Криму.

22 вересня 2017 року в Сімферополі підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд засудив Миколу Семену до двох із половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

Його звинувачували в «закликах до порушення територіальної цілісності Росії».

У грудні підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму частково пом’якшив вирок Семені в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років.

Журналіст стверджує, що в своїх матеріалах він реалізовував право на «вільне вираження думки».

28 січня 2020 року Микола Семена отримав постанову від підконтрольного Росії Залізничного районного суду Сімферополя про дострокове припинення випробувального терміну і зняття з нього судимості.

18 лютого журналіст виїхав з Криму на материкову частину України. Він не планує повертатися на анексований півострів. Наступного дня Семену зустріли на вокзалі в Києві. Він лікуватиметься в «​Державній науковій установі «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини»​ Державного управління справами.

За останні роки у 69-річного журналіста почалися проблеми зі здоров'ям. Ще на етапі судових розглядів з'ясувалося, що у нього серйозні проблеми із серцем та хребтом. Отримати належне лікування в Криму він не міг, оскільки там немає профільних кваліфікованих фахівців. Лікувати його погодилися фахівці Київського інституту нейрохірургії, але російські слідчі відмовили Миколі Семені у можливості лікування там. Від запропонованої йому альтернативи у московських клініках журналіст відмовився.

XS
SM
MD
LG