Доступність посилання

ТОП новини

«Справа Шеремета»: захисники Антоненка відповіли на заяви про те, що «білоруська версія» не суперечить обвинуваченню


Андрій Антоненко вже понад рік перебуває за ґратами
Андрій Антоненко вже понад рік перебуває за ґратами

Захисники Андрія Антоненка, одного з обвинувачених у вбивстві журналіста Павла Шеремета, відповіли на заяви українських правоохоронців, які стверджували, що поява матеріалів про ймовірну причетність влади і спецслужб Білорусі до цього вбивства не суперечить обвинуваченню проти гаданих виконавців.

Ці твердження неправдиві і є очевидною дезінформацією, заявили захисники з юридичної фірми «Сенс Україна», яка й оприлюднила ввечері 4 січня їхню заяву.

«По-перше, у справі відсутні будь-які навіть віддалені натяки на зв’язок обвинувачених із будь-якими спецслужбами, у тому числі іноземними. По-друге, метою організаторів злочину сторона обвинувачення називає «створення в українському суспільстві вкрай резонансної події з метою подальшої провокації численних акцій протесту». Це аж ніяк не узгоджується з версією, оприлюдненою сьогодні в Брюсселі», – заявили захисники, маючи на увазі опублікування того дня згаданих матеріалів про «білоруську версію».

«Ретельно вивчивши усі представлені слідством «докази», захист стверджує, виходячи з наявних матеріалів, що раніше версія причетності білоруських спецслужб взагалі не досліджувалася і не розглядалася», – заявили також захисники Антоненка, реагуючи на заяви, що згадані матеріали ще від грудня розглядаються слідством в Україні.

Раніше 4 січня європейське інтернет-видання EUObserver оприлюднило ймовірний, але достеменно не підтверджений запис нібито розмови тодішнього голови Комітету державної безпеки Білорусі з працівниками новоствореного спецпідрозділу, що мав займатися ліквідацією супротивників Олександра Лукашенка за межами Білорусі. Серед обговорюваних у тому запису ще 2012 року був згаданий і журналіст із Білорусі Павло Шеремет, який у той час жив і працював у Росії. Його, зокрема, пропонувалося підірвати.

2016 року Шеремет, який на той час уже жив і працював в Україні в інтернет-виданні «Українська правда», загинув унаслідок підриву автомобіля, в якому він їхав.

Наприкінці 2019 року слідство в справі про вбивство Павла Шеремета оголосило підозри в причетності до його виконання сержантові Сил спеціальних операцій Андрієві Антоненку (позивний Riffmaster), військовому медикові Яні Дугарь і дитячому кардіохірургові й волонтерці Юлії Кузьменко. Усі троє і їхній захист відкидають усі звинувачення і звертають увагу на численні розбіжності в матеріалах слідства, і їхні прихильники, а також широкі кола в волонтерському русі вважають обвинувачення бездоказовими і сфальсифікованими.

Після оприлюднення матеріалів про «білоруську версію» Національна поліція заявила 4 січня, що її слідство ще в грудні отримало цю інформацію, яка «становить інтерес із точки зору встановлення замовників злочину». А в Міністерстві внутрішніх справ того ж дня заявили, що ці матеріали, мовляв, підтверджують версію слідства і ніяк не вплинуть на обвинувачення Антоненкові, Дугарь і Кузьменко.

XS
SM
MD
LG