Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар ООН знову заявив про необхідність місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС


«Я і далі серйозно знепокоєний ситуацією на Запорізькій атомній електростанції і навколо неї», – заявив Антоніу Ґутерріш
«Я і далі серйозно знепокоєний ситуацією на Запорізькій атомній електростанції і навколо неї», – заявив Антоніу Ґутерріш

Секретаріат ООН готовий підтримати будь-яку місію Міжнародного агентства з атомної енергії на запрошення України на Запорізьку АЕС, заявив генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Ґутерріш.

«Я і далі серйозно знепокоєний ситуацією на Запорізькій атомній електростанції і навколо неї. Будь-яка подальша ескалація може призвести до самознищення», – написав він у твітері 25 серпня.

23 серпня голова МАГАТЕ не виключив візиту місії агентства на ЗАЕС найближчими днями.

Наступного дня український омбудсмен закликав МАГАТЕ прискорити підготовку місії на станцію з огляду на заяви Росії про затримання працівників Запорізької атомної електростанції.

Читайте також: Представник України на Радбезі ООН заявив, що лише виведення Росією своїх сил із ЗАЕС усуне ядерні загрози

Раніше Нацгвардія Росії заявила про затримання трьох працівників Запорізької АЕС за нібито передачу Україні даних про розміщення російських військ на території станції та поблизу неї.

Останніми тижнями найбільша в Європі атомна електростанція неодноразово зазнавала обстрілів, викликаючи побоювання ядерної катастрофи. Україна звинувачує в цьому російські сили і закликає припинити «ядерний терор». Російська сторона звинувачення відкидає і каже, що обстріли нібито здійснюють українські військові. При цьому Росія відмовилася від пропозиції створити демілітаризовану зону довкола ЗАЕС.

Від 4 березня Запорізька АЕС захоплена російськими військами. Також під окупацією перебуває і місто-супутник ЗАЕС – Енергодар.

XS
SM
MD
LG