Доступність посилання

ТОП новини

Світ має «поставити на місце» керівництво РФ, час «заспокоювати» його вже минув – Зеленський


Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський

Час «заспокоювати» керівництво Росії минув, зараз світ має «поставити його на місце». На цьому наголосив президент України Володимир Зеленський під час онлайн-виступу на 19-му Азійському саміті з безпеки Shangri-La Dialogue.

«Ми поважаємо міжнародне право, ми поважаємо суверенітет і територіальну цілісність будь-якого народу. Але не забувайте: війна на нашій землі. На нашій землі гинуть люди. Тому ми тиснемо на Росію з нашої землі. Вже не можна заспокоювати військово-політичне керівництво Російської Федерації. Для цього пізно, дуже пізно. Це превентивні санкції, коли треба було з ними говорити щоденно, впроваджувати конкретні фінансово-економічні санкції до повномасштабного вторгнення. Все це потрібно було робити раніше», – сказав він, відповідаючи на запитання під час виступу 11 червня на 19-му Азійському саміті з безпеки Shangri-La Dialogue.

Глава держави додав, що жодними словами Росію «вже ніхто не заспокоїть».

«Сьогодні немає сірої зони. Є тільки підтримка. Якщо ви підтримуєте мир, то ви підтримуєте Україну, якщо ви підтримуєте конкретну війну, то ви знаходите якесь постійне порозуміння з Російською Федерацією. Ось і все. Сьогодні запізно про це говорити. Не треба заспокоювати Росію. Їх ніякими словами ніхто не може заспокоїти. Це політична гра і не більше того. І я вважаю, що сьогодні треба чітко світу ставити Російську Федерацію, її керівництво на їхнє місце. А їхнє місце на їхній території. І там вони повинні бути, жити і вирішувати, що їм робити», – зауважив він.

Окремо Зеленський наголосив, що російська армія вбила вже десятки тисяч і депортувала на свою територію сотні тисяч українців. Крім того, додав він, за 108 днів повномасштабного вторгнення РФ випустила 2595 крилатих ракет.

«Росія хоче зробити неможливим, щоб сусідня країна, яку вона розглядає виключно як свою колонію, могла існувати вільно, могла існувати незалежно... Ми повинні зупинити Росію. Повинні зупинити війну, яку ця держава розв’язала проти моєї держави, намагаючись повернути світ у старі часи, коли свобода народів і життя людей не мали жодного значення... Ми повинні повернути повну силу міжнародному праву», – зазначив глава держави.

Також Зеленський додав, що вдячний за підтримку України, але «памʼятайте, що це підтримка й увага не тільки для України, а й для вас самих. Для того, щоб ваше майбутнє було безпечним. Саме на полі бою в Україні вирішується, за якими правилами житиме світ і що все ж таки буде можливим, а що – неможливим».

4 червня стало відомо, що Євросоюз, США і Велика Британія останні кілька тижнів регулярно проводять зустрічі, на яких обговорюють план припинення війни Росії проти України шляхом переговорів.

За словами співрозмовників американського телеканалу CNN, під час зустрічей, зокрема, обговорювали план Італії, який передбачає повну автономію Криму та Донбасу, за умови визнання Москвою цих територій частиною України.

Як пише CNN, мета цих зустрічей – визначити приблизні параметри плану мирного врегулювання, який можна було б запропонувати Україні для подальшого обговорення.

17 травня радник голови Офісу президента та член делегації України на переговорах із Росією Михайло Подоляк у коментарі Радіо Свобода повідомив, що ​політичні переговори між Україною та Росією наразі «на паузі» і продовжаться, коли «буде конкретика».

Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого. Російські війська завдають авіаударів по ключових об’єктах військової та цивільної інфраструктури, руйнуючи аеродроми, військові частини, нафтобази, заправки, церкви, школи та лікарні.

Росія заперечує, що веде проти України загарбницьку війну на її території та називає це «спеціальною операцію», яка має на меті «демілітаризацію і денацифікацію».

Захід посилив санкції проти Росії після міжнародного засудження масових страт цивільних жителів на вулицях Бучі, під Києвом та в інших населених пунктах, які після тимчасової окупації залишили російські війська.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

XS
SM
MD
LG