Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України протестує проти переміщення до Росії 6 заарештованих фігурантів «ялтинської справи Хізб ут-Тахрір»


Фігуранти «ялтинської справи Хізб ут-Тахрір». На задньому плані зліва направо: Рефат Алімов, Арсен Джеппаров, Вадим Сірук
Фігуранти «ялтинської справи Хізб ут-Тахрір». На задньому плані зліва направо: Рефат Алімов, Арсен Джеппаров, Вадим Сірук

Міністерство закордонних справ України висловило протест через незаконне переміщення до Російської Федерації з анексованого Криму фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» громадян України Мусліма Алієва, Еміра-Усеїна Куку, Вадима Сірука, Енвера Бекірова, Рефата Алімова та Арсена Джеппарова.

«Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права державі-окупанту забороняється здійснювати примусове переміщення громадян окупованої держави на територію держави-окупанта. Вчинення державою-окупантом таких протиправних дій тягне за собою її міжнародно-правову відповідальність», – йдеться у заяві на сайті міністерства.

МЗС наголошує, що згадана справа є сфабрикованою, і вимагає від російської сторони припинити практику незаконних переміщень та повернути цих людей на територію України.

Раніше російський військовий суд розглядав «ялтинську справу Хізб ут-Тахрір» на виїзних засіданнях у Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували з Криму в Росію, в Ростов-на-Дону.

Перших чотирьох обвинувачених «ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» заарештували 11 лютого 2016 року. Серед них член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, алуштинець Муслім Алієв і житель села Краснокам'янка Енвер Бекіров, які працювали будівельниками, а також торговець квітами з Ялти Вадим Сірук.

Фігуранти «ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» Арсен Джеппаров і Рефат Алімов перебувають під вартою після того, як їх заарештували в Краснокам’янці 18 квітня 2016 року.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані в цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в «ісламському халіфаті», але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши організацію до списку 15 об’єднань, названих «терористичними». Після захоплення Криму Москва намагається насаджувати цю заборону і на цій окупованій частині української території, хоча в Україні організація діє легально.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG