Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: Що зупинить Путіна?


Під час акції протесту проти російського вторгнення до України. Салоніки, Греція, 28 лютого 2022 року
Під час акції протесту проти російського вторгнення до України. Салоніки, Греція, 28 лютого 2022 року

Коли закінчиться війна, чого хоче Росія і чому захопити Маріуполь не вийде: інтерв'ю із Арестовичем

Російська армія втрачає наступальний потенціал і її ресурсів вистачить ще на 2-3 тижні активних бойових дій в Україні. Загрози захоплення Києва зараз уже немає і у квітні кияни ймовірно зможуть повертатися до своїх домівок. Такі прогнози щодо широкомасштабної війни Росії проти України зробив радник голови Офісу президента Олексій Арестович. В інтерв'ю Радіо Свобода він також розповів про втрати російської армії і пояснив, за яких умов війна може закінчитися.

Коли зупиниться Путін?

Делегації України і Росії обговорюють умови припинення війни. «Переговори йдуть більш-менш конструктивно», – заявив один з учасників процесу, радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк. За його словами, існують принципові суперечності, але компроміс можливий. Політичний оглядач Радіо Свобода Віталій Портников вважає – якщо президент Росії Путін і відступить, то через якийсь час знову нападе на Україну.

Дивіться його відеоблог «Точка зору».

Суд в Гаазі зобов'язав Росію зупинити війну

Негайно зупинити війну проти України – до цього Росію зобов’язали в Гаазі. Міжнародний суд ООН у рекордно короткі терміни виніс проміжне рішення на користь Києва: наказав зупинити будь-яке просування Збройних сил РФ та підтримуваних нею нерегулярних сил територією України. Москва навіть не захищалася – слухання бойкотувала. Але розгляд справи продовжиться, і в українському МЗС заявляють: на останній стадії вирішуватиметься питання репарацій. Чи виконає Росія зараз наказ авторитетної судової установи? – дивіться в сюжеті ↓

Далі коротко про те, що могли пропустити:

  • Байден назвав Путіна «воєнним злочинцем»
  • ПАРЄ одноголосно підтримала виключення Росії з Ради Європи
  • «Російський корабель тоне»: у МЗС прокоментували останні заяви Лаврова
  • Зеленський у Бундестазі звинуватив Німеччину у сприянні Росії
  • Російська еліта «розглядає можливість відсторонення Путіна» – українська розвідка
  • Армія РФ втратила 14,7 тисячі особового складу − Міноборони
  • Російські війська скинули бомби на школу мистецтв у Маріуполі, де ховалися містяни – мерія
  • Незалежні соціологи: 71% росіян відчуває гордість через війну з Україною
  • Від початку війни в Україні загинуло 115 дітей − ювенальні прокурори
  • У Гомельській області Білорусі розвантажують військову техніку РФ, зводять понтонний міст через Прип’ять

Після втрат і «PR-війни»: «кадирівців» з України повернули в Чечню

За час перебування в Україні чеченські військові російської армії (також відомі як «кадирівці» за іменем очільника Чеченської республіки Рамзана Кадирова) втратили сотні бійців і 13 березня повернулися у Грозний. У контррозвідці СБУ розповіли Радіо Свобода про втрати «кадирівців» в Україні, назвали імена командирів чеченських підрозділів Росгвардії, які засвітилися неподалік Києва, а також розповіли деталі їхньої участі у російському вторгненні. Детальніше читайте у матеріалі.

Нерухомість родини Портнова у Москві спільно з друзями Лаврова

24 лютого 2022 року, як завжди у четвер, мав вийти черговий випуск «Схем». Редакція його підготувала, але показати не встигла. Почалась повномасштабна війна. Утім, насправді, цей випуск не втратив актуальності.

Тому що він – про Андрія Портнова. Про його зв'язки з політикумом у Кремлі та про майно його найближчого оточення у Росії.

Більше того, уже у воєнний час прізвище Портнова знову з'явилося у новинних стрічках. Колишній заступник міністра інформполітики Дмитро Золотухін звернув увагу на те, що представник Росії в ООН Василь Небензя, виправдовуючи російську агресію, зачитав із трибуни лист громадської організації, яку пов'язують із Андрієм Портновим. Де Портнов зараз? Невідомо. На дзвінки та повідомлення не відповідає.

Хто з російських олігархів не підтримав війну Путіна проти України та чи вплине це на Кремль?

З часу вторгнення РФ в Україну Захід та Сполучені Штати почали активно вводити різного роду санкції проти Росії, передусім – економічні. Вони зачепили й російських олігархів. Іноземні активи їхній компаній заморожують, а нерухомість, літаки та яхти – арештовують. Видання Forbes повідомило, що лише за перші дні війни великі російські бізнесмени втратили близько 126 мільярдів доларів.

Це змусило окремих російських олігархів уперше публічно заговорити про війну. Деякі з них виступили категорично проти війни з Україною, інші обережно натякають, що протистояння краще вирішувати дипломатичним шляхом.

Чи здатні ці олігархи вплинути на дії Путіна? Чи не є це лише спробою дистанціюватися від політики Кремля та врятувати свої іноземні активи від конфіскації? Читайте у матеріалі.

Володимир Путін та російські олігархи
Володимир Путін та російські олігархи

Матеріали, які можуть вас зацікавити:

Блокадний Маріуполь: життя та смерть

Маріуполь уже понад два тижні у блокаді військ РФ. Місто знищується важким озброєнням та авіацією. В місті гуманітарна криза: немає електрики, опалення, води і зв'язку. Дивіться ↓


Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щонеділі. Підписатись на розсилку можна тут.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG