Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: звідки російські літаки атакують Україну?


«Аеродром Енгельс-2» у Росії, 6 лютого 2022 року
«Аеродром Енгельс-2» у Росії, 6 лютого 2022 року

«Відкрите небо»: звідки російські літаки атакують Україну?

Для здійснення авіанальотів проти України російська армія використовує практично всі придатні для цього аеродроми Білорусі, Росії та окупованого Криму. Звідти авіація РФ бомбить військові та цивільні цілі, обстрілює територію України ракетами, здійснює десантування, використовує гелікоптери. Коли Україна просить західних партнерів «закрити» небо, вони мають на увазі комплекс дій, направлений на стримування саме авіації та ракет Росії, які завдають колосальної шкоди військовій та цивільній інфраструктурі України.

Звідки саме летить ця авіація, де вона базується? Скільки військових літальних апаратів зібрала навколо України російська армія? Щоб відповісти на ці та інші запитання, журналісти скористалися доступом до системи супутникових знімків та зібрали думку експертів. Детальніше у матеріалі.

«Такого ніхто в світі не робив». Як ЗСУ вдалося знищити корабель РФ біля Бердянська

В Україні вже понад місяць триває війна. Росія після повномасштабного вторгнення продовжує обстріли, Україна продовжує оборонятися і нищити російських сили, наголошують у Генштабі. ЗСУ повідомили 24 березня про одну з успішних (для багатьох несподівано) операцій українських військ – знищення російського великого десантного корабля в порту Бердянська, що зараз перебуває під контролем окупаційних сил. Про успіхи ЗСУ та поразки Росії, до чого готуватися Україні у війні з РФ? Про це журналісти проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я» поспілкувалися з керівником військових програм українського Центру глобалістики «Стратегія ХХI» Павлом Лакійчуком.

Далі коротко про те, що могли пропустити:

  • Помічник Путіна: на кону зараз є існування Росії
  • Генасамблея ООН схвалила резолюцію з вимогою захисту цивільних в Україні
  • США офіційно визнали скоєння військовими РФ воєнних злочинів в Україні
  • «Ніхто не готовий до поступок». Ексголова МЗС України Павло Клімкін – про переговори з Росією та реакцію на них суспільства
  • Чиновник Міноборони РФ нагородив «за відвагу» військових, які окопалися на території школи на Київщині
  • Російське видання оприлюднило, а потім видалило «дані міноборони» про втрати військ Росії в Україні
  • Президент США: Путін «притиснутий до стіни»
  • Зеленський попередив про продовольчу кризу у світі та закликав посилити санкції проти Росії
  • Супутникові знімки фіксують наслідки бомбардування Росією українських міст
  • Маріуполь перебуває під контролем ЗСУ, російські військові контролюють околиці – мер
  • ЗСУ: військові РФ випустили 6 ракет по Львову

«За Гітлером стояла велика економіка, а за Путіним нічого не стоїть» – історик Ярослав Грицак

Що спільного між Путіном, Гітлером, фашизмом і сучасним російським режимом? Чому Захід підтримує Україну, як ніколи раніше, і чи можлива третя світова війна? Аналізує історик, науковець і публіцист Ярослав Грицак ↓

Штучний товар. Як багато в Росії «Кинджалів»?

США фактично підтвердили використання Росією гіперзвукової ракети системи «Кинджал» в Україні. Президент США Джо Байден у своєму виступі заявив, що Володимир Путін «притиснутий до стіни» через відсутність успіхів російської армії в Україні. І чим більше його «притискають», тим до більш агресивних дій він може вдаватися. Прикладом цього президент США назвав запуск гіперзвукової ракети. Тим часом, міноборони РФ загрожує, що й надалі битиме по Україні гіперзвуковими ракетними – комплексами «Кинджал». Що це за система та як багато таких ракет у Росії? Читайте у матеріалі Донбас.Реалії.

«Стовпи режиму Путіна». Власник «Шереметьєво» і квартира за $5,5 млн у центрі Лондона

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну низка країн ввела санкції проти наближених до Володимира Путіна олігархів та бізнесменів. Це означає, в тому числі, що їхнє майно можуть «заморозити» і конфіскувати. Журналістам «Схем» вдалось знайти нерухомість родини наближеного до російського президента олігарха Олександра Пономаренка в самому серці Лондона. Це – квартира вартістю 5,5 мільйонів доларів. При цьому, сам Пономаренко перебуває, зокрема, під санкціями Великої Британії. Чи зможе британський уряд «заморозити» і в подальшому конфіскувати лондонську квартиру родини російського олігарха? Розслідування «Схем».

Матеріали, які можуть вас зацікавити:

«Путін готується до вирішального бою в Україні» – російський військовий експерт

У чому феномен українського села Чорнобаївка, де ЗСУ, за повідомленнями української влади, вдесяте розбили російські війська? Чи може Україна наважитися на знищення мосту через Керченську протоку, щоб унеможливити підкріплення російської армії в окупованому Криму? Які є шанси в українських збройних сил на контрнаступ найближчим часом? Про це проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я» поспілкувався з російським військовим експертом Юрієм Федоровим.

Знищення Маріуполя очима дівчини, яка звідти вирвалася

Журналістка Катерина Єрська жила в Маріуполі з грудня 2021 року. Вона бачила обстріли міста та селищ поблизу ще до початку повномасштабного вторгнення Росії і каже – з міста виїхала невеличка частина мирного населення, більшість маріупольців залишається у місті.

Скільки генералів та полковників втратив Путін за місяць в Україні. Хто вони?

За місяць війни проти України російська армія, станом на 24 березня, втратила 6 генералів та принаймні 9 полковників, стверджують в українській владі. Деякі з цих високих військових російських чинів давно воюють з Україною. Хтось працював під прикриттям на Донбасі і після цього став генералом-майором, кілька з них мають медаль «за повернення Криму», а один із полковників командував обстрілом колони в «зеленому коридорі» під Іловайськом. Радіо Свобода зібрало більше інформації про загиблих російських генералів: чому вони були на передовій і як загинули? Читайте у матеріалі.

«Пекло» у Тростянці: Все, що залишилося від колон військової техніки РФ на Сумщині

Місто Тростянець на Сумщині звільнене після запеклих боїв. Про це повідомив 26 березня голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький. Пропонуємо вашій увазі відео від 25 березня, надане 93-ю ОМБр ЗСУ «Холодний Яр» ↓

Відлуння історії: схожість фотосвідчень наслідків російського вторгнення в Україну і Другої світової війни

Фотографії часів Другої світової війни показують разючу візуальну схожість із наслідками масштабного вторгненням Росії в Україну.

Попри запевнення Кремля, що метою так званої «спецоперації є знищення української військової інфраструктури», а не українського населення, російська армія уже четвертий тиждень продовжує завдавати ударів по цивільних об’єктах: житлових будинках, школах, лікарнях, дитячих садочках, продуктових базах, об'єктах енерго, водо та теплопостачання міст і сіл. Зазнають руйнувань і церкви та об'єкти культурної й історичної спадщини.

Більше фотосвідчень дивіться тут.

Німецька жінка із сином плаче, побачивши зруйнований будинок у січні 1945 року в Берліні, та українка із сином плаче у бальному залі, переобладнаному у тимчасовий притулок у Сучаві (Румунія)
Німецька жінка із сином плаче, побачивши зруйнований будинок у січні 1945 року в Берліні, та українка із сином плаче у бальному залі, переобладнаному у тимчасовий притулок у Сучаві (Румунія)

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щонеділі. Підписатись на розсилку можна тут.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG