Доступність посилання

ТОП новини

Що собою становить «Єдиний центр»?


Київ – «Єдиний центр» декларує підтримку Президенту, заявляє про розбудову регіональної структури та про готовність до виборів на всіх рівнях, на які однозначно йтиме самостійно. Але чи зможе ЄЦ стати реальною політичною силою, і яка її роль у розвалі нинішньої коаліції?

Screenshot офіційного сайту партії «Єдиний центр»
(http://www.edc.org.ua/)
Ніяких блоків, лише самостійна участь. Партія «Єдиний центр», яка входить до блоку «Наша Україна – Народна самооборона» декларує бажання стати самостійним політичним гравцем. За словами голови ЄЦ Ігоря Кріля, партія шукає аргументи для залучення у лави представників різних політичних сил. Але чи реальними виглядають такі перспективи?

Технологічний проект проти НУНСу та Тимошенко?

«Єдиний Центр», так звана група Балоги, – це технологічний проект, метою якого є тримати у напрузі «Нашу Україну – Народну самооборону», що віднедавна вже не є єдиною пропрезидентської силою, та всіляко стримувати президентські амбіції Юлії Тимошенко, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода політолог Олександр Палій.

«Їхня роль «підвісити» коаліцію та НУНС, який сьогодні абсолютно не готовий до нових виборів, і депутати якого під загрозою дострокових виборів можуть змінити своє ставлення до широкої коаліції. Це технологічний проект, за яким стоять спроби маніпуляції і коаліцією, і фракцією НУНС, і парламентом з метою досягнення політичних та економічних інтересів певних впливових в економічному сенсі осіб», – зауважив політолог.

Якщо свого часу «Наша Україна» претендувала на роль потужної націонал-ліберальної партії і меншою мірою опікувалася можливостями партії влади, то «Єдиний Центр» є цинічним проектом, зазначає політичний експерт Андрій Єрмолаєв. ЄЦ позиціонується як єдина пропрезидентська сила і намагається об’єднати навколо себе адмінресурс. Попри це, на думку пана Єрмолаєва, цій політичній силі навряд чи вдасться заручитися великою електоральною підтримкою.

«Не думаю, що цей проект буде проривним. Максимальний його ресурс – це отримання так званого владного відсотка. У влади завжди є певний рівень лояльності. Як правило, він обмежується максимум 10%. На виборах «Єдиний Центр» не може претендувати на роль лідера, але може претендувати на владний відсоток, забираючи його у тих політичних сил, які вже не асоціюються з Президентом і коаліцією навколо Віктора Ющенка», – зазначив Андрій Єрмолаєв.

Примарність самостійних перспектив

Реальною політичною силою «Єдиний Центр» може стати лише за умови, що її очолить відомий політик, каже політичний експерт Володимир Фесенко. Говорять, що це може бути або Арсеній Яценюк, або Раїса Богатирьова. Однак, на думку пана Фесенка, дуже малоймовірно, що вони на це погодяться. Тож перспективи ЄЦу, як самостійної політичної сили, виглядає надто примарними. Але ця партія таки може стати базою для формування нового пропрезидентського блоку.

«Як у самостійної політичної сили майбутнього у ЄЦу немає. Але ця політична сила при наявності політичної кон’юнктури може стати одним із засновників нового пропрезидентського блоку», – вважає політичний експерт.

Як соратники по коаліції, так і соратники по фракції звинувачують «Єдиний Центр» у намаганні розвалити нинішню більшість. 12 липня має відбутися з’їзд ЄЦу. На думку оглядачів, саме цей з’їзд може стати певним рубіконом нинішньої політичної ситуації, після якого почнеться реальний демонтаж коаліції.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG