Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі триває бій за громадське мовлення


Варшава – Хто має фінансувати громадське радіо і телебачення? У Польщі уряд прем’єра Дональда Туска хоче запропонувати революційні зміни фінансування некомерційних мовників. Крім того, польський уряд хоче знайти спосіб убезпечити громадські канали від політичного впливу.

Група експертів, що має підготувати новий законопроект про громадське мовлення у Польщі, розпочала роботу цього тижня. До складу робочої групи уряд запросив наукових працівників вишів, представників обох палат парламенту, лідерів політичних фракцій у парламенті, представників творчих спілок.

Міністр культури і національної спадщини Боґдан Здроєвський звернув увагу на проблеми, про які йшлося на першій зустрічі експертів. «У залі було чути голоси про те, що фонди на утримання громадського телебачення мають бути надані з державного бюджету так, як це передбачають європейські стандарти. Наприклад, так є у Німеччині, Великобританії або Франції. Однак у нас інша економічна ситуація, тому видатки на польську науку, культуру, а також телебачення недостатні. Державі зараз не під силу пропонувати телебаченню європейські стандарти», – заявив міністр.

Польське громадське телебачення, на думку фахівців, є зараз навпівкомерційне. Це тому, що, крім грошей від комерційної реклами, до його бюджету надходять оплати, які щомісяця має вносити кожен власник телевізора у Польщі.

Уряд хоче анулювати цей своєрідний податок. Однак теперішнє керівництво телебачення вважає, що таким чином уряд хоче перекрити основні джерела фінансування громадських ЗМІ.

Міністр Боґдан Здроєвський із цього приводу стверджує: «Ми налаштовані на те, щоб від ухвалення нового законопроекту не потерпів дуже суттєвий елемент польської державності, тобто громадське телебачення. Навпаки, зміни мають у кінцевому рахунку компенсувати втрати, зміцнити позицію громадського телебачення, так щоб у майбутньому польська культура знайшла в ньому опору».

Чи вдасться відсторонити політичні сили від впливу на громадське телебачення?

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск
Це уже друга спроба уряду прем’єра Дональда Туска змінити закон про громадські ЗМІ. На перший законопроект наклав вето президент Лех Качинський. Президент вважає, що пропонований законопроект надавав урядові надто великі повноваження у справах громадського радіо і телебачення.

Оглядачі сприймають слова міністра культури скептично. Наприклад, в Угорщині громадське телебачення внаслідок політичного протистояння опинилося на межі банкрутства. Чи на польські громадські ЗМІ унаслідок протистояння президента та прем’єра теж чекає подібна доля?

Коментатори, сумніваючись, вказують на погану традицію польської демократії. Досі було у Польщі так, що після парламентських виборів нова державна влада найперше прикладала руки саме до наведення порядку в громадських ЗМІ, як вона бачила той порядок.

Близько двох років тому партія братів Качинських швидкими темпами рекомендувала своїх активістів на керівні пости у громадських ЗМІ. Зміни у громадському телебаченні стали й зараз пріоритетом для владної партії прем’єра Дональда Туска.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG