Доступність посилання

ТОП новини

Світовий фінансовий безлад триває


Прага – Унаслідок намагання світових інвесторів врятувати свої гроші від потрясінь у фінансовій системі різко виросла ціна на золото. Цього тижня на Волл-Стріт відбулися чи не наймасштабніші потрясіння за останні десять років. І це проходило на фоні вибіркових рятівних дій Федеральної резервної системи США. А в Росії обвал на біржах був таким стрімким, що довелося взагалі зупинити торги. Існують побоювання, що на сьогодні ще не всі великі банки виявили свою нездатність функціонувати під тиском різко схудлих іпотечно-боргових портфелів. Тому провідні центральні банки світу оголосили про створення рятівного фонду, щоб якось запобігти глобальній паніці.

Найбільші центральні банки світу оголосили в четвер про величезні грошові «вливання», щоб підвищити масу готівкових доларів на ринках і знизити панічні настрої, які поширювалися цього тижня унаслідок безладу на головних фондових біржах світу. Очолила цей рух Федеральна резервна система США, яка здійснила «ін’єкцію» в розмірі 180 мільярдів доларів.

У спільній заяві цих банків США, ЄС, Японії, Швейцарії, Канади й Великої Британії йдеться про намагання дати відповідь на «тривале підвищення тиску» на ринки.

Міністр фінансів Великої Британії Алістер Дарлінґ зазначив після втручання центральних банків, що уряди, центральні банки і регуляторні установи мають «діяти швидко і рішуче», щоб підтримати стабільність світової фінансової системи.

Дійсно, дії банків спрямовані на гарантування ліквідності в умовах теперішнього безладу серед інвесторів, які намагаються перекинути їхні кошти в інші, традиційно безпечніші фінансові оборудки.

Чимало з них вкладають гроші у золото. І на гонконзькій біржі золото підскочило в ціні за четвер більш як на 80 доларів за унцію й до кінця дня сягнуло понад 860 доларів за унцію. Це десятирічний рекорд.

Кризі ще не кінець

Однак ринкові аналітики кажуть, що немає поки що ніяких ознак, що глобальна криза добігає кінця. Арт Гоґан, головний інвестиційний стратег інвестиційного банку Jefferies & Co., пригадує, як останніми місяцями, тижнями й днями ставалися катастрофи з усе новими фінансовими інституціями, які доводилося рятувати від банкрутств, і каже, що всі думки зараз про те, хто стане наступним: «Ми опинилися в замкненому колі катастроф і все перескакуємо від однієї біди до іншої. Якраз тому ринок і не може твердо стати на ноги».

Тим часом у Великій Британії сьогодні банк Lloyds TSB оголосив про купівлю за 22 мільярди доларів активів банківського голдинґу HBOS, який також потрапив у лещата нинішньої кризи.

У банківській сфері очікуються й інші неприємні новини. На Волл-Стріт подейкують про наступну жертву, інвестиційну й банківську корпорацію Morgan Stanley, яка веде термінові переговори про злиття з якимсь іншим банком після того, як за один день у середу втратила майже чверть своєї вартості.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG