Доступність посилання

ТОП новини

Британський уряд рятує три найбільші банки країни


Індикатор курсу евро/фунт на вулиці Люндона, 10 жовтня 2008 р.
Індикатор курсу евро/фунт на вулиці Люндона, 10 жовтня 2008 р.

Лондон – Три найбільші британські банки одержали шанс на порятунок від уряду країни, який оголосив про надання їм допомоги на суму у приблизно 70 мільярдів доларів коштом платників податків.

Британський уряд надає банкові Royal Bank of Scotland 5 мільярдів фунтів стерлінгів (це приблизно 9 мільярдів доларів) в обмін на його акції, а також гарантує розміщення акцій цього банку на суму 15 мільярдів фунтів. Це означає, що, коли їх ніхто не захоче купувати, їх теж викупить уряд.

Банк Lloyds TSB та його пропонований новий партнер Halifax Bank of Scotland теж одержать до 17 мільярдів фунтів, а умови злиття цих банків буде опрацьовано наново.

За умовами безпрецедентного пакету порятунку банків, британський уряд теоретично може стати власником близько 60 відсотків акцій Royal Bank of Scotland та 43 з половиною відсотків акцій об’єднаних Lloyds TSB і Halifax.

Прем’єр-міністр Ґордон Браун сказав, що пакет порятунку коштом платників податків є абсолютно необхідним для всіх британців.

«Наші дії є безпрецедентними, але дуже важливими для всіх нас. Це важливо не лише для економістів та фахівців у ділянці фінансів – це те, що важить для кожної сім’ї й підприємства у Великій Британії», – заявив він.

Допомога має свою ціну

Урядова допомога надходить до банків в обмін на суворі вимоги. Зокрема, ці заходи вже коштували декому прибуткових посад.

Оголошено, що подають у відставку виконавчий директор та голова банку Royal Bank of Scotland. Перший із них торік заробив 4 мільйони фунтів стерлінгів, а у квітні 2007 року попросив в акціонерів 12 мільярдів, щоб виправити баланс банку. Його замінять на цій посаді негайно, тоді як голова банку вийде зі складу правління у квітні наступного року.

Міністр фінансів Алістер Дарлінґ сказав на прес-конференції, що ці керівники банку самі йдуть у відставку, хоча за контрактом мають право не робити цього. Він зазначив, що вважає їхнє рішення правильним. Дарлінґ також пообіцяв, що цього року в банках Halifax та Royal Bank of Scotland не виплачуватимуться ніякі доплати їхнім керівникам.

А щодо заходів уряду за умов фінансової кризи загалом Дарлінґ зазначив: «Ми робимо все необхідне. Робимо це рішуче і швидко. Але так само мають діяти і в інших частинах світу, інші уряди мають робити подібні речі».

Водночас іще один із найбільших британських банків Barclays заявив у понеділок, що домовляється про свій власний пакет порятунку на суму 6 з половиною мільярдів фунтів зі своїми нинішніми акціонерами, а тому не звертатиметься по урядову допомогу. Так само збирається вчинити й останній із провідних банків Великої Британії, HSBC.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG