Доступність посилання

ТОП новини

Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору


У Києві з нагоди 75-х роковин трагедії відбувся міжнародний форум «Народ мій завжди буде» і відкрили та освятили першу чергу Меморіалу пам’яті жертв голодоморів. А ввечері відбувається загальноукраїнська акція «Запали свічку».

У заходах узяли участь представники майже півсотні країн та міжнародних організацій. Серед них – президенти Грузії Міхеїл Саакашвілі, Латвії Валдіс Затлерс, Литви Валдас Адамкус, Польщі Лех Качинський.

Президент України Віктор Ющенко, виступаючи на форумі, назвав голод в Україні 1932–33 років наймасштабнішим голодом, однією з найбільших гуманітарних катастроф світу і знову наголосив, що це був геноцид української нації, організований тоталітарним комуністичним режимом.

Він наголосив, що голод в Україні «мав штучний характер». «Цей голод був цілеспрямованим, цей голод був задуманим, це голод, який був організований і направлений. І в цьому його головна особливість і основна суть», – наголосив Ющенко.

Президент додав, що штучний голод був спланованою політикою проти українських селян – найбільш самодостатньої верстви суспільства 1930-х років.

«Голод був вибраний як знаряддя упокорення українського народу. Метою було знекровити Україну, підірвати її сили і таким чином усунути можливість відновлення державності», – сказав Ющенко.

За словами Президента, голод в Україні 1930-х років «є не смертю через голод, а вбивством народу через голод». Саме у цьому, сказав він, полягає геноцид українського народу.

Від імені України Віктор Ющенко подякував 13 державам, які «прямо визнали голодомор геноцидом», а також міжнародним організаціям, які ухвалили низку рішень, що засуджують голодомор як злочин проти людяності.

Президент також подякував усім церквам та релігійним громадам, які цього дня разом із Україною. Особливо Віктор Ющенко подякував Вселенському Патріархові Варфоломію І та Папі Римському Бенедиктові XVI, які, вшановуючи пам’ять жертв Голодомору, разом зі своїми вірними молитовно приєднуються до поминання невинно убієнних.

Ющенко також пригадав про інші злочини комуністичної влади, зокрема, голод у Казахстані 1931 року, що забрав майже 2 мільйони життів, штучний голод на Північному Кавказі, розстріл польських офіцерів у Катині, вторгнення СРСР до Естонії, Латвії, Литви, масові депортації народів та інші. «Цьому немає і не може бути забуття», – сказав Президент.

«Від імені Української держави я закликаю всі народи об’єднатися для спільного суду над тоталітарним комуністичним режимом. Я закликаю засудити будь-які спроби реабілітувати й виправдати злочини Сталіна та його опричників. Я закликаю об’єднатися всіх людей доброї і чесної волі, щоб ніколи не допустити повторення політики зневаги до людини, до її прав, до національного суверенітету незалежних держав», – закликав Віктор Ющенко в своєму виступі.

До закликів пам’ятати злочини комуністичного режиму приєдналися й інші четверо президентів, які взяли участь у форумі.

Президент Литви Валдас Адамкус висловив задоволення, що історична правда, незважаючи на десятиліття брехні і приховування, стала відомою.

«Заради тих, хто безневинно загинув під час Голодомору, заради пам’яті борців за волю наших народів ми маємо пам’ятати про те, що трапилося, про те горе, яке відчув кожен із наших народів від тоталітарного режиму», – сказав він.

Президент Латвії Валдіс Затлерс наголосив на необхідності засудити злочини тоталітарного комуністичного режиму, щоб вони не могли повторитися в майбутньому.

«Мало просто визнати, потрібно зрозуміти і потрібно зробити все, щоб запобігти повторенню цього в майбутньому», – сказав він.

Президент Польщі Лех Качинський подякував українській владі за пророблену роботу з відродження історичної пам’яті про Голодомор в Україні як злочин комуністичного режиму.

«Український народ обирає свій шлях, він має на це право. Ми впевнені, що цей шлях іде на Захід, але якщо історія України, так само як і історія моєї країни, має стати невід’ємною частиною європейської історії, то всю правду про цю історію потрібно знати», – додав він.

А президент Грузії Міхеїл Саакашвілі з жалем констатував, що немає гарантій неповторення злочинів тоталітарного режиму в майбутньому.

«Якщо є спроба виправдати і використати для політичних маніпуляцій тему Голодомору, то це означає, що ідеологія зла досі живе. Навіть через 75 років із часу Голодомору проростає зерно зла, і людство може знову опинитися в небезпеці, – сказав він і висловив сподівання, що об’єднаними зусиллями світова громадськість зможе уникнути потенційної загрози.

Заходи на вшанування пам’яті жертв Голодомору відбулися і в інших містах і селах України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG