Доступність посилання

ТОП новини

Бідні родини захистять від кризи безкоштовно, а багаті – за гроші


Київ – Світова фінансова криза торкнулася більшості українських родин. У Києві люди почуваються краще, ніж у решті регіонів, проте навіть тут кожна друга сім’я економить на продуктах харчування, більшість відмовилася від дорогого одягу та побутової техніки, а два відсотки жителів столиці взагалі втратили роботу. Такі результати показало дослідження «Соціальний стан київської родини в умовах кризи», проведене Інститутом розвитку сім’ї та молоді.

Науковці Інституту опитали тисячу киян віком від 18 років усіх соціальних прошарків, і результати виявилися невтішні: найбільше потерпають в умовах кризи молоді родини з маленькими дітьми і ті, кому за сорок. У результаті українці готові економити на всьому – крім, хіба що, комунальних послуг.

Економічні наслідки кризи відчули на собі 67% киян. Але це тому, що киян криза зачепила на 30% менше, ніж жителів інших регіонів, кажуть науковці.

Україна в сім разів зекономить на малозабезпечених?

Головна мета проведеного дослідження – оцінити розвиток кризи в окремо взятій родині і запропонувати дієві шляхи виходу з неї, зазначає директор Інституту розвитку сім’ї та молоді Андрій Мішин.

«Наше дослідження пілотне, ми спеціально зробили його у грудні, щоб побачити динаміку розвитку та впливу кризи на населення. Друге проведемо у березні. Ми плануємо залучити до нього ще чотири регіони України, щоб порівняти ситуацію і виробити стратегію», – каже він.

Що робити в цих умовах владі та соціальним працівникам? Підтримати малозабезпечених і зберегти всі соціальні програми. Так учинили зараз більшість європейських держав. Проте в Україні з нового року їх бюджетне фінансування зменшене у сім разів, і все соціальне навантаження лягає на місцеве самоврядування. У Києві антикризову підтримку родин взяв на себе міський Центр соціальних служб.

За словами його директора Валерія Танцюри, на сьогодні Центр опікується шістьма тисячами київських родин, котрі опинилися у скрутному становищі. Це пенсіонери, родини, де є інваліди, маленькі діти, безробітні. Ці люди отримують консультації фахівців, путівки на оздоровлення. Квитки на культурні заходи, гуманітарну допомогу, їм сприяють із пошуком роботи, а тим, хто опинився без даху над головою, тимчасово надають житло.

«Головна проблема, викликана кризою, – розгубленість людей, зниження рівня соціального оптимізму, — каже керівник дослідження Олексій Белишев. – Якщо нічого з цим не робити, то в кінці лютого – на початку березня криза сягне апогею. Почнуться акції протесту, причому не штучні, які вже були, а загальнонародні. Допомога незахищеним родинам дасть змогу цього уникнути».

Молоді матері рятують себе самі

Значна частина родин, що потребують соціальної підтримки, в умовах економічної кризи покладаються тільки на себе. Молода мати, киянка Наталя Фоменко та її родина в програмах соціальної підтримки участі не бере. Розраховує лише на зарплату чоловіка і на свої підробітки, які шукає з двома дітьми на руках.

«Четвертий рік перебуваю в декреті. Старшій дочці – три з половиною роки, меншій – півтора. Шукаю будь-яку можливість, виховуючи дітей, ще щось заробляти. Бо інакше не виживеш! Але найбільш суттєвою була б допомога – організувати центри для матерів із дітьми. Де б не тільки фахівці працювали з малюками, але й діти, і їхні мами могли спілкуватися. Бо йдучи в декрет, мама опиняється в чотирьох стінах сам-на-сам із проблемами, і це є найбільшою проблемою. Знайома порадила центр «Родинний дім». Власне, якби не це, я б не дізналася про їх існування, а вони – про моє. Нас записали, але досі ніякої відповіді немає», – каже Наталя Фоменко.

Втім, навіть самі представники Центру соціальних служб зізнаються, що допомогти всім вони не встигають. У регіонах України втричі менше соціальних працівників на душу населення, ніж у Києві, але навіть у столиці їх кількість не дотягує до показників Німеччини та інших розвинених держав. Тому фахівці Інституту розвитку сім’ї та молоді пропонують створювати платні родинні центри, які б узяли на себе допомогу більш заможним верствам населення. Адже правильна соціальна допомога – це не просто виділення коштів, а комплексна робота, вихід із глобальної кризи для окремої родини.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG